HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Elmebeteg országban élünk

2009.03.19. 19:26 asperjangyorgy

Nyakig ülünk a slamasztikában. Különösen az egészségügy. Minden fillér számít. És végre éppen most ráébredt az Alkotmánybíróság, hogy minden egyes kiállított vény a személyiségi jogok felrúgása és megtaposása. Megtiltja tehát, hogy az orvos a jövőben ráírja a vényre a beteg nevét, címét és TAJ-számát. Az új szisztéma kidolgozása, majd bevezetése milliárdokba fog kerülni. De ha százmilliárdokba kerülne, akkor is azt mondanám: helyesen döntött a mi Alkotmánybíróságunk, mert megszüntetett egy nagyon-nagyon súlyos jogsértést. Hogy ebből az évek során nekem vagy bárki másnak milyen kára, hátránya származott, azzal az Alkotmánybíróság nem foglalkozott és nem foglalkozik, mert a jogszerűség mindennél fontosabb. (És ilyen sziklaszilárd személyiségi jogi törvény miatt ítéltek el engem, mint regényírót egy regényben foglalt dialógussor miatt, ami még csak nem is az én véleményem, hanem azoké, akik egy harmadik személyről megfogalmazták).

Soha aktuálisabb pillanatban nem ébredhetett volna rá erre a súlyos jogsértésre az Alkotmánybíróság. Szerencsére most más dolgunk sincs, egészségeseknek és betegeknek, mint az, hogy rajta van-e a nevünk és a címünk, valamint a TAJ-számunk azon a vényen, amelyen ötszáz vagy ötezer forintos támogatottságú gyógyszer szerepel. Az új rendszer majd nem lesz alkotmánysértő, viszont a mostaninál is több lehetőséget ad a visszaélésre, a hamisításra, és a tb-kasszából milliárdok fognak erre meg arra elcsorogni. Nem számít, csak érvényesüljön a törvényesség, amelyre Alkotmánybíróságunk vigyáz.

Azt gondolom, hogy vannak alkotmányellenes megnyilvánulások. És vannak olyanok, amelyek a józan észre a legveszedelmesebbek. Na, ezek közé tartozik Alkotmánybíróságunk jelenlegi és sok korábbi intézkedése, amely törvénymódosítások és költséges intézkedések egész sorát vonja maga után. De kit érdekel a józan ész, ha a személyiségi jogáról van szó? Senkit! Abból a pénzből, amit majd arra költenek, hogy az Alkotmánybíróság szerint a vény kiállítása ne sértse a személyiségi jogunkat, sok-sok embert lehetne meggyógyítani. De inkább pusztuljanak el, forduljanak fel, mint hogy a személyiségi joguk csorbuljon. Mert pénz és így megfelelő ellátás hiányában megdögleni az az igazán fontos személyiségi jog. Legalábbis ilyen következtetésre juthat az ember, ha belegondol Alkotmánybíróságunk jelenlegi bölcs és körültekintő döntésébe. 

Remélem, az Alkotmánybíróság itt nem áll meg, feljelenti az ügyészségen mindazokat - több százezer embert -, akik vények kiállításával, gyógyszer kiadásával (orvosok, gyógyszerészek stb.stb.) foglalkoznak. Börtönbe velük, mint a személyiségi jog megsértőivel.

Néha úgy érzem, a személyiségi jogaimmal együtt, hogy egy elmebeteg országban élek. Még szerencse, hogy ezenközben az Alkotmánybíróságunk ilyen hatékonyan vigyáz a személyiségi jogainkra.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr901012594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsa 2009.03.20. 07:39:09

Megadatott nekem az az életkor,hogy röhögjek a pihentagyú emberek játékán: összevonunk-szétcincálunk-megint összevonunk....közben hatalmas összegek esnek áldozatul, de senkit nem vonnak felelősségre a "tévedéséért".Pl. amikor 50 km-es körzetben összevontak felsőoktatési intézményeket, egyetlen rábólintó központtal, aztán rájöttek, hogy a posta, telefon, benzin...többe került egy rábólíntásra, mint megelőzően, így aztán szétcincáltak megint. Most úgy hallom, megint készülnek a központosításra.
Azon is csak röhögni tudok, hogy a zsebkendőnyi gyógyszertári helyiségekben kirakták a terelő korlátot: itt várakozzon, köszönjük. Az mindegy, hogy olyan kicsi a hely, hogy a szarkalábak is megszámolhatók a gyógyszerészhölgy szeme körül várakozás közben, de most még azt a pici helyet is leszűkítik-már aki betartja.Attól félnek, hogy belelátunk a receptbe, a gyógyszerész meg eközben hangosan kiáltja kollégájának:hozz ki légyszi egy doboz kotont.
Tapasztalatból tudom, hogy rövidesen eljön az idő, amikor a cipőméretünket, meg a pattanásaink számát is ráíratják majd a receptekre. Csak mi ezt tudjuk, de okos embereknek azt meg kell tapasztalni,mi kerüljön egy vényre, hogy a csalásoknak elejét lehetne venni. Hogy ez a tapasztalás mennyibe kerül, és mennyi kárt okoz, az egy ilyen gazdag országban mellékes kérdés.
De látjuk, hogy dolgoznak odafent, vannak ötleteik.

Evo 2009.03.20. 15:33:12

Az még a jobbik eset ha ezen csak nevetünk..
Ennek bevezetése beláthatatlan következményeket fog maga után vonni.
Egy elavult, ingatag lábakon álló, bürokratikus rendszert egy ilyen döntés villámgyorsan ledönthet a lábáról (és le is fog).
A jogosultságok még lekövethetetlenebbek lesznek ez pedig megteremti a lehetőségét annak, hogy az amúgy is szépen eresztő, lukacsos rendszeren keresztül még több jogcím nélküli pénz folyhasson el ellenőrizetlenül.
Azt már eddig is tudtuk,hogy a mi generációnk már nem számíthat öreg korára nyugdíjra. De úgy tünik, hogy lassan majd egészségügyi ellátásra sem - a sok patakként elcsörgedező pénz mindenhová folyni fog, csak oda nem, ahova kellene. :(

Örülök, hogy az ország jelenlegi helyzetében ez volt a legsűrgetőbb megoldandó feladat. Mennyi munkaóra és pénz lesz majd ennek az ára amúgy is bedőlésre készülődő piciny országunkban??
süti beállítások módosítása