HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

MEGALÁZTATÁS

2009.11.26. 11:50 asperjangyorgy

 

FairyFeller hívta fel a figyelmem az alább ismertetett cselekményre:

TESSÉK! HÁT EZÉRT NEM SZABAD HORÁK NÓRÁT SOHASEM ELFELEDNÜNK! ORSZÁGON-VILÁGON!

Ilyen dolgok csak a pokolban történhetnek meg! :'(

MAGYARORSZÁG (polgári (-háború) perek...?)

"GYEREKCSÍNY" EGERBAKTÁN: SÚLYOSAN BÁNTALMAZTÁK, MAJD EGY SEPRŰVEL BECSTELENÍTETTÉK MEG A 10 ÉVES KISLÁNYT

...
"Egerbakta, ez a csendes, ezerkétszáz lelkes hevesi település mintha bezárkózott volna az eset kipattanása óta: a polgármester és a jegyző tegnap nem tartózkodott a községházán, a helyi iskola igazgatónője pedig nem nyilatkozott a történtekről. A sértett és az elkövetők negyedikesek voltak...Kocsa Erika, az intézet igazgatónője tudósítónknak elmondta: a múlt pénteken mutattak egy mobiltelefonos felvételt, amelyen a kislányt bántalmazza két fiú osztálytársa: a haját ráncigálták, a ruháját tépkedték, és ütlegelték...A gyerek elmondása szerint tanóra volt, a pedagógus kiosztotta feladatlapokat, majd kiment a tanteremből - ekkor támadták meg a fiúk, ezt rögzítették a mobiltelefonjukkal...A védtelen gyerek állami gondozottként él Egerbaktán...„Még hogy egy ilyen állatias tett után nem kapják meg méltó büntetésüket ezek a gazemberek!” - háborodott fel egy helybéli. A kislányt először lefogták, majd a földre teperték, ahol minden ruhát lerángattak róla. Úgy tudjuk, a kislányt egy seprű nyelével erőszakolta meg a hat támadó közül az egyik...Szilágyi Gyula szociológus valószínűsíti, hogy egyszerű gyerekcsínynek indult az a „játék", ami végül a borzalmas végkifejlethez vezetett. - Az első valószínűleg csak anynyit talált ki, hogy ijesszék meg a kislányt, a következő viszont már azt, hogy fogják le, a harmadik hogy húzzák le a bugyiját - majd végül sor került a szörnyű tettre, amely szexuális vonatkozása miatt felháborító - mondta a szociológus...Az intézet vezetője feljelentést tett a rendőrségen, s úgy döntöttek, hogy a kislányt nem engedik vissza az egerbaktai iskolába, hanem átíratják egy egri intézménybe...a nyomozás szemérem elleni erőszak miatt indult, s csak az alapos vizsgálat derítheti ki, mi történt valójában. A mobilos felvételt a nyomozók már látták, a tanúk meghallgatása folyamatban van. Több hírportál is közzétette azt az értesülést, miszerint a két ütlegelő fiú cigány volt. Emiatt a húsz százalékban romák lakta Egerbaktán sokan attól félnek, hogy fellángolnak az indulatok. Információink szerint egyelőre nyugalom van a faluban." (...)

forrás: Népszabadság (+ információk Blikk)

|

-> nol.hu/mozaik/20091125-tarsai_molesztaltak_a_kislanyt

-> www.blikk.hu/blikk_aktualis/hatan-eroszakoltak-egy-sepruvel-2005202

Érdemes az írásokat elolvasni, és a kommenteket. Sajnos, mindig vannak olyan emberek, akik képtelenek átérezni egy helyzet, cselekmény drámaiságát, sőt, tragikus voltát, és igyekeznek nagyon humorosra venni a dolgot. Az egyik hozzászóló azt írja, hogy a seprűnyél bizonyára azért nem okozott nagyobb bajt a kislánynak, mert már kotyogott benne. Talán arra utal, hogy a gyerek - jobb szó híján - rendszeres nemi életet él az ottani nevelőiház seprűjével. Alpári és gyomorforgató az illető megjegyzése.
Hogy egészen pontosan miként történt a dolog, nem tudhatjuk, és talán soha nem is fogjuk megtudni, mert a tettet elkövetők még 14 év alattiak, így nem büntethetők, és egy állami gondozott kislány ügyében a rendőrség olyan nagyon nem fogja törni magát. (Még akkor sem buzogna különösebben, ha a kislánynak abszolut normális családi háttere volna, mert a rendőrséget mostanában csak egyetlen dolog érdekli, kormányutasításra, a gárdista egyenruhát viselők figyelése és büntetése!!!)

Kár. Nagyon nagy kár. Pedig abszolut pontos képet kellene az ügyről alkotni és nagy nyilvánosságot adni neki, hogy az embereknek, a felnőtt társadalomnak némi fogalma legyen arról, milyen ifjú nemzedék növekszik és kér majd helyet felnőttként magának a társadalomban.

Nem tartom véletlennek, hogy a gyerekek éppen egy lelences kislánnyal követték el mindazt, ami ténylegesen és valóságosan elkövettek. Tudták, hogy mögötte nem áll védelmezőn senki, tehát különösebb retorziótól "gyermeki csinyük" miatt nem kell tartaniuk.

A "gyermeki csíny" következménye, hogy egy élő holt jár közöttünk ettől kezdve mindaddig, amíg ténylegesen meg nem hal. Az ilyet ugyanis nem lehet elfeledni. Ilyen cselekmény után ugyanis nem lehet normális felnőtté válni. És egyáltalán: a lelences lét után iszonyúan nehéz - ha egyáltalán lehetséges - normális felnőtté válni. Aki állami gondozottá válik, az már előtte jónéhány drámát, esetleg tragédiát átél kicsi gyermekként. A körötte széthulló család sorsának következményeként jut arra a sorsra, hogy állami gondozottá kell válnia.

Egyesek csak a vállukat rándítják, ha arról van szó, hogy valaki állami gondozottként kezdi az életét. Pedig ez önmagában is tragédia. Az ember senkihez nem tartozik. Soha nem tudja, hogy kihez igazodjék, kit kell, vagy kellene szeretnie. Nem épül ki benne tényleges és irányító identitástudat. És persze nem kap olyan szülői támogatást, amivel elindulhat egy normális élet megteremtésének irányába.

Tapasztalatból beszélek. Én három hónaposan lettem lelences egészen 16 éves koromig, amikoris elkezdtem vasesztergályos segédként dolgozni. Akkoriban, a zsarnokság idején olyan módon gondolkodtak a munkahelyek, hogy bárkinek a továbbtanulását támogatták (ami kedvezmények megadását is jelentette). Én 17 évesen kezdtem esti gimnáziumba járni. Miután jelesen leérettségiztem, felvételt nyertem az ELTE BTK nappali tagozatára magyar-filozófia szakra, és így 21 évesen ismét állami gondozott lettem egészen 26 éves koromig, ami persze nem jelentett rendszeres támogatást. Évenként egyszer ruhasegélyt biztosítottak, azt is úgy, hogy elkísértek egy áruházba és ott a kerethez alkalmazkodva vettek egy öltönyt. Aki elkísért, fiatalabb volt mint én. Mint állami gondozottat tegezett, nekem viszont magáznom kellett.

Egy állami gondozott élete, néhány szerencsés kivételtől eltekintve, folyamatos megaláztatás. Egész gyermekkoromban - ennek motívumait József Attila gyermekkori élményeiből is tudjuk - a folyamatos megaláztatás volt. (Olyan körülmények között éltem, hogy pl. tbc-t kaptam és egy évig szanatóriumban kezeltek, de akkor legalább voltak ilyen szanatóriumok. Mostanra ezek többségét, takarékossági okok miatt, eladták). Hogy egy állami gondozott valahogyan kiverekedje magát a fényre, hogy normális felnőttként éljen később, gyakorlatilag teljesen lehetetlen. A gyermekkori megaláztatások örökké megmaradnak az emberben, és felnőttként még jobban fájnak, mint gyermekkorban, mert az ember örökké érzi az akkor vele szemben elkövetett sérelmek hátrányát.

