HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A magyar rendőrség mérhetetlen felelősségéről a roma-ellenes gyilkosságok kapcsán

2009.04.28. 12:29 asperjangyorgy

Vannak események, amikor a megfelelően pontos tájékoztatás életkérdés. Ilyennek találom a magam részéről a tiszalöki gyilkossággal kapcsolatos körülményeket.

Fájdalmas és tragikus tény, hogy a tiszalöki cigánysoron lakó Kóka Jenőt lelőtték. Aki lelőtte, aljas, elvetemült gyilkos. A lehető legsúlyosabb bűncselekményt követte el: rátámadt egy békés, munkába induló emberre. Már korábbi írásomban rögzítettem: nem az a legfontosabb ebben az ügyben, hogy az illető roma volt, hanem az, hogy békés, dolgozó ember, aki munkába indult és a kegyetlen, halálos lövés ekkor érte.

A gyilkosságról adott tájékoztatásnak azt azért meg kellett volna említenie, hogy a tiszalöki gyilkosság áldozata - miként erről több internetes portál is tájékoztatást adott - nem roma származású, illetve lehet, hogy csak fél-roma, és csupán a felesége teljesen roma származású. Mindez nem változtat a gyilkosság tényén, nem változtat azon, hogy a cigánysor utolsó házában lakó, munkába indult férfit lőtték le. Viszont fontos, mérhetetlenül fontos motiváció, hogy az illető talán nem volt cigány vagy csak félig volt cigány. Vagyis a gyilkosnak már az is láb alatt van, aki nem cigány, vagy csak félig cigány, oknak elegendő számára a "kilövéséhez", ha a cigánysoron lakik.

És lehet, vagy majdnem biztos, hogy a tettes ismerte az áldozatát, tehát még inkább tudnia kellett volna, hogy a gyilkosság immár túlmutat a romák ellen elkövetett gyilkosságokon.

De! De ez semmiképpen nem hatalmazza fel a rendőrséget arra, hogy féltájékoztatást adjon. A korrekt tájékoztatás valahogy úgy szólt volna, hogy a tiszalöki cigánysoron lelőttek egy munkába induló embert, aki ráadásul nem is volt cigány vagy talán csak félig cigány volt. Csak ennyit kellett volna tenni a pontosság érdekében. Ez nem változtatott volna a gyilkosság aljasságán, de pontos tájékoztatás lett volna, ami sok-sok szempontból fontos lenne a mai körülmények között. Nagyon-nagyon fontos lenne. Olyannyira, hogy akkor is világos ennek az értelme mindenki számára - kivéve a magyar rendőrséget -, ha hosszabban nem elemezgetem az ügyet.

 A legmélyebb tisztelettel elnézést kérek Házi Istvántól, de úgy látszik, fogalma sincs, hogy a skizofrénia orvosilag mit foglal magában.

