HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

És mi lesz a Horák Nóra gyilkosság felderítésével?

2009.02.24. 20:26 asperjangyorgy

Nagy figyelem kíséri a tatárszentgyörgyi tragikus eseményeket.

Kétségtelen, hogy az ügyben sok a tisztázatlan, magyarázatra szoruló részlet.

Az is kétségtelen, hogy egy ilyen horderejű esemény bekövetkeztekor végül is - a jogos felháborodáson túl - nem ártana, ha az országban vezető tisztségeket betöltő emberek addig megpróbálnák fékezni a buzgalmukat, amíg valamennyire világos képük nincs arról, hogy voltaképpen mi történt, vagyis mi vezetett a tragikus végkifejletthez és az miként zajlott le.

Értem azokat a roma tisztségviselőket, európai parlamenti képviselőt, aki oda sietett a színhelyre, és bár még a vizsgálat meg sem indult, máris mindent pontosan és világosan átláttak. Érthető ez, hiszen szeretnének megfelelni, igazolni a képviseltek felé, hogy megfelelően képviselik őket.

Ez így teljesen rendjén is van.

Biztos ( vagy legalábbis feltételezzük), hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda hihetetlenül felkészült munkatársai mindenre egyértelmű és világos választ fognak adni. És fontos, hogy roma és nem roma a tényleges történések szerint lássa az eseményeket és levonja a szükséges konkluziókat.

Ezt a világon mindenütt így csinálják, ez a dolgok rendje, fájdalmas tragédiák esetén is.

A köztársasági elnök is azonnal magához kérette a legfőbb ügyészt, az igazságügyi minisztert, az országos rendőrfőkapitányt. (Amikor nyikatkoztak, a legfőbb ügyészt nem mutatták a tévések!) Ez is rendjén van. Egy köztársasági elnöknek a biztonságos, kellemesen kifűtött Sándor-palotában buzognia kell, mutatni, hogy számára a haza minden polgára egyformán fontos. De tényleg egyformán fontos? Amikor megölték Horák Nórát (már három hónapja, de még mindig dunsztja sincs a Nemzeti Nyomozó Iroda négy munkatársával megerősített Pest-megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy ki vagy kik lehettek a tettesek), amikor megölték a veszprémi sportolót (miként tudjuk, nem is akárkik és nem is akármilyen körülmények között, és nem is akármilyen módon) és persze másokat, akik mondjuk véletlenül nem romák voltak, akkor a köztársasági elnök nem buzgott, nem hívatott magához senkit, és eszébe sem jutott, hogy részvétét fejezze ki az érintett(ek) családjának.

Szóval sok minden helyes, az is, hogy a most megölt magyar állampolgárok szörnyű sorsa kapcsán még a köztársasági elnökben is megmozdult valami (ez igen ritkán szokott nála megtörténni, ha nem bazsarózsákról van szó!). Helyes és üdvös, hogy beszámoltatta az illetékeseket, hogy: uraim, mi zajlik itt? Sorra és büntetlenül ölik a romákat? Jogos ez a kérdésfeltevés. Nagyon jogos, hiszen ismétlődő cselekményről van szó. De mondjuk, nem kérem, nem gondolom, hogy jogom volna ezt kérni, de esetleg azt nem kérdezhette volna meg a köztársasági elnök úr az illetékesektől, amikor hallotta, hogy Marian Cozmát kik ölték meg, hogy uraim, miként is van ez? Vagy esetleg akkor, amikor itt országosan elterjedtek a legkülönbözőbb szóbeszédek Horák Nóra esetleges gyilkosairól, hogy uraim, maguknak erről van valami véleményük? Elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos körből származó és neveltetésű emberek ilyet megtegyenek (különösen büntetlenül)?

Nem kérdezte meg a köztársasági elnök úr. Ez kétségtelenül igaz. Hogy miért nem? Tudja a fene! Talán nem tartotta annyira fontosnak az adott történéseket, hogy azok kapcsán kérdések fogalmazódjanak meg benne. De az is lehet, hogy rengeteg tennivalója közben (legfelsőbb bíró jelölés, stb. stb.) nem is hallott ezekről az ügyekről. Lehetséges és végül elfogadható ez a változat is, hiszen a Sándor-palota nagyon messze van Kiskunlacházától, Veszprémtől, és onnan nem hallatszott olyan nagy és egekre szálló sikoly, mint most Tatárszentgyörgyről. Nincs ebben semmi rossz, vagy elítélenedő (túl azon, hogy nekünk, állampolgár-porszemeknek nincs is jogunk ítélkezni a mi szeretett köztársasági elnökünk fölött - ugyan már!). A köztársasági elnök úrnak szuverén joga, hogy azt halljon meg, amit jónak lát a Sándor-palotában vagy a nagy parkkal övezett, őrök egész hadával védett-őrzött rezidenciáján. A köztársasági elnök úrnak ahhoz is joga van (túl azon, hogy egyeztetés nélkül ajánljon tisztségekre kedvenceket), hogy szelektíven működjék a füle. Az ő füle, mi nem rendelkezhetünk az ő fülével. Sőt, az ő érzékenységével (vagy érzéketlenségével) sem.