Feltételezem, hogy ez a tízéves kislány már nagyon sok mindent látott és nagyon sok mindenen ment keresztül. Az osztálytársai tisztában voltak, lehettek vele, hogy állami gondozott, nincs mögötte szülői szeretet és védelem, tehát kiszolgáltatott nekik, a kedvenc játszadozásuknak. Bizonyára nem első ízben történt vele szemben atrocitás. Tehát amikor a gyerekek kihasználták, hogy a pedagógus magukra hagyta őket, pontosan tudták, bármit elkövethetnek a kislánnyal szemben, annak következménye nem lesz (akár meg is ölhetik). Ha csak annyi történt, hogy letépték róla a ruhát és a bugyit, már az is olyan lelki sokk, ráépülve a korábbi megaláztatásokra, hogy míg él, nem feledheti. Ha valóban elkövették a söprűnyéllel, amiről a tudósítás szól, az olyan lelki seb, olyan fokú megalázatás és megalázottság, amiből egy lelences, akire újabb és újabb megalázatások várnak anyagi, társadalmi és lelki helyzetéből adódóan, soha, de soha nem képes felépülni.

A "játszadozó" fiúk - hatan voltak!!! ez nagyon fontos!!! hatan voltak, és egyikükben sem ébredt fel a lelkiismeret, hogy ilyet egy embertársunkkal szemben nem lehet, tilos elkövetni - lelkileg megölték a kislányt. Mint ahogy engem tizenegy évesen megölt egy pap. Buzgó hívőként hajnalban eljártam ministrálni, és egy alkalommal, amikor készültünk a misére, a pap a nadrágomba nyúlt és fogdosott. Sírva ministráltam, de utoljóra, és soha többé. Arról már nem is szólva, hogy istent is kiirtotta a lelkemből!!!  Akkoriban az ilyen szexuális molesztálást eléggé szigorúan vették. Mikor a nevelőszülőmnek elmondtam, hogy mi történt, iszonyú verést kaptam, még a bot is eltört, amivel csépelt. És rám parancsolt, hogy ezt soha, senkinek nem mondhatom el, mert akkor a kútba dobnak. Ők ugyanis tudták, ha kiderülne, hogy a plébános úr egy gyermeket szexuálisan zaklat, legalább öt-hat év börtönt kapott volna, és a kisváros lakossága nem a papot hibáztatta volna, hanem a nevelőszüleimet és persze engem, mondván, hogy bizonyára rohadt, elvetemült, elfajzott lelences söpredék vagyok.

Nos, egyesek a kislány esetéhez hozzászólva - hálistennek a többség morálisan a védelmére kelt - ugyanígy vélekednek.

Ha a vétkes gyerekek számára semmilyen következménye nem lesz - nem lehet életkoruk miatt - az ügynek, akkor elképzelhető, hogy legközelebb (még gyermekként vagy később már nagykorúként: ölni fognak!!!). A magyar törvények rosszak. Rosszak ebben is, és abban is, hogy egy gyilkosság elévülhet. Ha az elévülés után bárki, bármilyen bizonyítékot hoz fel, nem a tettest ítélik el, hanem azt, aki a tettesnek a jó hírnévhez való jogát csorbítja. (Akik a blogot olvassák, tudják, hogy ennek hátrányait is átéltem. A regényem miatt, egy regény miatt nyolc havi felfüggesztett fogházat rótt ki rám a bíró, és kártérítésként a fővárosi bíróság történetében - ezt maga a bíró fogalmazta meg!!! - a legmagasabb összegű kártérítést, amit - mivel vagyonom nincs - a nyugdíjamból vonnak életem végéig, elvéve havonta a nyugdíjam jelentős részét és megajándékozva vele azt, aki meggyöződésem és az időközben előkerült írásos bizonyítékok szerint, embert ölt, egy fiatal, szép, de sorsüldözött nőt. És mivel annyi idősen, mint immár vagyok, az ember nem lehet ismét állami gondozott, adott esetben marad az utca és a gyors hajléktalan halál. Ez is a lelencesség "utózöngéje". A lelences sors soha, de soha nem engedi el az embert!!!)

Megszakad a szívem ezért a tízéves kislányért, akinek most már mindig ezzel az élménnyel kell élnie, akárhogyan történt is, ami vele történt. És a hat gyerek és a szüleik pedig nyugodtan elkönyvelhetik "gyermekcsínként" a történteket.

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr531553637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsa 2009.11.26. 16:37:24

Valamelyik helybéli azt írta egy fórumban, hogy három fiú volt: kettő vetkőztette a kislányt, a harmadik mobiljára vette fel, céljuk az volt, hogy feltegyék a világhálóra a "cselekményt". Millió kérdés vetődik fel az emberben:milyen netes élményei vannak ezeknek a minimálisan képzett "gyermekeknek"- a szülőnek telik arra, hogy gyerekének kamerás telefont vegyen, hacsak nem lopta-nekem pl. megteszi a 10ezer forintos készülék is a dolgát, de arra nem tanítja meg, hogy egy szép virágot, egy nyújtózkodó macskát örökítsen meg, netán. Kell-e iskolában mobiltelefonnal ülni a tanórán? Tudom, hogy ha az igazgató beszedetné tanítás előtt, akkor a szülők felháborodottan tiltakoznának, mert ők a nap bármely pillanatában szemmel akarják tartani gyermeküket. Érdekes, ilyenkor meg forgatják a szemüket az ég felé, az én kisfiam nem olyan...A hírek szerint, mivel gyerekek, egy összevont szemöldök lesz a büntetési eszköz, pedig aki elvetemült felnőttre jellemző bűnt követ el, azt nem szabadna ártatlan gyermekként kezelni, vagy pedig a godviselőjén kellene számonkérni, akár börtönnel is, a gyermeke neveletlenségét,a szülői alkalmatlanságát.És amíg éretlen, kellően fel nem világosított, lelki finomságokra nem szoktatott fiataloknak a világháló borzalmai jelentik a példát, a célt, a sikerélményt-addig naponta hallunk majd ilyen elkeserítő dolgokról. És ez nem csak a suttyó kis kölykök szórakozása lesz, hanem az értelmiségi?! derékahadé is/pécsi egyetemista/, aki elirigyelte a "világhírnevet",vagy ilyen primitív módját sajátította el a konfliktuskezelésnek, vagy beérett a talajtalanságra/egoizmusra/közömbösségre/fásultságra vezető nevelési "módszerünk"?Sajnálom a mai, kisgyermeket nevelő, értelmes szülőket. Mire számíthatnak?

pffffff 2009.11.26. 23:26:18

Intézetis tényleg nem felejt, sajnos a tapasztalat mondatja ezt velem. A jelenlegi lakásotthonokról és az ott lakókról is van tapasztalatom.Nem mindegyik gyerek érdemli meg, hogy ott lehet, ez tény. De nem értem miért kell általánosítani.Miért kell kotyogós seprűnyélről beszélni? Azért, mert intézetis?? Rólam sem mondja meg senki, hogy honnan jöttem, sőt sokan meglepődnek, hogy nem tagadom a múltamat. Ez volt,úgy teszek mint aki továbblépett és kész! De attól még bennem sem kotyogott semmi,mert ott laktam! Undorító, hogy egyes embereknek mi kifér a száján, és még reklámozza is torz gondolatait!!!
Azt sem értem,miért nem helyezik át másik otthonba a kislányt? Attól még Baktán lakik, erőszak nem csak az iskolában történhet. És ha most a megtorlás jön a beárulásért?? Ezt hívják gyermekvédelemnek??
Mire számítson a jelen szülője?? Ez jó kérdés!! Mire számíthatunk?? Talán arra, hogy munka után hazaérve eleget beszélgetek a fiammal...

FairyFeller 2009.11.26. 23:56:10

Tisztelt Asperján úr,

borzasztó a helyzet, bizonyos iskolákban (és egyre többen) és az állami gondozottak intézményiben is. Gyalázat! Gyalázat, hogy a politikai fennhatóság alá tartozó médiumok erről mélyen hallgatnak. A kislány esete 2 napja szerepelt az egyik kereskedelmi hírműsorban, amolyan tessék-lássék módon, nem mondhassa azt senki (olyan nyilvánvalóan, mint amennyire egyébként az), hogy "eltusolják" az ilyen botrányokat. Eltusolnák ők teljesen is, ha tudnák, de olykor teljesen nem tudják. Marian Cozma és játéktársai esetét sem tudták eltusolni, mivel ismert ember volt, voltak. Mindamellett naponta történnek hasonló dolgok, kevésbé ismert, védtelenebb és egészen védtelen, a terrornak kiszolgáltatott szerencsétlen kisembereknek. A kislánnyal történteket ehelyett inkább elferdítették, elferdítik (Népszabadság), kozmetikázzák. Tudni illik csupán néhány soros hírként, a következő képpen közölték: "Társai molesztálták a kislányt az iskolában..." KÉSZ! SLUSZ-PASSZ! Ők aztán bemondták!
Szegény kislány mögött (mellett) nem áll egy Répás József kaliberű közéleti szereplő, egy egész település (még meglátjuk...), csupán egy "érdekes egymondatos hír volt a TV-állomásokon...