De ami ennél sokkal nagyobb baj: a rendőrség ostoba módon elmebetegnek próbálja beállítani a tettest. Idegen szavak szótára: " Szkizofréna, skizofrénia - hasadásos elmezavar; a személyiség szétesésével és a külvilággal való kapcsolatok zavaraival járó elmebaj". Aki ebben a betegségben szenved, képtelen egy olyan cselekményt, mint a tiszalöki volt, előkészíteni, felépíteni, kivitelezni. Ezt teljes mértékben normális ember hajtja végre, aki úgy érzi, hogy okkal és joggal gyűlöli a romákat és lelki felhatalmazással bír, hogy a tetyetotya rendőrséggel szemben igazságot szolgáltasson minden igaz, vele azonos módon gondolkodó magyar embernek. (Ez nem az én véleményem, hanem azé lehet, aki a tettes). Igen, az ügyben az a veszélyes, hogy az illető teljesen és tökéletesen normális. Teljesen és tökéletesen normális emberek is képesek arra, hogy gyilkosságokat elkövessenek. A rendőrség nagyon nagy hibát követ el, ha a tettest úgy akarja beállítani, mintha elmebeteg, vagyis szkizoférniás lenne. A rendőrség ezzel a beállítással ismét hülyére veszi a normális és józan magyar társadalmat. Olyan irányba próbálja terelni az emberek figyelmét, ahol egészen biztosan nem lehet fellelni a tettest. Mint megírtam korábban: a tettes azután aktivizálódott, hogy Olaszliszkán romák a legbrutálisabb módon meglincselték Szögi Lajos tanárt. És túl ezen: az újabb cselekmény elkövetéséhez inspirációt adhatott neki az a vélekedés, hogy Kiskunlacházán cigányok végeztek (hangsúlyozom: vélekedés!!!) a 14 éves Horák Nórával. És biztos, hogy az illető lelki egyensúlyához az sem járult hozzá, hogy Veszprémben egyértelműen romák gyilkolták meg Marian Cozmat, és a rendőrség négy hónap után nem tudja, hogy ki volt a tettes, illetve erről nem beszél, illetve az egész ügy egyre homályosabb, zűrzavarosabb. És történtek egyéb olyan események, amelyek romákhoz kapcsolhatók. Nyilvánaló, hogy az ilyen események a különböző emberekre különbözően hatnak, érintettségüknél fogva pedig még inkább. Tehát itt egy oda-vissza folyamat játszódik le, amely egyre riasztóbb méreteket ölt. Elsősorban azért, mert a bíróság (lásd az olaszliszkai lincselés bírósági tárgyalását), és különösen a rendőrség nem áll a feladata magaslatán. A rendőrség képtelennek bizonyult arra, hogy bizonyos roma bűncselekményeket korlátozzon ( a fémtolvajlástól a falopáson, illetve egész erdők kiirtásán át bizonyos gyilkosságokig), és abszolut képtelennek bizonyult arra, hogy a romák elleni gyilkosság ügyében hathatósan lépjen, egész pontosan: leleplezze a tettest. Hiába nyomoz majd most is száz rendőrnyomozó, ha olyan előfeltevéssel vágnak neki az ügynek, hogy egy szkizofériában szenvedő elmebeteget kell keresniük, egy abszolut normális, de a maga igazságérzetében felbolygatott ember helyett. Mert tudjuk, hogy nagyon-nagyon sokakat a végletekig megrázott az, amikor Olaszliszkán meglincselték Szögi Lajost. (Tudjuk, hogy ez ilyen eseményeknek mélyebb magyarázata van, de most maradjunk csupán a ténynél).

És említenék akkor egy aktuális és sokkal egyszerűbb ügyet: az érdi lövöldözést. Ma már a rendőrség által is elismert tény, hogy a gépkocsit jogosítvány nélkül vezető roma származású férfira két lövést is leadtak. Az is elismert tény ma már, hogy nem egyedül ült a kocsiban, hanem egy nővel és gyerekekkel együtt. De kezdetben a Pest-megyei Rendőr-főkapitányíság (már nagyon sokszor hibázó és félreinformáló) szóvivője kezdetben nem ezt mondta. A rendőrség hagyta, hogy a lakosságban az a képzet alakuljon ki, hogy a meglőtt roma férfi családtagjai teljesen ok nélkül háborognak és állítanak mást, mint a rendőrség. Mostanra viszont kiderült, hogy sok mindenben az ő állításuk volt az igaz. Vagyis a szóvivő hazudott. A szóvivő - nyilván a felettesei tudtával és engedélyével - tudatosan és szándékosan félrevezette a közvéleményt. Megpróbálta az ügyet úgy beállítani, mintha az eljárást sérelmező romák hazudnának, illetve semmiben nem lenne igazuk.

Egy ilyen ügy bőven elegendő ahhoz, hogy a józan állampolgár azt gondolja, a rendőrség folyamatosan hazudik, menti önmagát, mert képtelen a társadalom által elvárt feladatának megfelelni.

Az országos rendőrfőkapitányság székházánál történt demonstráció után a rendőrségi vezetés megfogadta, hogy folyamatosan tájékoztatja a romákat a romák elleni támadások nyomozati fejleményeiről. Helyes. Nagyon helyes. De ez megint oda vezet, hogy egyesek zsebében kinyílik a bicska. Ugyanis az emberek joggal elvárnák, hogy a romák által elkövetett bűncselekmények fejleményiről is tájékoztassák az érdeklődőket (lásd pl. a veszprémi gyilkosság). És például olyan gyilkosságot is említhetnék, ahol nem tudni kik a gyilkosok, de a közvéleményben erősen tartja magát az az elképzelés, hogy romák a tettesek. (Lásd Horák Nóra megerőszakolását és kivégzését Kiskunlacházán. Ebben az ügyben is joggal várnák el az emberek a megfelelő rendőrségi tájékoztatást. Miként a csepeli kettős gyilkosság és sok más ügyben). A bűncselekményekről a megfelelő tájékoztatáshoz ugyanis a társadalom egészének joga van. Ha ez egyoldalúan történik, akkor egyesek még inkább felhatalmazottnak érzik magukat, hogy a saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást.