A köztársasági elnök úr azt sem nagyon észleli, de ehhez is joga van, hogy  nagyon nagy feszültségek halmozódtak fel a kis hazában. Tízezreket hajítanak ki az utcára a munkahelyükről, és tízezreket fognak kidobni a lakásukból, szintén az utcára, mert nem tudják fizetni a törlesztő részleteket. Ezekkel kapcsolatosan a köztársasági elnök úr nem hívatott magához senkit. Igaz, nem is kötelessége. Arról pedig, hogy valakiben nincs az égvilágon semmi empátia, senki nem tehet. Miként arról sem tehet az ember, hogy mondjuk nem előnyös külsejű és nem elég okos. Van, aki igen, van aki nem. De ne menjünk most bele a részletekbe.

A lényeg, hogy a köztársasági elnök úr most már mindent tud, és, eligazítása alapján, most már az országos rendőrfőkapitány és az igazságügyi miniszter is (hogy a legfőbb ügyész is képben van-e, azt nem tudhatjuk, mert őt nem láthattuk a tévében, de lehet, hogy ő egyébként is képben van, hiszen ő eleve a köztársasági elnök úr választottja, s mint ilyen, arra teremtődött, hogy bármi adódik, külön kihallgatás nélkül is képben legyen). Szóval én most nagyon megnyugodtam eme kis összejövetelt látva. És végső soron megnyugodhat a sokféleképpen rétegződött roma-lakosság is: azok is, akik iszonyatos nyomorban élnek, és azok is, akik minden munka végzése nélkül negyven-ötven milliós házban laknak, és persze azok is, akik tisztességes munkával teremtik meg normális életvitelük körülményeit). Most már minden sínen van, mert a köztársasági elnök úr intézkedett, megadta a rendőrségnek, az igazságügyi minisztériumnak (és ha mégis ott volt a legfőbb ügyész, akkor neki is, bár ő ezt születésétől fogva tudja, mint a köztársasági elnök úr kiválasztottja) a direktívákat.

Mindenki nyugodt lehet, az egész ország.

Most már csak az az apró kérdés van hátra, hogy a tatárszentgyörgyi tragikus események miként történtek és kik, milyen szerepet játszottak benne? Ezt feltétlenül ki kellene deríteni.

Hogy közben a Marian Cozma gyilkosság körülményeinek kiderítése egyre zűrzavarosabb, az olyan nagyon most és lehet, hogy a jövőben is, senkit nem érdekel (mármint illetékest).

Az pedig immár abszolut bocsánatos bűnnek tetszik, hogy 2008. november 23-án éjszaka egy 14 éves gyereklányt (véleményen szerint többben) megerőszakoltak, megöltek és kiraboltak. Ennek kiderítésén eddig is nyugodtan fáradozott a rendőrség, és megerősítva a NNI négy izmos nyomozójával, tovább fáradozhat március 23-ig, amikor is majd ismét kapnak újabb két hónap határidőt, és ez a hosszabbítás mindaddig ismételhető, míg végül mindenki szépen elfeledkezik erről a kis kényelmetlen malőrről, mert az élet háborítatlanul megy tovább. Különösen a Sándor-palotában.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr56963837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2009.02.25. 10:03:07

Részlet Kiskunlacháza polgármesterének a Kuruc infóban közölt leveléből:

"Egyre másra látnak napvilágot azok a brutálisabbnál brutálisabb bűncselekmények, amelyek elkövetői igazoltan cigány származásúak voltak. A balliberális média és a kormány „felelős" tagjai ennek ellenére továbbra is rasszizmusról beszélnek. Továbbra is belehazudnak a képünkbe, hülyének néznek bennünket. Sajnos azt kell mondani: ma Magyarországon nyílt, intézményesült rasszizmus folyik a magyarság ellen. A SZDSZ képviselői számon kérik a rendőrségen, hogy milyen jogcímen tartja etnikai alapon nyilván a bűnelkövetőket. Ha viszont nem lehet cigány és magyar származású ember között nemzetisége alapján különbséget tenni, akkor milyen alapon állítják az úgynevezett „jogvédők", hogy fokozódott a cigány származású emberek elleni erőszak? Ők megállapíthatják, ki a cigány és ki a magyar származású? Akkor milyen alapon kapnak elkülönített támogatást a cigány gyerekek és családok, akkor milyen alapon beszélünk a cigányságot felzárkóztató (egyébként nem működő) különféle programokról? Ma Magyarországon éppen a kormány az, amely etnikai alapon tartja nyilván a lakosságot az ilyenfajta juttatások miatt".

A levél olyan tanulságos, és higgadtan, józanul annyi igazságot mond ki, hogy érdemes az egésszel megismerkedni.

magyar-magyar szótár 2009.02.25. 11:10:56

A megélhetési roma érdekvédők kb 15 éves lemaradásban vannak. A felzárkóztatásnak, iskolaügynek rég nem azok a problémái, amiket ők még mindig hangoztatnak. Egy átlagos alföldi faluban, ha az összlakosság (nem statisztikázható!!!) arányáéban mondjuk 40% a cigány, akkor az iskolá(k)ban 67%. A cigányság már régen nem a "homogén szegény cigányok" társadalma, minden nagyobb közösségben legalább egy nagycsalád élősködik a szegényebbjén, csicskáztat, kihasznál, futtat stb. Természetese, hogy futottak Tatárszentgyörgyre .. Ugyanez a műsorszám ment a baranyai kézigránátdobáláskor is...

asperjangyorgy 2009.02.25. 11:35:39

magyar-magyar szótár
Sajnos ebben kétségbeejtően sok az igazság. Éppen ezért bonyolult minden egyes, emberi életeket kívánó ügy. Ezért viselkednek a helyszínre kiszálló rendőrök úgy, ahogy viselkednek. Mert mondjuk a rendőri csoportban van egy 25 éves fiatalember, aki nem tart el három gyereket, de már nős. Viszont a saját fizetése ésd esetleg a felesége fizetése mellett sem képes arra, hogy egy 60 nm-es ház építéseébe fogjon saját erőből, minden költség nélkül. És akkor bizonyos gondolatok megfogalmazódnak a fejében, vagy okkal vagy ok nélkül... és aztán a tűzoltók, aztán a mentők... szóval lehet, sőt talán biztos, hogy jogos a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők feljelentése... lehet... de még semmi nem tisztázott, még mindenki sötétben tapogatózik, még ott van az egész családot lesújtó tragédia... De a feljelentés már elkészült, de arra már van energia, már csak azért is, mert ha ezeket a szerveket elmarasztalják, akkor jöhet az anyagi kártérítési igény is... Szóval összetett dolog ez, kétségtelenül... Nem szólva azokról a szinte megválaszolhatatlan problémákról, amiket hozzászólásában megfogalmazott.

asperjangyorgy 2009.02.25. 11:38:12

Nem minden költség nélkült akartam írni, hanem: MINDEN HITEL NÉLKÜL, amit viszont most nem nagyon, vagy semennyire sem adnak.

Dyen 2009.02.25. 12:45:22

"Sólyom László megszólalása mélységesen csalódást keltő"

Civil szervezetek elégtelennek tartják a köztársasági elnök megszólalását a romákat ért támadásokkal kapcsolatban - az öt tömörülés állásfoglalását szerdán a Társaság a Szabadságjogokért szervezet juttatta el a távirati irodához.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetek szerint "mélységesen csalódást keltő" az államfő megszólalása.
...
Az öt civil szervezet szerint a köztársasági elnöknek egy ilyen helyzetben nem az a kötelessége, hogy semmitmondó módon felhívja a bűnüldöző szerveket az elkövetők azonosítására és a közvélemény tájékoztatására, amiről mindenki tudja, hogy egyébként is alapvető feladatuk. Azt kellene világossá tennie, hogy a romák ellen irányuló szóbeli és fizikai támadások elfogadhatatlanok, minden honfitársunk, függetlenül etnikai hovatartozásától, és azzal együtt, ugyanolyan fontos a köztársaság számára.
......
nemzet egységét megtestesítő államfőnek fel kellene szólalnia a romák elleni verbális és fizikai támadások, valamint a lassan elfogadottá váló rasszista indulatok ellen - idézik fel.
...... "
www.stop.hu/articles/article.php?id=458227

Számomra viszont mélységesen csalódást keltő Sólyom László hallgatása a MAGYAROK ellen elkövetett verbális és fizikai támadások, valamint a rasszista indulatokkal kapcsolatban.