Horák Nóra emlékkövénél érte is ejthetünk könnyeket, és sok-sok más ártatlan áldozatért. DE! Ez nem megoldás! Legszívesebben örökbe fogadnám a kislányt! Megpróbálnám kárpótolni mindenért, minden rosszért, szörnyűségért, ami az életben érte. Kamatostul! Ha tehetném, megtenném...Meg kellene tennünk. Valamit tennünk kellene...

Kedves Asperján úr, azt hiszem mindannyiunk nevében köszönetet mondhatok azért, amiért ilyen őszintén, közvetlenül és bizalmasan, a kislánnyal olyannyira emberségesen és együttérzően, szolidaritást vállalva megnyílt felénk, olvasói felé. Én együttérzek Önnel! Ön pontosan tudja miről ír, miről írt. És mi, akik ismerjük Önt, munkásságát, becsületes és különleges tartását, sorsának tanúbizonyságát, NEM HAGYHATJUK, hogy a jövője oly bizonytalanságba, kilátástalanságba sodródjon, mint amelyet felvet, a realitástól -sajnos- nem túlzóan távoli módon.

Mi mind egy oldalon állunk! Azt hiszem mindannyian és oly sokan már erkölcsi megújulásra szomjúhozunk Hazánkban. Mert a közös társadalmi problémáinkat nem lökhetjük el magunktól, nem zárhatjuk az ajtókon kívülre. Aki ezt képzeli, az nagyon ostoba ember. Talán egyre többen ébrednek fel agyatlan kómájukból, körülöttünk, talán elegendően leszünk elegendő egyetértésben...de azt hiszem, addig még sok áldozatot fog követelni a körülöttünk lévő világ, az erkölcstelen, gátlástalan körülmények. Túl sokat is...pedig a mi feladatunk: megvédeni az értékeinket, lelkiekben, anyagiakban!

Horák Nóra mindig az élünkön lesz ebben! :'(

Heni4 2009.11.27. 10:43:21

Az emlék egyéni, nagyrészt emlékeink alkotnak bennünket. Tele vagyunk reményekkel, félelmekkel, feltevésekkel, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk egy teljességgel haladó élethez. Mindenki vágyik a BOLDOGSÁGRA, ezért kívánom, hogy
e pici lány felépüljön, túl tudjon lépni e szörnyű ellene elkövetett tetten és szívébe zárt fájdalommal immár felnőttként létezni. Mert eltűnt a gyermeklány.

asperjangyorgy 2009.11.27. 13:27:17

Kedves pffff, FairyFeller és Heni4!
Nagyon köszönöm értő és méltó hozzászólásukat, bejegyzésüket. Jól látják, osztom véleményüket: itt nem csupán egy 10 éves, egyébként is sorsüldözött kislány megalázásáról van szó, hanem az emberség meggyalázásáról, amelyet a bűnt elkövetők a kislányban ugyanúgy gyalázták, mint önmagukban. Ők, a tettesek már soha többé nem lehetnek igazán teljes értékű emberek. Ők olyan bűnt követtek el, amellyel saját magukat iktatták ki a normális, eljövendő nemzedék sorából. Mert azt gondolom, hogy - bármilyen közegben is él valaki - kiszolgáltatott embert (mikélnt kiszolgáltatott állatot) kínozni, megalázni, megszégyeníteni, önmaga szemében semmissé tenni: ISZONYATOS BŰN.
Sajnos, mindazok, akik állami gondozottként válnak felnőtté, csak a legritkább esetben képesek később beilleszkedni, egzisztenciát, boldog életet teremteni maguknak. Hogy miért, azt önök ugyanolyan pontosan tudják, mint én. Nem tudom, mit lehetne tenni ezért a kislányért. A magam részéről megpróbálom felderíteni, hogy ki ő, és tenni érte valamit - hogy önmagamért tehessek valamit, és mindazokért, akikben az emberség él... hogy megpróbáljunk fehérek közt európai lenni.

marky@life 2009.11.27. 13:31:45

szégyenteljes, arcpirító és vérlázító ami ebben az országban megy már évek óta, történelmünk legszégyenteljesebb kormányának köszönhetően. Óriási döbbenet fog kiülni sokak arcára áprilisban a választási eredmények ismeretében!

FairyFeller 2009.11.27. 14:08:18

Életfogytiglan a gadnai szörnyetegnek

...
"Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a 2007-ben Gadnán történt gyilkosság vádlottját a Borsod megyei bíróság csütörtökön első fokon – mondta az MTI-nek az intézmény sajtóreferense. Szabó József közölte: a két évvel ezelőtti bűncselekmény vádlottja legkorábban – az elsőfokú döntés szerint – 30 év múlva szabadulhat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadnán 2007 novemberében otthonában holtan találtak egy idős asszonyt. A 88 éves nőt bántalmazták. Az akkor 21 éves elkövetőt – egy helyi férfit – alig huszonnégy óra alatt elfogta a rendőrség." ...

- MTI

Ismét nem csalódhatunk sem a törvénykezésben, sem a médiumokban, ugyanis az ügy (kegyetlen) rendkívüliségének figyelembe vételével "gyors" és szigorú, "életfogytig tartó" büntetést szabtak ki és ezt a médiában "korrekt" és "valósághű" módon közre adták, hogy a tisztességes és nem tisztességes emberek egyaránt tudjanak minderről.
Önök biztosan tudják: egy 21 éves fiatalemberről van szó, aki a 88 éves, egyedül élő gadnai Mari nénire otthonában rátámadt, megerőszakolta, szemét kinyomta, egy baltával levágta a lábát és végül széthasította a fejét...

Vagyis: "A 88 éves nőt bántalmazták." ILLETŐLEG "Az akkor 21 éves elkövetőt...alig huszonnégy óra alatt elfogta a rendőrség." PLUSZ elég volt mindössze 2 év az ítélethozatalig...na persze 2 év vagy 20 év, az ilyen elfelejteni, megbocsájtani soha sem lehet! A médiumok mégis megpróbálták, megpróbálják ezt elérni, nem címlapsztori (tulajdonképpen eddig még nem-igen közölték prominens hírportálokon), nem írják le, hogy mi történt, az ügyet (akárcsak Horák Nóráét) ezzel lezártnak tekintik...Jó hogy nem titkosítják ezt is!

Aki kíváncsi a helyszíni riportra -> www.youtube.com/watch?v=37QLncvm_4M

A HírTV készítette anno.

raynold 2010.01.03. 15:09:13

@FairyFeller: Kedves Fairy Feller.Borzasztó dolgokat olvasok itt Nóri halálával kapcsolatban.
Szegény apjának hihetetlenül szörnyű lehetett megtalálnia lánya megbecstelenített holttestét.
Szinte minden nap eszembe jut szegény lány:(
halála,2008.november 23.a óta.Havonta legalább egyszer meg is látogatom őt,habár én nem ismertem,Budapesten lakom.
Nem tudom,hogy te lacházi vagy e,vagy csak jó ismerőseid vannak a nyomozók közt,hogy ennyi mindent tudsz.
De ha eserleg tudod Nóri szüleinek a címét,örülnék,ha megadnád,mert szeretnék levelet írni nekik,hogy együttérzésemről biztosíthassam őket.

Üdv.Raynold

rugach 2010.01.04. 15:33:46

Sokan nem akarják elhinni,Nóri meggyilkolásának ilyen brutális voltát. Azt állítják,hogy nem igaz,hogy hazugság az egész.

rugach 2010.01.04. 15:40:56

@FairyFeller: Ezt állítja egy ismerősöm,aki barátnője volt Nórinak.
Cijjah!