Mindezen ideje volna alaposabban elgondolkodnia a rendőrségi vezetésnek.

Illetve ideje  volna olyan rendőrségi vezetést teremteni, ahol egy felelős rendőr nem nevezi skizofrénnek azt, aki minden valószínűség szerint nagyon is józan elmével, ám végtelen gyűlölettől hajtva gyilkol, mert úgy érzi, csak akkor áll helyre a társadalomban az igazság mérlege, ha ő helyreállítja, mivel a mélyen tisztelt magyar rendőrség erre mind képtelenebbnek látszik.

 

24 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr211091268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha 2009.09.01. 18:20:06

Sosem gondoltam volna, hogy a korábban Kisléta kapcsán írt poszt akár ennyire közel is eshet a valósághoz. Évtizedünk egyik legnagyobb tragédiája, hogy mindet “Akár”, “Ha a hír igaz” jelzőkkel kell kezdenünk. Eljutottunk oda, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dyen 2009.04.28. 14:39:23

Talán mégsem etnikai indíttatás áll a háttérben?

www.mno.hu/portal/629788?searchtext=tat%C3%A1rszentgy%C3%B6rgy
www.mno.hu/portal/630928?searchtext=tat%C3%A1rszentgy%C3%B6rgy
www.mno.hu/portal/632838?searchtext=tat%C3%A1rszentgy%C3%B6rgy

"Olvasónk szerint a cigányok jobban félnek a cigány maffia verőlegényeitől, mint a magyartól, rendőrtől gárdától, állítólagos "embervadászoktól" együttesen. Hunhir.hu "

asperjangyorgy 2009.04.28. 15:54:36

Kedves Dyen!
A háromrészes, igen tárgyszerűen, körültekintően megírt riportsorozat több mint érdekes. Mellbevágó és megrázó, ugyanakkor magyarázó és megértető tényeket közöl. Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmem. Ezeket figyelmesen elolvasva sokkal jobban érteni vélem, mi is történhetett Tatárszentgyörgyön, Nagycsécsen, Tiszalökön. Ezek a riportok sok kapaszkodót adnak. Nem a romák ellen, vagy a romákra támadókkal összefüggésben, hanem ahhoz, hogy kicsit jobban értsük, miben élünk. Illetve mi az a rettenet, amiben jelenleg élünk, és milyen mértékben felelős a politika (is) azért, hogy ez az állapot létrejöhetett.

Evo 2009.04.29. 21:14:17

Dyen,
ezek a cikkek nagyon tanulságosak és sokatmondóak!Tudom milyenek az ottani cigányok, hiszen eddigi életem közel felét a közvetlen közelükben töltöttem. A ténykedésüket -nem csak a tatárszentgyörgyiekét, az örkényiekét is!- még sok sok más dologgal is ki tudnám egészíteni.. :(
Ettől függetlenül vérzik a szívem.. ezért a gyönyörű országért,ahol születtünk, ami otthont adott nekünk, ahol felnőttünk és ahol felborultak az értékrendek.. :( Ahol mára az uszítás, a hazugság, a bűnözés és a politikai spekulációk tömege tiporja sárba a becsületet, a hazaszeretet, az igazságot és a megbecsülést.. :(
És vérzik a szívem Tatárszentgyörgyért, ahol nem is olyan régen még a házak előtti padok adtak helyszínt az utcák lakóinak békés esti csevegésre, ahol mindenki hangosan köszönt az utcavégi boltosnak, a szódásnak, ahol igenis ha lopták a biciklit elkalapálták a cigánykölköt érte, ha lopta a szőlőt igenis a vasvella végivel püföltük el őket (a felnőttet is!!!)és ahol igenis, ezek ellenére is éltek és neveltek gyermeket, dolgozó, tisztességes cigány párok is!!!
Csak éppen akkoriban a lopásaik ellenére, egy dolog még jelen volt: tartottak tőlünk. Annyira, hogy ezért képesek voltak megtanulni : az a bicikli tabu, az a nyári konyha tabu, az a bolt tabu és még sorolhatnám. Ma már senki sem húz határt nekik, ma már senki nem követeli meg tőlük a beilleszkedést, a szocializálódást, éppen ellenkezőleg! Inkább uszítják, hergelik őket, most már van ki nyissa ki a száját szegény hátrányos helyzetűekért, most már mindent meg lehet tenni nekik bűntetlenül...és a legszörnyűbb, hogy szegények a minimális műveltség hiányában annyira buták hogy észre sem veszik: apró porszemek ők is, és egy előre kitervelt "gépezet" előre megtervezett alkatrészeik...
Játékszerek egy felsőbb hatalom kezében, akárcsak mi is.. :( Tenni nem tudunk tenni ellene mi sem, de mi legalább látjuk..!