HÁNY MAGYAR EMBERNEK kell még szenvednie, meghalnia ahhoz, hogy Sólyom László végre megszólaljon érdekünkben?

asperjangyorgy 2009.02.25. 13:52:22

A Civil szervezetek nyiltakozatának hangvétele olyan, hogy legszívesebben azt kérnék: egyenesen Sólyom fogja el a maga köztársasági elnöki tekintélyével a tetteseket. Nosza!

wlady 2009.02.25. 15:52:17

Tisztelt kommentezők!
Mint mindenki a mi szeretett és nagyra becsült köztársasági elnökünk is a cigányság oldalára állt!Inkább nem írom le róla a véleményemet mert az nyomdafestéket nem tűrő lenne!Horák Nórika halálának napján miért nem szólalt fel ez a nagyra tisztelt elnök úr!Ha Nórika cigány lett volna biztosan felszólalt volna és elítélte volna a dolgot!Ha szegény Nórika cigány lenne már rég elfogták volna a gyilkost ha nem akkor már azóta60millió lenne a vérdíj és napi téma téma lenne a televízióban!De Horák Nóra MAGYAR volt ezért mindenki hallgat!Hát tudják mit ezért van rasszizmus Magyarországon mert ezt elégelték meg az emberek és ezért fogják írtani a cigányságot!Én személy szerint vagy 10 levelet írtam már az elnök úrnak az ügyel kapcsolatban a drága mégis hallgat!Vagy már szégyell kiállni!Úgylátszik a drága elnökünk sem érzi át hogy itt mi történt miért tört derékba egy szép és reményteljes jövő,és hogy hogy tört derékba!Kíváncsi lennék mit szólna a drága elnökünk ha ez az ő családjába tőrténne meg!Ő nem elnöknek még egy forgalomirányító rendőrnek is nevetséges!Véleményem szerint ilyen más országba nem történik meg a vezetésben és véleményem szerint annak idején már Göncz Árpád rég lépett volna!Nem tudom mki vetette fel hogy írjunk nyílt levelet így a kommentezők!Jó ötletnek tartom habár nem sokat érünk vele!De minden eszközt meg kell ragadni és még a reménytelenségben is harcolni kell!Mert Nóri gyilkosa nem úszhatja meg!

marky@life 2009.02.25. 18:51:41

Sajnos a mi köztársasági elnökünk egy díszpapagáj!

Cserfes 2009.02.25. 18:53:18

Van rasszizmus Magyarországon! De úgy tűnik a magyarok ellen...

A tatárszentgyörgyi gyilkossággal kapcsolatban is rengeteg a rejtély, csakúgy, mint a mostanában elkövetett gyilkosságok esetében. Ezt már nem lehet nem észrevenni, nem lehet elkendőzni!

Jól jött ez az eset az ún. "kisebbségnek". Most rá lehet szállni a magyarokra, és el lehet terelni a figyelmet Horák Nóráról. Illetve csak szeretnék elterelni!!! Vajon van összefüggés a két eset közt (ha neadjisten az apuka esetleg benne volt a Nóra elleni támadás elkövetésében), vagy egy belterjes uzsorás leszámolásról van szó (új ház építése alkalmi munkából nem valószínű)? Netán egy direkt, szisztematikusan megszervezett magyarellenes érzületeket kiváltani akaró "sztojka" féle bagázs műve (dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon)?

És még egy észrevétel:
ha anyuka menekült először a házból a két gyerekkel, akkor őket hogyhogy nem lőtték meg? Bár állítólag a másik két gyermek is megsérült, ám anyukát elnyelte a föld...

Cserfes 2009.02.25. 19:14:52

Most korbácsolják a kedélyeket az egyik kereskedelmi csatorna búlvár műsorában.

A megölt Csorba R. édesanyja elejtett egy számomra fontos mondatot. Azt nyilatkozta, a kis meggyilkolt Robika volt édesapja kedvenc gyermeke. Ez számomra azért bír nagy jelentőséggel, mert valószínűleg ezt a gyilkosok is tudták... Tehát közelebbi ismerősök között kellene keresgélni, nem egyből minden bizonyíték nélkül magyar elkövetőket feltételezni.