Biztos forrásból tudom,hogy amit átküldtél nem igazak!És nem tudom,hogy ki mer ilyet kitalálni:@ és ki a fa***m ez az Asperján György...?????mert...áhh nah mind1,elegem van már a hazugságokból és hogy mindenki össze-vissza mondogat mindent! /Bocsi kicsit ideges vagyok/:S
Üdv:Didus

asperjangyorgy 2010.01.04. 15:45:46

Rugach
Akik nem hiszik a dolgok egyik felét, azok a másik felét sem. Nórát kegyetlen, mindent eltipró gyalázatosággal megerőszakolták. Aki képes egy gyereklányról letépni a ruhát (a feszes nadrágot nem olyan könnyű lecibálni, ha a tettes egyedül van és az áldozat pedig védekezésre képes állapotban, és a többit holmit) és utána(nem tudjuk, hogy pontosan hol) de csak a saját állati vágyára gondolva megerőszakolni, az mindenre képes. A rendőrség is elismerte (nagynehezen), hogy Nóra gégeporcai eltörtek. Ahhoz rettenetesen kellett szorítani. Ha igaz, hogy ezek szerint megfojtották, akkor miért nyilatkozta korábban a rendőrség, hogy nejlonzacskót húztak a fejére (az se éppen nhumanista kivégzési mód). Mindezen kívül azt sem tudjuk, hogy pontosan hol végezték ki Nórát. Nagy a valószínűsége annak, hogy nem ott, ahol megtalálták (akkor nem lett volna még langyos-meleg a teste), és ha máshol végeztek vele, fogalmunk sincs, hogy milyen körülmények között és mit kellett szegénynek kiállnia... vagyis ha egy fékevesztett állat (vagy inkább állatok!!!) törnek az emberre, akkor minden elképzelhető. Az is, hogy véletlenül úgy megefeszítik (élve vagy holtan), hogy elpattan a gerince... Igen, rettenetesen ezzel szembenézni, mert kedves, reményteljes, értelmes gyermek volt, aki másfajta sorsara készült, akinek mindent megadtak a szülei, hogy szép gyermekkora legyen és majd teljes, boldog felnőtt válják belőle, olyan ember, aki tudja, hol a helye, aki munkával, szorgalommal, kitartással akarja megteremteni a maga kis emberi világát... De ez már örökre a semmibe veszett... Nóra már csak a mi szívünkben él.

asperjangyorgy 2010.01.04. 15:49:08

Rugach
Ennek az újabb kommentnek az ismeretében sajnálom és bánom, hogy az imént válaszoltam.

rugach 2010.01.04. 15:58:11

@asperjangyorgy: Én nem akartam önt megbántani,de láthatja,hogy vannak akik nem hiszik és vannak akik ennyire arogánsak és hisztérikusak.
Mégegyszer én tisztelem őnt és kérem ne haragudjon rám.

asperjangyorgy 2010.01.04. 20:02:04

A gyilkosság helyszíne - Fotó: STOP
A rendőrség szerint megdönthetetlen bizonyítékok igazolják, hogy csakis az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított, P. József ölhette meg a kiskunlacházi H. Nórát. Az elsődleges rendőrségi információk szerint a szexuális indíttatású gyilkosság nemi erőszakként kezdődött, ám amikor a lány segítségért kiabált, P. József megfojtotta őt. A férfi tagadja az erőszakot, és a gyilkosság módjára is másként emlékszik.

Kapcsolódó cikkek
Irattanulmányozással szilvesztereznek a gyilkosok
"Cigányok rugdosnak halálra embereket, láncfűrésszel fenyegetik a magyar gazdákat" - olajat önt a tűzre a polgármester
H. Nóri gyilkosának ügyvédje védi a romagyilkosságok gyanúsítottját
Elmeorvos vizsgálja a kiskunlacházi gyilkost

Akár már januárban vádat emelhetnek a kiskunlacházi gyilkosság ügyében - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója hétfőn. Papp Péter szerint megdönthetetlen bizonyítékok igazolják, hogy csakis az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított, P. József ölhette meg 2008. november 23-án a helyi művelődési házból hajnalban hazafelé tartó 14 éves lányt Kiskunlacházán.

A bűnügyi igazgató közölte: a napokban megérkezett szakértői vélemények szerint P. József egyedül követte el a szörnyű tettet abban a kiserdőben, ahol a lány holttestét megtalálták, vagyis tévesek azok a feltételezések, melyek szerint távolabbról vitték oda a meggyilkolt lányt. Az ügyben a rendőrség még januárban vádindítványt nyújt be, és akár még ebben a hónapban sor is kerülhet a vádemelésre.

A kiskunlacházi H. Nóra 2008. november 22-én barátaival szórakozott a helyi diszkóban, majd hajnali fél kettő körül egyik rokonához indult aludni, de nem érkezett meg oda. Holttestét a nagy erőkkel megindult keresés során édesapja találta meg. A hatalmas rendőri erőket mozgósító nyomozás során kiderült, hogy az ugyanazon az éjjelen egy másik településen szórakozó, 25 éves P. József a kiserdőhöz közeli lakása felé tartva találkozott H. Nórával. Mivel a férfi eltökélt szándéka volt, hogy mindenáron közösül azzal a nővel, akit elsőként meglát, H. Nóra lett az áldozata. Az elsődleges rendőrségi információk szerint a szexuális indíttatású gyilkosság nemi erőszakként kezdődött, ám amikor a lány segítségért kiabált, P. József megfojtotta őt.

A gyilkos tagad

Amint arról a STOP beszámolt, a férfi tagadja, hogy megerőszakolta volna áldozatát, és a gyilkosság módjával kapcsolatban is mást állít, mint a hatóságok. P. azt mondja, hogy betapasztotta a kislány száját, hogy ne tudjon kiabálni, és ez alatt fulladt meg. A rendőrök feltételezése szerint ugyanakkor - amit a szakértői anyagban is megerősítenek - P. egyszerűen a nyakánál fogva megragadta a kislányt és megfojtotta. A szakértők nyomokat találtak a lány nyakán, és úgy tűnik, a férfi szorításától néhány porc is eltörött a lány légcsövében.

A 2009. június 26-án előzetes letartóztatásba helyezett férfi - akinek a lakásán a porszívó porzsákjában megtalálták a lány mobiltelefonját, táskáját, nyakláncát, okmányait és pénztárcáját - először bevallotta tettét, később azonban tagadta a nemi erőszakot. A gyilkossági ügyben összesen 670 embert hallgattak ki, 179 DNS-vizsgálatot végeztek, s 21 embert vontak poligráfos vizsgálat alá

FairyFeller 2010.01.04. 22:39:25

@rugach: Kedves Rugach!

Úgy látom, hogy némi félreértés alakult ki fentebb.

Remélem tisztázni tudják Asperján úrral.

Tudom, hogy kit takar Didus személye. Egy elkötelezett lány, Nóra barátnői közül, aki sokat tett Nóra emlékéért, sokkal többet, mint a legtöbben az ügyben.

Ennek ellenére én úgy tudom, hogy nincsenek megalapozott információi. Ha volnának, akkor kifejthette volna őket. Amit én privátban leírtam neked (ezzel kapcsolatban alakulhatott ki a félreértés közted és Asperján úr között), azoknak a forrásáról is írtam, igyekeztem rendezetten és részletesen, bár soha nem tudok indulatok nélkül megnyilvánulni az ügyben.

Remélem jó kapcsolatban maradsz Didussal, akinek egy kicsit több rendezettséget javaslok és személy szerint hálás lennék (az ügy szempontjából fontos volna - bár ebben nem én döntök!), ha meghívnád erre a fórumra. Egy másik bejegyzés alatt kifejthetné a véleményét, úgy mint Nóra egykori értékes barátnője, aki továbbra is példamutatóan őrzi az időtlen barátságot.

Ha gondolja eloszlathatja a -szerinte- hamis feltételezéseket.
Technikailag megoldható (akár Asperján úr ki is tudja törölni), hogy ne lássa, hogy közzé tetted a kissé méltatlan véleményét.

Üdv: Fairy

(az ügy mindig is nagyon ellentmondásos volt, a rendőrség nagyon zavarosan kommunikált, Nóra ismerősei többnyire elzárkóztak, részben érthető okból, de biztosíthatlak, hogy ezen a fórumon tudhatsz meg legtöbbet az igazságról, és mi akkor is itt leszünk, amikor beigazolódik, hogy összességében helyesek voltak az állításaink - remélhetőleg mihamarabb - de ezt a választások előtt, személy szerint nem tudom elképzelni)

FairyFeller 2010.01.04. 22:46:38

@raynold: Kedves Raynold!

Becsülöm a szándékod, a Családdal való együttérzésed és az elkötelezettséged az egész ügyben.