Dyen 2009.04.29. 22:37:14

Szia Evo!
Soraidat olvasva, bevallom, elsírtam magam. Igen, nekem is vérzik a szívem, dühít, elkeserít, hogy nem tudunk tenni semmit. Milyen jövő vár ránk, a gyerekeinkre, unokáinkra?
Azért az vigasztal egy kicsit, hogy vannak még ilyen fiatalok ebben a szegény országban, mint Te.

Dyen 2009.04.30. 09:14:00

"Tiszalöki gyilkosság: "mi nem mondtuk, hogy roma az áldozat"

Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől. Mindeközben furcsa vita alakult ki arról, hogy Kóka Jenő valóban roma származású volt-e.
....
A Lánchíd Rádióban ugyanakkor ma meglehetősen furcsa hírt olvastak be, miszerint „a rendőrség sohasem állította, hogy a Tiszalökön meggyilkolt férfi roma származású. Az ORFK ezt hivatalos levelében írta, a Lánchíd Rádió kérdésére válaszolva. Az etnikai vonatkozású információk nem rendőrségi forrásból származtak, - áll a közleményben - hanem a sajtó útján jelentek meg.

Az ORFK a korábban romákat ért támadások és a mostani eset összefüggéseit is sajtóinformációkkal indokolja, szó szerint idézve: a sajtón keresztül megjelent információk is alátámasztják ennek lehetőségét - írja a rádió honlapja a rendőrség szóvivői irodájára hivatkozva. (Heti Válasz) "

"Nem a lefoglalt puskákat használták a romák elleni támadásokhoz
A szakértői vizsgálatok szerint a július óta roma telepek ellen végrehajtott Molotov-koktélos, fegyveres támadások egyikében sem használták azokat a vadászpuskákat, amelyeket kedd éjszaka foglaltak le a BRFK nyomozói az ORFK terrorelhárító szolgálatának közreműködésével.

Tóth Gábor, Budapest főkapitánya a Népszabadságnak azt mondta: a fegyvereket álrendőrök rabolták el tulajdonosaiktól. .... Nol "

Dyen 2009.04.30. 09:26:34

"apró porszemek ők is, és egy előre kitervelt "gépezet" előre megtervezett alkatrészeik...
Játékszerek egy felsőbb hatalom kezében, akárcsak mi is.. :( Tenni nem tudunk tenni ellene mi sem, de mi legalább látjuk..! "

Találtam egy érdekes cikket, ami ehhez kapcsolódik. Érdemes figyelmesen elolvasni, mert félelmetes!
2007-03-24 20:39 - Csath Magdolna : A lugano-i tanulmány
www.utolag.com/LuganoiTanulmany.htm

Evo 2009.04.30. 11:44:17

Nem baj, Dyen élvezettel olvasgatjuk. :)
A sertésinfluenzára szerintem sokan csípőből azt mondják hogy ez vagy valamilyen gyógyszergyári spekuláció vagy pedig felelőtlenség következménye. És ha valóban így van,- olyan pénzek és érdekek vannak a háttérben- soha senki sem tudja bizonyítani. De azért érdekes hogy az ember mit meg nem tesz a pénzért, a profitért..Képes még önmagát is kiírtani miatta. Egyszerűen félelmetes!!

Keselyőbérc 2009.05.01. 08:15:16

Kedves Evo!

A vírusoknak megvan az a tulajdonságuk, hogy menetközben módosulnak. Nem kell ehhez ember által létrehozott labor, miképp nem is valószínű,
hogy ember keze van a dologban.
Az új kórokozó nemcsak azért veszélyes, mert világjárvány lehet belőle, hanem azért is, mert magas a halálozási arány. Életerős emberek megkapják, és nem élik túl!
Kb. két hónap az oltóanyag elkészítésének időigénye, utána már lesz ellenszer. Addig imára fel!

