HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Kepes interjú Rózsa Flores-szel - kérdőjelekkel!!!

2009.04.22. 10:32 asperjangyorgy

Valljuk be, nem egészen tiszta ügy Kepes András interjúja, amelyet tegnap este sugárzott a magyar közszolgálati televízió. Kepes korábban elmondta, hogy interjúalanya, Rózsa Flores négyszemközt mondta el neki mire készül, még az operatőr sem maradhatott a szobában. Ha így történt, jó oka volt Rózsának arra, hogy csak bizalmas barátjának, Kepesnek beszéljen a terveiről.

De Kepes vajon helyesen cselekedett-e, amikor a titkot megőrizte.

Rózsa - múltjának egyes állomásait és nézeteit most ne firtassuk - elmondta, hogy elutazik Bolíviaba, szülőhazájába. Nem a saját elhatározásából. Santa Cruzból hívták. Bolívia leggazdagabb tartományában egyesek - vagy talán a többség - elégedetlen a baloldali, még Obama elnök által is demokratikusnak ítélt módon megválasztott központi hatalom elképzeléseivel és gyakorlatával. Rózsa, mint Bolívia állampolgára, a saját bevallása szerint Brazilia felől, a zöld határon át, illegálisan érkezik haza. Bolíviában várni fogják azok, akik hazahívták, hogy szervezzen meg egy fegyveres ellenállást arra az esetre, ha a központi kormányzat, az esetleg ellenszegülő Santa Cruzt megpróbálja gatyába rázni. Rózsa elmondta, hogy a demokratikusan megválasztott központi hatalommal kívánnak szembefordulni. A fegyvereket illegálisan szerzik majd be, és amennyiben szükséges, kikiáltják Santa Cruz önállóságát, új államot teremtve, végleg elszakadva Bolívia egészétől, végleg szembefordulva a bár kommunista, de ennek ellenére demokratikusan megválasztott központi hatalommal és Morales elnökkel. (Arról nem szólt, hogy amennyiben ez a terv a megvalósulás szakaszába lép, milyen iszonyatos emberi és gazdasági áldozatokkal jár majd).

Ezt úgy hívják, hogy illegális szervezkedés, fegyveres felkelés előkészítése egy demokratikusan megválasztott központi hatalommal szemben.

És egy ilyen akció sehol a világon nem kap pártfogást.

Kivéve nálunk, ahol Rózsa Flores zűrzavaros halála után a magyar közszolgálati televízió főműsoridőben bevallja, hogy tudott egy olyan szervezkedésről, amely egy demokratikusan megválasztott központi hatalom ellen irányult, de erről az elképzelésről senkinek nem szóltak, senkinek a figyelmét nem hívták fel. Utólag viszont nyíltan vállalják, hogy egy ilyen szervezkedés előkészületeiről tudomásuk volt és ezt mélyen elhallgatták például a magyar hírszerzés előtt, amelynek az információk birtokában lettek volna bizonyos teendői. (Hogy aztán tényleg annyira titokban maradt-e az ügy, és valóban nem szerzett róla tudomást a magyar hírszerzést és valóban nem lépett semmit, azt bizonyára soha nem tudjuk meg).

Nem tudjuk, hogy Rózsa Flores több mint fél éves kinttartózkodása idején mire jutott, mit ért el, mennyire lehet komolyan venni a szavait. Annyi biztosnak látszik, hogy bizonyos információk a központi hatalom hírszerzőihez eljutottak. Szomorú, hogy Rózsa Flores másokat is belerángatott a maga és Santa Cruz tartomány egyes elégedetlenkedőinek ügyébe, olyannyira, hogy az illetők az életükkel fizettek. Hogy ebben Rózsának mennyi része volt, nem tudjuk és soha nem fogjuk megtudni.

Egy biztos, Bolívia magánügye, hogy belső ellentmondásait miként rendezi. Mi abba semmilyen módon nem avatkozhatunk bele. Ha tudomásunkra jut, hogy egy magyar állampolgár ezt nem tartja tiszteletben és a lázadásra készülőkhöz csatlakozik, sőt, esetleg a lázadást és a fegyveres felkelést maga is szervezi, akkor kötelességünk értesíteni a magyar illetékeseket, akik aztán majd eldöntik, mit kezdenek az információval. De ha már ezt nem tesszük meg, talán utólag nem kell azzal a közszolgálati televízió főműsoridejében büszkélkednünk, hogy mi előre tudtuk, mi készül, de szolidaritást vállaltunk a lázadásra készülőkkel a demokratikusan megválasztott hatalommal szemben.

A világ más pontjain ilyen nem nagyon szokott előfordulni.

Furcsa és kissé riasztó ez a gondolkodás.

Mutatja, hogy Magyarországon valami alapvető probléma van. És még nagyobb ez, ha most utólag nem indul semmilyen vizsgálat az ügyben, és a kormányzat hivatalosan nem kér elnézést a bolíviai kormánytól.

Vajon mi mit mondanánk abban az esetben, ha a bolíviai állami televízió leadna egy beszélgetést olyan emberrel, aki esetleg bolíviai-magyar állampolgár és a zöld határon át hazatérne, hogy itthon fegyveres lázadást és felkelést szervezzen a központi hatalom ellen? Tapsikolnánk? Vagy esetleg kissé húznánk a szánkat?