Nóri családi címét nem tudom pontosan, de meg tudom szerezni és privátban megírom.

A kérdés az, hogy hogyan fogadná a Család. Az együttérzés biztosan segítene nekik (pl. Szögi Lajos családját nagyon sokan támogatták), de én úgy tudom, hogy eléggé elzárkózottak. Nem beszélnek róla és nem is nyilatkoznak, felejteni akarnak. Ez persze nagyon nehéz.

Dyen 2010.01.05. 12:01:52

Ezt nem értem! :(

Tegnap este még látható volt a stacionális gépünkön is az utolsó kilenc bejegyzés itt, mára eltüntek. Kíváncsiságból megnéztem a laptopon is, ott megjelennek most is (Raynold 01.03. és az azt követőkő bejegyzésekről van szó)
Érti ezt valaki?

asperjangyorgy 2010.01.05. 12:14:22

Kedves Dyen,
boldog újévet kívánok, illetve az ideinél sokkal jobbat és a családi problémái gyors megoldódását.
Itt láthatók a bejegyzések, vagyis technikai hiba lehet.
Látja a rendőrség összevissza beszél, nemrég még arról volt szó, hogy addig nem tudnak lépni, nem akarnak lépni, amíg meg nem állapítják, hogy a Nóra testekörül talált két olyan cigarettát, amelyen nem P.J. dns-e van, kitől származik. Most már erről szó sincs, mert eleve azt feltételezik, hogy azok a csikkek ártatlan lelkű emberektől származik, helyszínelő rendőröktől, akik Nóra teteme mellett csak úgy eltaposták a csikket. Jaj, nehogy már. És az egész - egyre nevetségesebb. És akkor Nóra baráati szerint én vagyok a hülye, a "f...szom". Mindegy, nem érdekel. De azért azt leírom: mi Nórát nem valami különleges értékű teljesítmény miatt tartjuk nyilván és emlékezünk rá, hanem azért, mert szeretetre méltó, kedves ember volt, fiatal, jövővel teli, és elpusztította egy lelketlen állat... Ő szimbólum lett, ahogy azt FairyFeller is leírta,a brutális erőszak szimbóluma... Ez az ő igazai értéke. Lehet, hogy lett volna más is, hiszen még csak gyerek volt, tehetséges és gondolkodó ember, de már csak mint egyfajta lehetőségre emlékezünk rá, és persze mint szívünknek kedves, borzalmasan elpusztított kislányra.

Dyen 2010.01.05. 13:00:45

Kedves György!

Valóban csak átmeneti zavar lehetett, mert már minden rendben. Jó lenne, ha egyébb problémám is ilyen gyorsan megoldódna ! :(

Néha olyan érzésem van, mintha rendőrség a nyilatkozataival az itt felvetett kérdésekre, ellentmondásokra reagálna :)

Nóri barátnőjének reagálása abból fakadhat, hogy egyszerűen nem tudja felfogni, hogy valakik ilyen borzalmas tettre képesek. Ha elolvasná az itt leírtakat, megismerné véleményünket, akkor ő is rájönne, hogy minket csak jószándék, együttérzés és segíteni akarás vezérel, megértené, hogy nem tudunk beletörődni abba, hogy egy ártatlan gyermek ilyen brutális meggyilkolása bűntetlen maradjon.

Kedves Raynold! Csak ismételni tudom FairyFeller szavait: "Becsülöm a szándékod, a Családdal való együttérzésed és az elkötelezettséged az egész ügyben." de én nem tartom jó ötletnek, hogy levelet írj Nóri szüleinek. Elnézést a bizalmatlanságért, de remélem, hogy FairyFeller még nem írta meg a címüket.

"Havonta legalább egyszer meg is látogatom őt," - ezt hogyan érted?

rugach 2010.01.05. 14:37:13

Ezt olvassátok! Hol az igazság?

Mint Papp Péter mondta, az elsősorban a helyszínen talált DNS-mintákat értékelő szakértői vélemény alapján kijelenthető, hogy a hosszú és következetes nyomozás eredményeként elfogott P. József H. Nóra gyilkosa. A bűnügyi igazgató közölte: a napokban megérkezett szakértői vélemények szerint P. József egyedül követte el a szörnyű tettet abban a kiserdőben, ahol a lány holttestét megtalálták, vagyis tévesek azok a feltételezések, melyek szerint távolabbról vitték oda a meggyilkolt lányt.

Papp Péter kitért arra az egyik napilapban felvetett momentumra is, miszerint a nyomozásban fordulatot jelenthet a gyilkosság helyszínén talált két, mindmáig beazonosítatlan cigarettacsikk. Kijelentette: mivel a kiskunlacházi kiserdő a fiatalok egyik kedvenc találka- és búvóhelye volt, vagyis sokan megfordultak ott, nincs jelentősége a helyszíni szemlét követően felfedezett két csikknek, illetve az út szélén talált cigarettás doboznak. A csikkeket és a dobozt akár a nyomozásban részt vevők, akár a helyszínre korábban vagy később kíváncsiságból, kegyeletből kilátogatók is eldobhatták - fűzte hozzá.

Mivel a szakértői vélemények is alátámasztják a jelenleg előzetes letartóztatását töltő P. József bűnösségét, a rendőrség immár megdönthetetlen bizonyítékok birtokában nyújtja be vádindítványát az ügyészséghez. A vádemelésre akár már januárban sor kerülhet - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A kiskunlacházi H. Nóra 2008. november 22-én barátaival szórakozott a helyi diszkóban, majd hajnali fél kettő körül egyik rokonához indult aludni, de nem érkezett meg oda. Holttestét a nagy erőkkel megindult keresés során édesapja találta meg. A hatalmas rendőri erőket mozgósító nyomozás során kiderült, hogy az ugyanazon az éjjelen egy másik településen szórakozó, 25 éves P. József a kiserdőhöz közeli lakása felé tartva találkozott H. Nórával. Mivel a férfi eltökélt szándéka volt, hogy mindenáron közösül azzal a nővel, akit elsőként meglát, H. Nóra lett az áldozata. Az elsődleges rendőrségi információk szerint a szexuális indíttatású gyilkosság nemi erőszakként kezdődött, ám amikor a lány segítségért kiabált, P. József megfojtotta őt.

A 2009. június 26-án előzetes letartóztatásba helyezett férfi - akinek a lakásán egy porszívó porzsákjában megtalálták a lány mobiltelefonját, táskáját, nyakláncát, okmányait és pénztárcáját - először bevallotta tettét, később azonban tagadta a nemi erőszakot. A gyilkossági ügyben összesen 670 embert hallgattak ki, 179 DNS-vizsgálatot végeztek, s 21 embert vontak poligráfos vizsgálat alá.

MTI - barikád.hu

rugach 2010.01.05. 14:45:10

@FairyFeller: Nyugodtan tegzhetsz engem:)

Szép napot!

raynold 2010.01.05. 15:03:41

@FairyFeller: Nagyon hálásan köszönöm,ha el tudnád küldeni nekem Nóri szüleinek címét privátban.
a rudel.h.u@gmail.com címemre.

A puding próbája sz evés,mint azt szokták mondani.
A szándékom jó,azt pedig,hogy miként fogadják nem lehet tudni.

További szép napot!

raynold 2010.01.05. 15:59:43

@Dyen: Természetesen úgy értem Dyen,hogy meg szoktam látogatni a sírját:)De mert én hiszek az örökéletben,tudom,ill.hiszem,hogy ő lát engem és lát minket.Istennél van és imádkozik mindannyiunkért.
Ezt is hiszem.Ő ugyanúgy kínhalált halt,mint Jézus.Legalább annyit szenvedett szerintem.Sajnos létezik a sátán is,aminek bizonyítéka,az a kegyetlenség amivel Nórit meggyalázták és megölték.
Mi a kifogásod az ellen,hogy írjak Nóri szüleinek?

rugach 2010.01.05. 16:13:07

Egyébként én nektek hiszek,mert az a logikus,amit ti írtatok és állítottatok a gyilkossággal kapcsolatban.A rendőrség megint port hint a szemekbe szerintem,hogy elterelje a figyelmet az igazságról.
De vajon meddig lehet ezt csinálni?

Dyen 2010.01.05. 17:06:51

Kedves Raynold!