Dyen 2009.02.27. 13:06:05

"Akár az egész falutól DNS-mintát vesznek Kiskunlacházán
A rendőrség szerint bizonyos, hogy helybeliek követték el a kiskunlacházi brutális gyilkosságot, ezért, ha kell, mindenkitől DNS-mintát vesznek, hogy megtalálják a tetteseket - értesült a HavariaPress. "

asperjangyorgy 2009.02.27. 15:04:17


Holtponton a kiskunlacházi nyomozás
Az Index íráse erről:


A kiskunlacházai gyilkosság ügyében eddig 347 embert hallgattak ki, 92 DNS-mintát vettek, 64 embert zártak ki a lehetséges elkövetők közül. Gyanúsított továbbra sincs, ezért kiszélesítik a nyomozást, mondta Ármos Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány.

Először nem tartották szükségesnek nyomravezetői díj kitűzését, olyan sok ígéretes nyom állt a rendelkezésre. Amióta 11 millió forintra emelték a jutalmat, egyetlen hívás sem érkezett a rendőrségre.

2008. november 23-án egy 14 éves kiskunlacházai lány eltűnését jelentették be a szülei. A lány a házuktól néhány percre lévő művelődési házban vett részt egy koncerten. Hajnali három órakor indult haza. Ismerősei közül többen haza akarták kísérni, de a lány ezt visszautasította. Holttestét vasárnap este találta meg édesapja a művelődési háztól nem messze lévő bokros területen.

A helyszínen több nyomot rögzítettek, amelyek miatt szakértőket rendeltek ki: igazságügyi orvosszakértőt, hemogenetikus szakértőt, nyom-, valamint fizikai és kémiai szakértőket. A szakvélemények egy része már elkészült, de több vizsgálat még folyamatban van. Tizenkét embert poligráfos vizsgálatnak is alávetettek.

Ármós Sándor szerint ez az ügy a kezdetektől fogva méltán nagy nyilvánosságot kapott, ezért adtak ki közleményt akkor, amikor a sajtóban felröppent, hogy vannak gyanúsítottak, csak ezt elhallgatja a rendőrség. Hozzátette: most is kategorikusan cáfolja, hogy lennének gyanúsítottjai a nyomozásnak.

"A számtalan negatív hangvételű, politikai tartalommal is bíró, átfogó problémákról szóló írás megválaszolása nem tartozik a rendőrség kompetenciájába, ezek kezelése nem volt és nem feladatunk a jövőben sem" - mondta a rendőrfőkapitány.

Evo 2009.02.27. 15:39:49

Néhány gondolatot hozzáfűznék a fentiekhez:
- Az oly sok igéretes nyom elpárolgott?
- A 11 millió nyomravezetői díjon - kihírdetésekor - már egy fél ország röhögött. A nyomravezetői díjnak semmi, de az égvilágon semmi értelme nem volt 3 hónap elteltével, ezzel már csak megkoronázták habbal azt a bizonyos tortát.
- Azt hogy vannak gyanusítottak, nem a sajtó rikácsolta szét , a kedves rendőrség nyilatkozta ezt - és utólag cáfolta. mintha nem tudná a jobb mit csinál a balkéz... ?!
- Senki nem várta a rendőrségtől hogy írásokat válaszoljanak meg. csak annyit vártunk volna, hogy végezzék a munkájukat tisztességesen, és ne vezessék félre a lakosságot, többszöri egymásutánban is. Úgy látszik a lakosság részéről, ez is túl nagy elvárás volt..

Dyen 2009.02.27. 16:45:33


Azt azért megkérdezném Bence Józseftől, hogy lehet az, hogy néhány nappal a gyilkosság után, valamelyik Pest megyei főrendőr, biztosította a cigány kisebbségi vezetőt arról, hogy roma elkövető nincs a látókörükben. A fáklyás felvonulás napján beszélt erről "tesvéreinek" a kisebbségi főkolompos.
Már akkor tudták, hogy kik nem lehetnek a tettesek?

/már egyszer ezt írtam, de annyira felháborít/

Riku 2009.03.02. 17:10:42

Engem is mélységesen felháborít, hogy senki nem tud semmit arról, hogy ki/k ölte/ék meg szerencsétlen lányt. Vissza már nem tudjuk hozni szegényt, nem tudjuk mit élhetett át, de az a minimum, hogy kiderüljön, ki/k a gyilkosa/i és bűnhődjön/jenek...
süti beállítások módosítása