A magyar külügyminiszter most exponálja magát az életben maradt és letartóztatott magyar állampolgár ügyében. Ez rendben van. De vajon mit mond, ha a bolíviai kormány egyik tisztségviselője rákérdez: és arról miért nem tetszettek szólni, hogy egy magyar-bolíviai állampolgár, a belső elégedetlenkedőkkel összeszervezkedve, mire készül a demokratikusan megválasztott központi hatalom ellen?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr301079613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rudie 2009.04.22. 13:54:11

Hogy mit mondott előtte, és valójában miért volt ott, az két külön dolog. Amennyit az előéletéről tudok, Rózsa-Floresnek máig lehet kapcsolata a magyar (és egyéb?) hírszerzéssel. Az persze sose fog kiderülni, volt-e valamilyen megbizatása.

Cs. Ildikó 2009.04.23. 13:40:27

Hogy mi történt, és, hogy mi volt a valóság, sosem fogjuk megtudni. Talán én vagyok naiv, de Magyarosi Árpádról nem tudom feltételezni, hogy terrorista lett volna. Rózsa Flores más karakter volt, de elképzelésem sincs, Magyarosi Árpád miért lehetett ott.Fiatal volt, ennek nem szabadott volna vele megtörténnie.
Engem megrázott ez a dal:
www.youtube.com/watch?v=7Tn9RTZ2JPo

Cs. Ildikó 2009.04.23. 13:51:21

Így gondolkodna valaki, aki terrorista akcióra készül?? Nem hiszem. Biztosan nem.
Részlet Magyarosi Árpád blogjából, 2008.01.26.
"A szombati nappal az a bajom, mint a péntekivel...este már nem szeretek az utcán lenni, mert érzem a feszültséget...azt, hogy az emberek készülnek az éjszakai tombolásra, sok a részeg, az őrült...kicsit mintha a levegő is nehezebb lenne... így hát itthon maradok ilyenkor ha tehetem... mert otthon a legjobb :-)"
2008.03.10.
"Késő este Mazsola beleugatott a csendes éjszakába...és a vakkantástól jött egy gondolat...
Az élet az éjszaka...én meg egy vakkantés az életben...hmmm...A vakkantásra nem jött válasz... Én...én milyen választ kapok? ...kapok? Végül levettem a pórázt Mazsoláról, hogy szabadon rohangáljon -kedvére- igen...sokszor vágyom én is erre...csendes éjszakában rohanni szabadon bele a nagy semmibe, aztán megpihenni, s hazatérni egy szerető, megértő, gondoskodó ölelésbe. Sok is ez talán... azonban annyi bizonyos, hogy Mazsola ezt kapja minde egyes nap! ...és őszitén, semmit nem kérünk cserébe...látod ez a különbség, mi mindig várunk a másiktól valamit ADJ-ADJ -ezért kapod EZT-AZT cserébe...cserébe...
(Így lesz a szép fehér télből sáros tavasz) s a végén ha meguntuk ezt a játékot, s más-más utakon járunk már...rájövünk, hogy magunkból csak rosszat adtuk...elmaradt a gyengéd érintés, a megértő pillantás, az önzetlenség... Igaz? Mikor egyedül vagy, akkor érzed azt, hogy mennyi szép van benned, s nincs kivel megosztanod... Legszebb az ősz...mikor diót rázhatsz le a fáról, s a szomszéd óvatosságra int. Megjelennek az időtől ráncos leveleken az élet színei, s te markodba vehetsz egy csomó életet...magát az elmúlást...hiszen az élet nem más, mint színes elmúlás."

asperjangyorgy 2009.04.23. 17:40:23

Kár, nagyon kár, nagyon nagy kár Magyarosi Árpádért. Kár, mert fiatal volt. Kár, mert tehetséges volt. Kát, mert eredeti volt. Kár, mert mélyen tudott érezni, nagyon örülni és szépen fájni. Kár, mert a halálról énekelt, de fiatal szívével nagyon szeretett élni. Kár, mert ha valaki, ő megérdemelte volna, hogy éljen. Kár, mert egy olyan ügyért, ügy miatt - vagy csak fatális véletlen következményeként - halt meg, amely nem volt, nem lehetett ezé a szép és tiszta szívű emberé. Kár, hogy elment, kár, hogy nincs már velünk, kár, hogy nem vagyunk már vele. Kár, hogy a halál mindig azokat viszi el, akiket az élet nagyon szeret és elhalmoz értékekkel. Kár. Minden tekinetben kár. és abszolut értelemben is kár. Még a halandóság értelmében is kár érte. Kár mindannyiunkért, mert az ő legendája a mi szívünk szomorúsága és drámája. Kár, hogy nem lett boldog apa, nagypapa. Kár, hogy őt valahogyan az élet szinte eleve erre szemelte ki. Kár, hogy immár mindig nélküle kell önmagunkat és a jövőt, a jövőnket elképzelnünk. Kár érte, mint ahogy kár lesz értünk, akik őrizzük az emlékét a szívünkben. Ne, ne ejtsünk könnyet érte, de magunkban zokogjunk, mint az állat, a mindenségnek vetve szemére immár örök hiányát.
süti beállítások módosítása