"Mi a kifogásod az ellen,hogy írjak Nóri szüleinek?" - talán az, hogy ismerem őket. Egyébként én sem szeretném, ha vadidegenek "kiszolgáltatnák" a címemet. Szerintem, ha együttérzésedet szeretnéd kifejezni, ezt megteheted a www.horaknoriemlekere.mlap.hu/ oldalon, vagy a www.gyertyagyujtas.hu/ lapon
Üdv: Dyen

raynold 2010.01.05. 17:26:01

Dyen ez tök jó,hogy ismered Nóri szüleit!
Én csak a nagyszüleit ismerem,egyszer beszélgettem velük.
Megértem,hogy vannak bizalmatlan emberek és hogy én idegen vagyok nekik.De vannak jó szándékú idegenek.Ilyen vagyok például én is.
Ha velem valami szomorú dolog történne,mondjuk meghalna valakim,akkor én örömmel venném,ha akár egy idegentől kapnék pár jó szót.Mert azt érezném,hogy nemcsak a közvetlen környezetem az aki imádkozik értem és aki gondol rám.Szerintem ez nagyon jó dolog.

Evo 2010.01.06. 08:14:27

@raynold: A szülők kifejezetten kérték, hogy ne "zaklassák" őket semmilyen formában. Ebben az esetben pedig, jó szándék ide- vagy oda, tolakodó és tapintatlan lenne egy levél írása. Mindenki másképpen dolgozza fel a gyászt és az emberek gyászában a legjobban úgy lehet segíteni, ha tiszteletben tartják az emberek a kérésüket.

Keselyőbérc 2010.01.06. 09:04:51

Kedves Raynold!

Kérlek fogadd meg a többiek tanácsát! Hagyjuk a szülőket békén, hiszen mérhetetlen a fájdalmuk!
Mi sem tudjuk érzéseinket magunkba fojtani, ezért levelezünk itt egymással. Belőled is sugárzik a jószándék, és megértem, hogy levelet írnál. Én meg is írtam a magam levelét, de nem küldtem el.
A Dyen által ajánlott oldalra sokan írnak, és ily módon a szülők is olvashatják soraidat.

raynold 2010.01.06. 14:40:20

Ok.,rendben le tettem róla,igazatok van.
De félek,hogy be fognak dilizni ebbe a bezártságba,amelyben élnek.Kéne valami lelki támasz nekik.Legalább aki ismeri őket,mint Dyen,próbáljon nekik segíteni lelkiekben,mert félek,hogy összeroppannak.:(
Egyébként én így is csodálom őket,kükönösen Nóri apját Dénest.ISTEN TARTSA MEG ŐT ÉPSÉGBEN!
Csodálom őt és felnézek rá,mert én nem bírtam volna elviselni azt,hogy megtalálom,szép és reményteli lányom holttestét.Én öngyilkos lettem volna szerintem.

Keselyőbérc 2010.01.06. 14:58:20

Kedves Raynold!

A barátaik, ismerőseik melletük állnak, és mi is lélekben! Az öngyilkosság pedig nem jó megoldás semmire. Főképp akkor nem, ha az embernek vannak szerettei!

Evo 2010.01.07. 12:15:41

@raynold: Nézze, nem Nóri volt az egyetlen gyermekük. Van még kiért élniük és küzdeniük, még akkor is ha ez az élet már nem az az élet számukra ami valaha volt..sajnos. :(

rugach 2010.01.07. 19:06:08

Meghívtam Didust.
A többi már nem rajtam múlik.

Keselyőbérc 2010.01.07. 19:24:48

Kedves Rugach!

Jól tetted!

rugach 2010.01.08. 18:58:26

Sajnos ezt írta Didus

Cijja!Nem szeretnék abba a blogba írni!
És jól sejtem h te tetted fel a blogjába,amit neked küldtem?
Üdv:Didus

Kár,hogy nem lett letörölve az a bizonyos:(

FairyFeller 2010.01.08. 19:43:32

@rugach: Sajnos...sajnos.

Tényleg kár, kíváncsi lettem volna a véleményére. És mivel ez a legolvasottabb fóruma a Horák Nóri ügynek ezért kézenfekvő lett volna, ha itt próbálja meg tisztázni a szerinte valótlan híreszteléseket.

Ő tudja.

Erre mondják azt: sok hűhó a semmiért. :(

FairyFeller 2010.01.08. 19:55:00

@rugach: Nekem egyébként az a véleményem, hogy jó hogy kimásoltad ide az üzenetét. Azért mert kifejeződik az, hogy nagy a felelőssége annak, aki állít valamit. Akár eme blog rendszeres látogatói, akár Nóra személyes ismerősei, jelen esetben Didus, aki egyébként az általa létrehozott Nóra Emlékoldalon bemásolta Asperján úr egyik bejegyzését erről a blogról.

Elvileg elvárható volna, hogy legalább bocsánatot kérjen azért, amit Asperján Györgyről írt, de mivel nem publikusan tette, így olyan mintha nem lenne "hivatalos". Ezért aztán nem is látom értelmét tovább foglalkozni a vele kapcsolatos hatásokkal itt a fórumon.

Becsülettel kitárgyaltuk. Legalább is részünkről, mi.
Remélem, hogy a jó viszonyotok megmarad, annak ellenére, hogy a mindannyiunk számára fontos ügy érdekében vállaltad ezt a kockázatot.

Hálás köszönettel: Fairy

asperjangyorgy 2010.01.08. 20:27:21

Kedves rugach,
akit egy ügy, jelen esetben Horák Nóra ügye, egy 14 évesen, aljas módon megbecstelenített és kivételes kegyetlenséggel megölt gyermek ügye foglalkoztat, annak szeretne a nyomára jutni, s egyben felvillantani egy áldozatul esett gyermek arcát, nem érdeklik kicsinyes hiúsági kérdések, azt csak az ügy érdekli. Didus még maga is gyermek, és természetesen, hogy el an magával foglalva. Nem baj, ha nem ír, hadd érjen benne a gondoloat. És az a tény, hogy saját blogban ápolja Nóra emlékét, nagy és szép dolog tőle. Magát és Didust ismeretlenül szeretettel üdvözlöm. A.Gy.

FairyFeller 2010.01.14. 10:44:55

KOMMENTÁR NÉLKÜL

Ököllel ütötte síró tanárát! - NEM BÁNTA MEG, AMIT TETT

...
Sok tanár rettegve megy be az óráira. Sokuk attól tart, hogy nem tud fegyelmet tartani, vagy hogy kinevetik a diákjai. Az, ami egy bajai szakközépiskolában történt múlt pénteken, minden RÉMÁLMOT felülmúlt. Egy kamasz nekiment tanárának, mert egyest kapott. ÖKÖLLEL ÜTÖTTE A RÉMÜLT PEDAGÓGUS FEJÉT, AMÍG AZ SÍRVA KI NEM MENEKÜLT ELŐLE az osztályteremből...Eddig csak az amerikai gettófilmekből ismertük úgy az iskolákat, mint veszélyes övezetet. A hely, ahová fegyverrel járnak a diákok. A hely, ahol az osztályteremben megdobálják és túlüvöltik a tanárokat. Úgy fest, ez a magyar valóság mostantól. Múlt pénteken ugyanis a Bereczki Máté Szakközépiskola diákja egy TANÓRA ALATT, AZ OSZTÁLYTÁRSAI SZEME LÁTTÁRA KIMENT A TANÁRI ASZTALHOZ, ÜVÖLTENI KEZDETT ÉS SZIDALMAZTA TANÁRÁT, MAJD miután az megpróbálta fegyelmezi, ÖKÖLLEL NEKISETT. A TANÁRNŐ KARJÁVAL PRÓBÁLTA VÉDENI MAGÁT, de végül kimenekült a teremből. Az iskola közelében tudósítónk néhány Bereczkis diáktól részleteket is megtudott...Már korábban is flegmáskodott a tanárnővel, de arra senki nem számított, hogy meg is meri ütni...AZT BESZÉLIK, HOGY VALAKI EZT A DIÁKTERRORT IS FELVETTE A TELEFONJÁRA, de az eset után mindenkinek szólt az agresszív kamasz, hogy aki jót akar, az törölje ki a telefonjából, amit csinált...A tinédzsert közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal gyanúsítják. A tanárnő a hírek szerint szerencsére csak könnyű, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de lelkileg nagyon megviselte a megaláztatás. (...)