Evo 2009.05.01. 10:44:21

Kedves Keselyőbérc,
ahogy Ön is mondta, a vírusok mutálódnak. Átlak 3-4 hetente. És az oltóanyag elkészülte ennél mindenképpen több idő. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mire megvan az oltóanyag, addigra a vírus már mutálódott egy újabbat - tehát az oltóanyag nem lesz hatásos. A vírus egy lépéssel mindig előttünk jár.
Mielőtt biztos lenne abban hogy ebben a járványban nincs benne ember keze, ne felejtse el azt a közel 5 (?)vírust ami laboratóriumban lett kifejlesztve, és nem egyszer felütötte már fejét járvány formájában.

Dyen 2009.05.01. 11:42:20

Ráadásul, most nem egyszerű mutációval van dolgunk, hanem 4 különböző vírus egyesüléséről, ami lássuk be, elég különös.

Dyen 2009.05.01. 11:45:56

"A napokban (2009. márc. eleje) az ausztriai székhelyű Baxter laboratórium "véletlenül" szétküldött a világ 18 másik országába egy olyan vakcinamintát, ami a H5N1 madár- és H3N2 emberinfluenza élő vírusát tartalmazta. Németországban, Szlovéniában és Csehországban szennyeztek meg laborokat vele és egy kanadai labor fedezte fel elsőként a "tévedést". A WHO azonnal riasztotta az érintett hivatalokat és most mindenki azon töri a fejét, hogyan fordulhatott ez elő. Hogyan fordulhat elő, hogy egy gyógyszergyár véletlenül kever halálos vírust egy termékébe? " Nálunk erről sem beszéltek.

asperjangyorgy 2009.05.01. 12:01:14

Kedves Dyen,
több mint különös - talán (talán?) szándékos machináció. Ha a lugánói írásra gondolok, amit elküldött, köszönet érte!!! - mindenféle, de egy irányba tartó gondolatok kezdenek kerengeni a fejemben.
És megáll az eszem: a Nórával történtek után hat kisebbségi világos nappal lerohan egy 12 éves lányt és ki akarja fosztani, amit aztán tudja isten, még mi követett volna?
Eddig is tudtam, hogy Kiskunlacházán élni nem fenékig teljföl, de most már - látva, hogy a rendőrségünk milyen mértékben elriasztaj a rossz szándékkal élőket - egyenesen kétségbeejtőnek látom.
Köszönöm a linkeket. A Magyar Nemzet magazinjában írott háromrészes riport egyenesen döbbenetes, elsősorban adatszerűségénél, tárgyszerűségénél fogva. Nem ártana, ha néha egyesek a rendőrségnél is olvasnának újságot. Ahhoz persze az értve olvasás képességével kellene bírniuk.

Dyen 2009.05.01. 12:39:25

"Nem találják a vírus forrását

Nem biztos, hogy mexikói sertésfarmról származik a betegség, mivel a H1N1 vírusban eurázsiai sertésinfluenza géneket is találtak."

asperjangyorgy 2009.05.01. 12:46:37

Dyen
érdekelne, hogy ezt az információt hol olvasta. Elküldené a linket? Előre is köszönöm.

asperjangyorgy 2009.05.01. 13:17:10

Dyen, köszönöm. Ez érdekes, több, mint érdekes. Gyanút keltő. Örülök, hogy elküldte.
Ha esetleg talál valamit ilyen információt, amit érdekesnek lát és nem gond elküldeni, megkérem, tegye meg. Gyűjtöm én magam is ezeket az információkat. Sok az ismétlés, de egyre több az elgondolkodni valót.
Kézcsókkal a.gy.

Dyen 2009.05.01. 14:51:33

@asperjangyorgy: Megteszem, ami tőlem telik :))

Honi 2009.05.02. 15:28:06

Tisztelt asperjangyorgy!
Nem tudom ez a cikket olvasta -e, ezért bemásolom ha megengedi.:

Répás József: „Kiskorú cigánybűnözéssel állunk szemben”
A polgármester közmeghallgatást szervez
2009. május 2. 11:44


MNO
Egyelőre egy kiskunlacházi fiatalt gyanúsított meg csoportos rablás kísérletével a ráckevei rendőrség abból a nyolcfős társaságból, amely az utcán megtámadott egy 12 éves helyi kislányt – közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton. Mint ismert, helyi cigány fiatalok egy csoportja lerángatott kerékpárjáról egy kislányt, akinek lefogták a kezét, kiürítették a zsebeit, majd olyan, szexuális tartalmú megjegyzést tettek rá, hogy a kislány sokkot kapott, és bepisilt.