-> stop.hu/articles/article.php?id=592959

***

Kedvenc kétélű idézetem a libbancsok számára: "Lehetetlenség tétlenül tűrni a terrort és lehetetlenség terror nélkül szembeszállni a terrorral" - Kertész Imre

Józsa 2010.01.14. 14:33:39

@FairyFeller: Kedves FF. Szomorúan olvastam az idézett cikket, s közben elgondolkodtam: rosszabbak ma a gyerekek, mint régen?Rosszabbak a pedagógusok, a szülők, mint régen?
A '70-es! évek elején kezdtem a pedagógusi pályámat. Kaptam egy 7. osztályt, az iskola rémeit. Rettegtem minden egyes nap bemenni közéjük.Az iskolában rendszeres volt, hogy a renitenseket az igazgató bekérette az irodába, a pedagógusok kimentek addig "friss levegőt szívni", a az igazgató "elbeszélgetett" a diákkal. Hogy volt-e értelme? Fene tudja.Ez a nevelés autokrata módja. Míg fennál a veszély, van hatása...Az osztályomban volt egy 2 méteres fiú. Kértem, menjen ki a táblához, írjon fel egy szót. Azt mondta, esze ágában sincs.Én nyugodtan azt válaszoltam, hogy akkor itt leszünk este 10-ig. Én nem szórakozásból kértelek,hanem azért, mert ez a feladatom, Neked az, hogy osztályzatot szerezz. És elindult egy 10 percig-örökkévalónak tűnő-néma csend, az osztály lapított. Majd az én Péterem felemelkedett, mint egy hústorony, azt hittem, hogy kisétál az ajtón, de nem, felvette a krétát, és azt kérdezte: na, mit írjak akkor fel? A szóra már nem emlékszem, de volt benne -t betű. Az én Péterem ellenkezőleg kunkorította a táblára. Marton Péternek hívták. 16 éves volt. Elgondolkodtam: istenem, a nevét nem tanulta meg tisztességesen ennyi éven át leírni. Ma is hálás vagyok Péternek, mert ha akkor kimegy, talán nem vagyok tovább a pályán. Az mellékes, hogy "tanársegédem" lett lassan.
Megkaptam az instrukcuókat a kollégáktól: pajeszt húzni, az nem látszik.Egyszer pattanásig felhúzott egy fiú. Alattomosan mögé mentem, s fejbe húztam a naplóval.Mentségemre legyen, 23 éves voltam. Első dolgom volt a szünetben, hogy a tanáriban magamat húztam fejbe a naplóval...Egész pályafutásom alatt SOHA többet, semmilyen fizikai bántás "módszert" nem alkalmaztam.
Előfordult, hogy kollégát úgy megvertek este fiatalok, nem derült ki, kik voltak.A '70-es évek elején.S nem jött a televízió,csak a városban terjedt a hír. A szülő délelőtt 10kor leült a tanáriban, hogy az igazgató ismerje be, "véresre verte a gyerekét", s megy a tanácsra. Kettőkor még ott ült-nem jött ki a tv.
Lehetne sorolni, s rájönnénk, hogy a pedagógus dolga akkor sem volt fenékig tejfel. Megtanultam viszont, hogy akkor leszek hiteles: ha szeretem a tárgyamat,magabiztos vagyok benne, s érdekesen tudom tanítani. Szeretem, tisztelem a tanulókat, s megpróbálok a lehető legigazságosabb lenni velük.Nem ragadnak el az indulatok,akkor sem, ha belülről esz a félelem és a kétségbeesés.Nem gúnyolom egyiküket sem,nem élcelődök,annyiban vagyok több, hogy én már tudom azt, amit szeretnék nekik átadni. És mosolygok: a magam hibáján, a tévedéseiken, meg úgy, általában-ha az iskolából már lógó orral indulok haza, akkor is.

Ezek voltak, amelyekkel sikerült átvészelni,s most immár magam mögött tudni a pályát.
Hogy ma mi a rosszabb? A média, amely mindig ott van szenzációra éhesen, s hőst csinál a renitensből.A fiatalok céltalansága, a jövőképük teljes hiánya, az erkölcsöt naponta romboló hatások, amelyek a "vízcsapból is" ömlenek ránk. És ez nem a gyerek-szülő- pedagógus hibája. Ez ennél magasabbra mutat.Ennyivel volt jobb azoknak, akik néhány évtizeddel ezelőtt voltak diákok, szülők, pedagógusok. Lehet, hogy ma már nem maradnék a pályán, mert ehhez már kevés volna az eltökéltség, és a hivatásszeretet?

FairyFeller 2010.01.14. 18:16:16

@Józsa: Kedves Józsa!

Köszönöm, hogy mindezt megírta önnön magáról, életének értékes szakmai tapasztalatiról, mintegy összegzően.

Az Ön által feltett kérdésekre én -lévén bár "kívülálló"-, mégis azt válaszolnám: a helyzet ma messze-messze rosszabb, mint a régebbi időkben.
Ön bizonyosan nagyon sokat tud erről, a tanárok valamikor a társadalom legmegbecsültebb tagjainak számítottak, bennük bizalom, mögöttük szakmai, erkölcsi valódi állami támogatással.

Ma mindennek az alapjai több pillérükben is megroggyantak. Tanárnak lenni nehéz, olykor igazán veszélyes és hálátlan feladat.
Sokkal-sokkal jobban így van ez, mint valaha.

Felvetődik bennem a kérdés: ha Péter, a nyurga iskolásfiú nem engedhette volna meg magának, hogy Önnel szemben tiszteletlen és flegma legyen (a '70-es évek ideológiája még masszívan alapozott egy bizonyos moralitásra, mentalitásra) egyáltalán kérdéses lett volna az, hogy Ön megszakítsa tanári pályáját, hivatását...?

Szerintem nem. Egy gyermek nem alkalmazhat erőszakot, nem fenyegetőzhet a tanárja ellen.
Tudva levő, hogy Magyarországon (de a liberális Nyugaton is) tanári túlképzés van. Ennek ellenére tanárhiány. És vannak olyan iskolák is (egyre több - mint például a fentebbi), ahol kvázi egyetlen tanár sem képes huzamosabb ideig megmaradni. A tanároknak sem tisztelete, sem megbecsülése, sem eszközei (megjegyezném, ugyanez érvényes a rendőrökre is a bűnözőkkel szemben...) nincsenek a diákokkal kialakuló egyre gyakoribb konfliktusokban. Ma már nincsenek.

Másként értékelem a média szerepét is, mint Ön. Nem értek egyet azzal, hogy a médiában való szereplés (elmarasztaló környezetben) érdekében állna bárkinek is. Sőt! A média által látleletet kaphatunk a történésekről, sokszor (vagy többnyire...?) titkolt történésekről, valóságról.

Az eset megjelent a médiában, de csupán "harmadvonalbeli" hírként. Inkább szeretnék eltusolni, eltagadni. Pedig ez a jelen valósága. Teret hódít az erőszak, a félelem és a terror. Egyes környezetek kezdik magát a poklot megtestesíteni.

Aki otthon nem kapta meg az "útravalót", azokkal az oktatás korhű reformjával egyetemben külön foglalkozásokon kell megemberelni, móresre (mórés), erkölcsre, etikára tanítani. Egyszerű mindez, csak akarni kell. Én akarom. Meglátjuk mennyien leszünk így. A többiek magukra vessenek. Igazán fogom sajnálni őket...az ostobaságukat.
Ha mondjuk egy libbanccsal (liberális) történne meg hasonló, akár a szemem előtt, akkor egyszerűen végignézném, majd miután véget ér az "aktus", odamennék hozzá és feltenném a költői kérdést: "Kedvesem, hogyan történhetett ez meg veled...?"
És bár nem vagyok Jézus, mégis azt mondanám: "Menj most, menj most! Új ember lettél..."

FairyFeller 2010.01.14. 18:32:25

"A MI KORMÁNYUNK, A MI RENDŐRSÉGÜNK! MI VÁLASZTOTTUK..." - kommentálta egy ausztráliai magyar az ügyet. Milyen igaza volt! Számára egyszerűen érthetetlen: hogyan nem képes a rendőrség rendet tenni egy kis faluban...?

HÁT IMÍGYEN E:

A KlubRádió Budapest, Kontra c. tegnapi műsorának egyik fő témája volt a következő:

"Egy vidéki házaspár életét keserítik meg az újonnan érkezett szomszédok. Nincs már biztonságban semmi: sem a vetemény, sem a ház. Az új szomszédok "szocpol"-ból tudtak házakat építeni a környéken, és azóta szabadultak el az indulatok Tápióbicskén. Az egyik ott lakó segítséget szeretne, de nem szeretné, ha rasszistának kiáltanák ki. A Kontra vendége Nagy-Mélykuti Mária."