A szóvivő szerint tettlegességről nincs információja a rendőrségnek, s arról sincs adat, hogy a csütörtöki támadás összefüggene a szintén kiskunlacházi H. Nóra tavaly őszi meggyilkolásával. Répás József polgármester ugyanakkor olyan nagy súlyúnak ítéli az esetet, hogy a jövő hét elejére összehívja a helyi cigány közösséget, és közmeghallgatást is szervez.

Répás József, Kiskunlacháza polgármesterének információi szerint egy nyolcfős, 12- 16 éves fiatalokból álló csapat támadott rá az iskolából hazafelé tartó 12 éves kislányra. Lerángatták a kerékpárjáról, majd ketten lefogták, míg a többiek hozzáláttak a megrémült kiskorú zsebeinek, táskájának átkutatásához. A polgármester hozzátette: nyomdafestéket nem tűrő trágár kifejezésekkel illették a sokkos állapotba került iskolást, akit – a szülők elmondása szerint – tettleg is bántalmaztak. A támadók több járókelő megjelenése után menekülőre fogták, de hármukat elkapta a rendőrség. Répás József információit, mely szerint ezt a három fiatalt Ceglédre, nevelőintézetbe vitették, cáfolta Beluzsárné. Mint közölte: ehhez a rendőrségnek nincs joga. Hozzátette: mindhárom roma fiút előállították a ráckevei rendőrkapitányságon, de a tanúvallomások alapján csupán egyiküket gyanúsították meg csoportos rablás kísérlete miatt, majd mindhármukat elengedték.

A szóvivő szerint a rendőrség a „csapat” többi tagját is ki fogja hallgatni – tudják, hol kell keresni őket – , ám nyilván nem mindenki vett aktívan részt a támadásban, akadtak köztük „szemlélők” is. Újabb tanúk meghallgatása után derülhet csak ki: lesz-e még további gyanúsított az ügyben – tette hozzá Beluzsárné, aki szerint az elsődleges adatok kizárják, hogy a támadásnak bármi köze lenne a szintén kiskunlacházi H. Nóra tavaly novemberi meggyilkolásához. A rendőrség nem tudja alátámasztani azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint a 12 éves kislány és Nóri barátnők lettek volna – jegyezte meg a sajtószóvivő.

Répás József, a település polgármestere azt mondta: már korábban is érkeztek hozzá lányos szülőktől roma fiatalok erőszakoskodásáról szóló hírek, azonban ezeket nem „verték nagydobra”, mert féltették a gyermekeket a további inzultusoktól. Állítólag a helyi idősek is félnek ugyanennek a „csoportnak” a randalírozásaitól, vagyis Kiskunlacházán pattanásig feszült a helyzet – tette hozzá a polgármester, aki szerint ki kell mondani: „kiskorú cigánybűnözéssel” állunk szemben, amely egyértelműen a szülők felelősségét veti fel.

Répás József közölte: mivel tart attól, hogy a „másik” oldal netán visszavágást tervez, a falu békéjének és a feszültségek levezetésének érdekében jövő hét elején találkozóra várja a településen élő 200- 250 roma képviselőit, majd hétfőhöz egy hétre közmeghallgatást tart. „Az alapvető együttélési normák betartására és betartatására, illetve a fokozott óvatosságra és odafigyelésre akarom kérni a felnőtteket” – jelentette ki a polgármester, aki úgy véli: a H. Nóra meggyilkolása óta bizonytalanságban és félelemben élő Kiskunlacházán nem elég az ismét fokozódó rendőri jelenlét. Maguknak a lakosoknak kell csírájában elfojtani az erőszak kisebb-nagyobb megnyilvánulásait, amiért ő személy szerint minden tőle telhetőt megtesz – mondta.

(MTI)

Keselyőbérc 2009.05.02. 17:55:34

Kedves Honi!

Megpróbálom értelmezni a leírtakat.
12 éves kislány hazafelé tartott az iskolából.
Kerékpáron ült, úgy haladt. Ekkor 8-an rárontottak, menet közben leszedték a kerékpárról, legalább ketten lefogták, mialatt egy másik fiatal zsebeiben kotorászott, iskolatáskájában turkált. Mindemelett fenyegették,
hogy még mi mindent fognak vele tenni. A támadás, és a hozzá mellékelt szöveg sokkos állapotig rémítette a lányt.
Mindezek után csoportos rablási kísérlettel 1, azaz egy főt gyanúsítottak meg! Aztán elengedték!
Legalább néhány órát tartották volna bent, hogy gondolkozhasson!
Azt hiszem értelmezési zavarban szenvedek. A legalább 2 fiatal, aki lefogta a kislányt, az nem aktív résztvevője a rablásnak? Hogyan lehet csoportos rablást elkövetni egyedül?
Hogyan kell a lakosságnak csírájában elfojtani minden erőszakos megnyilvánulást? A lakosság összefogással képes lenne bármit elfojtani csírájában, de annak nem lenne jó vége!
Maradva az előző esetnél, mely elég egyértelmű erőszakos, mi a helyes megoldás? Megfelelő mértékű kényszer alkalmazása, míg kiér a rendőrség? Esetleg elegendő számú tanú mellett
hatalmas pofonokkal érvelve meggyőzni a támadókat?
Arra is gondoljunk, hogy most fényes nappal volt.
Akadt olyan bátor ember, aki látván az eseményeket, be mert avatkozni.
Hajnali 3 óra után viszont már kevesebb a tanú,
és egy ugyanilyen támadást nem akadályoz meg senki!
Pedig ahol ilyen aranyos gyerekek mászkálnak csoportosan, és ilyen játékokkal töltik szabadidejüket, ott hasonló kedves bátyjaik, és szüleik szórakoznak az éjszakában!

Csillagocskám 2009.05.02. 19:17:12

Üdv Mindenkinek!

Az alábbi linken letölthető az Echo tv Éjjeli menedékhely c adása.
Az ingyenes opciót kell választani
data.hu/get/1399660/EjjeliMenedek_20090501.wmv

Dien-mint Dyen 2009.05.04. 12:09:04

"Bencze: Az FBI is segítséget nyújt a magyar rendőrségnek
2009. május 4. 09:15
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segítséget nyújt a magyar rendőrségnek a sorozatos romagyilkosságok felderítéséhez – közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfőn a köztelevízió reggeli műsorában.
A rendőr altábornagy a köztelevízió reggeli műsorában elmondta: az FBI nyomozói áttekintik az anyagot arról, amit magyar kollégáik feltártak. Ennek eredményeként tovább szűkülhet „az elkövetői profil”, többek között a pszichológiai személyiségjegyek alapján.

Bencze József hozzátette, hogy a rendőrség a romagyilkosságok felgöngyölítését „becsületbeli ügynek” tekinti, ...MNO" Anyád :((

Legalább megpróbálnának úgy tenni, mintha a magyarok (nem cigány) sérelmére elkövetett esetek is érdekelnék őket!

Honi 2009.06.13. 05:56:56

Tisztelt Olvasótársaim!
Korán reggel éhgyomorra akadtam erre a cikkre. Lehet, hogy meg is feküdte a gyomrom. Valószínű, hogy az efbíájos fiúk segítségének köszönhető hogy: ilyen alapos, ennyire sokirányú a vizsgálódás ( hiszen rendkívül fontos emberek sérelmére követték el a bűncselekményeket!!!). Most már kaptunk néhány morzsát az adatokból, bizonyítván, milyen sok és alapos alapos munkát végeznek!
Azért felmerül néhány kérdés bennem(vagy másban is ?)
-Hogyhogy nincs értékelhető adat még ötven millióért sem? Rossz helyen keresgélnek?
-Kíváncsi lennék H. Nóri ügyében is az ilyen részletes beszámolóra.
-Mi a helyzet a magyarok sérelmére elkövetett nyomozásokkal. Mikor kapunk végre elfogulatlan, őszinte tájékoztatást?
Egy kicsit úgy érzem magam ebben az országban, mint a mostohán kezelt gyermek, aki vágyódva nézi anyja simogató kezeit a kedvenc gyermeke buksiján. Soha nem kapja meg azt a megkülönböztetett szeretetet amit a kivételezett. Bármit tehet, Ő akkor is csak a megtűrt lesz,kötelességekkel a másik meg a védett, aki bármit megtehet bünti nélkül.
Egy jó anya egyformán kezeli minden gyermekét, egyformán kincs számára mind...
süti beállítások módosítása