FELVÉTELRŐL Az emberek már nappal is félnek az utcán - a hatóságok tehetetlenek

-> klubradio.hu/klubmp3/klub20100113-185902.mp3 <-

[ a görgetősáv ~20%-nál kezdődik a téma taglalása ]

Józsa 2010.01.14. 22:19:43

@FairyFeller: Kedves F.Feller:Sok dologban egyet értek Önnel.Volt egy mondatom, ami remélem, nem kerülte el a figyelmét:hogy ma itt tart az iskolaügy, az nem csak a szülők-pedagógusok-gyerekek hibája, "sokkal magasabbra mutat".Lehetne keresni az okokat, és megtalálnánk a magyarázatot, mi vezetett idáig.
Kezdjük magunkkal:rettenetesen felhígult a pedagógusok társadalma. Volt alkalmam látni, kik kerülnek be, mennyire lezüllött a pedagógusképzés, s hogyan akarnak egyes pedagógusok tekintélyt kivívni. A gyerek/szülője nem hülye.Egy rosszul felkészült,labilis,autokrata, vagy nemtörődöm pedagógus nem tud tekintélyt kivívni. Ne mondjuk, hogy ma minden pedagógust megvernek a gyerekek, van, akiért rajonganak. Ír erről a média? Nem. Az iyen pedagógus nem "izgi", nem szenzáció, nem érdekes. Minden pedagógus pornózik, kelleti magát a szex oldalon?Nem.Elítéli a média? Nem. Sőt: szabad idejében azt csinál, amit akar. Mit mond egy jóérzésű szülő. Az én gyerekemet nem tanítsa ilyen pedagógus.S ha azt látja, hogy nem veti ki a ped. társadalom maga közül a laza erkölcsűt, akkor máris ott a sommás vélemény: ilyenek a pedagógusok.És a törekvő pedagógus csendben van, érdekel is ő valakit?
Nézzük a szülőket! Öntudatos emberek.Semmi ciki nincs abban, ha a gyerekem festett hajjal, körömmel, mini szoknyában, méregdrága mobillal megy az iskolába már alsó tagozatban.Csak nem fogja egy hülye pedagógus megszabni, hogy mit adok rá, ha megtehetem.Becsörtetek a terembe, se köszönés, se semmi, intek a gyerekemnek, gyere, megyünk. A pedagógus áll, és néz ekkora tahóság láttán. Kezdje nevelni a szülőt?Olvashatunk arról a médiában, hogy mi illik, mi nem?Mi az, hogy fegyelem? Nem. Arról inkább, hogy szabadok vagyunk, jogunk van mindenhez, ombudsmanért kiáltsunk minden percben.
S ilyen szülők mellett beszéljünk a gyerekekről? Aki élete első iskolai napján, az elvett játékra azt mondja a tanítónak: nesze, dugd fel magadnak?! Az alsós gyerek, akinek a szobájában tv van, a szülő lefekszik aludni, egyetlen kérése van a gyereke felé, hogy halkan nézze a műsort, akár hajnalig?Ír arról a média, hogy mire van szüksége egy fejlődő gyermeknek? Hogy milyen az a gyerek az iskolában, amelyik hajnalig tv-t néz, vagy éjjel kettőkör még bandában van a lakótelep közepén? Nem. Ez kit érdekel?
Ó, mondhatnánk itt, hogy mindenről a politika tehet. Jöhet itt bal oldal, jobb oldal, meg közép. Ha az emberek önmagukkal szemben igénytelenek,tanulatlanok, felvilágosulatlanok, akkor mindegy, ki vezeti őket-az orruknál fogva.Ne másokban keressük a hibát, hanem magunkban! Ne mások javításával kezdjük a változást, hanem a magunkéval!Nem mondom F.F., hogy jól van, ahogy van, de van arra magyarázat, hogy itt vagyunk,tartunk, ahol.

FairyFeller 2010.01.15. 03:10:26

@Józsa: Kedves Józsa! Reagálni fogok a hozzászólására, csak még adnék egy kis időt más hozzászólók esetleges kommentálására is.
Köszönöm.

FairyFeller 2010.01.15. 03:14:52

AZ ESETRŐL A TV2 TÉNYEK C. HÍRMŰSORA IS BESZÁMOLT

Rövid bevezető:

"Megütött egy tanárnõt egy diák egy bajai Szakközépiskolában - ezt mondta az igazgató. A tanárnõ éppen egy vizsga eredményét indokolta a diáknak és a szülõnek, amikor váratlanul a gyerek odalépett, és megütötte a tanárnõt, aki bemenekült a tanári szobába és magára zárta az ajtót. A rendõrség is vizsgálja az ügyet."

A felvétel -> webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=video&video_id=409392

A riportból kiderül, hogy a diák szabályosan
"LEÜTÖTTE" (figyelmesen hallgassuk az anyag legelső másodperceit) a sírva fakadt tanárnőt, majd EGÉSZEN AZ ISKOLA EGY MÁSIK ÉPÜLETÉIG, ahol az áldozat be tudott zárkózni egy tanári helységbe...

Józsa 2010.01.15. 10:02:24

@FairyFeller: Nem vagyok grafomán, ígérem, nem is nagyon szólok már ezután, de ehhez a hírhez még van hozzáfűzni valóm.
Mit várnak egy ilyen híradástól? Hogy megszűnik az erőszak az iskolában? Talán,ha egy hét múlva hírt adnának arról, hogy az iskola fegyelmi bizottsága gyorsított eljárásban tárgyalta a tanuló fegyelmi vétségét, s úgy határozott, hogy a tanulót áthelyezi az 50 km-rel arrébb lévő hasonló intézménybe, akkor felkapnák talán a fejüket rá az emberek. Bár nem biztos. Utazását maga oldja meg a tanuló..Tekintettel arra, hogy tanköteles, ez alól nem bújhat ki, ellenkező esetben... Erről a döntésről tájékoztattuk az iskola tanuló ifjúságát is, megfelelő keretek között.
Mondjuk joga volna egy intézménynek, ha ilyen támadás éri a tanárát, így határozni. De most hallom is a "szabad" a szabad emberek morgását: még mit nem, vissza a makarenkói időkbe? Innen már csak egy lépés az egyensapka, meg az egyenruha!/Mellékesen: Angliában, ahol egy család 3 millió forintot fizet be egy évben a jó nevű iskolában a gyereke után tandíjként, ott nem zohorál senki az egyenruha ellen./Iskolatanács, fegyelmi tanács?Még mit nem! Alig vártuk, hogy szabadok legyünk. Aztán jön, hogy hátrányos helyzetű a gyerek, nem lehet a környezetéből kiszakítani. És innentől ezzel a hírrel adtunk egy pofont a ...nak, ahogy drága jó nagyapám sommásan fogalmazott.
Azt várják ettől a hírtől, hogy a családi vacsoránál a szülők megtárgyalják a gyermekkel az esetet? Ahol ezt tárgyalni kellene, ott nem is ismerik a családi vacsora, reggeli fogalmát. Szóval nekem ez a véleményem. Ha képtelenek valamit következetesen megoldani, akkor ne sokkolják ilyen hírekkel a közvéleményt, mert csak azt az oldalt erősítik, hogy "na ugyi..."
Elnézést, hogy már megint belebeszéltem, bár tudom, hogy feleslegesen koptattam az ujjaimat.

Keselyőbérc 2010.01.15. 10:48:41

Kedves Józsa!

Mit is várhatunk az ilyen hírektől? Azt bizton nem, hogy csökken az erőszak!
Van azonban egy másik hatásuk. Megszokjuk. Ezek után mi sem lesz természetesebb, mit a tanárverés.
Sokan meg is könnyebbülnek, lám-lám
milyen jó, hogy Pistike nem vitt pisztolyt, "csak verekedett" tanárával. Ennyi jól belefér az egészséges önkifejezés fogalomkörébe. A média is örül, lesz miről írni. Jól képzett gyermekeink később is érvényesítik majd akaratukat,annak tudatában, hogy kötelességeket nem rótt rájuk a sors.
A sok öntörvényű egyéniség majd mérkőzik egymással, csak eldől valahogy, melyiküknek lesz igaza!
A társadalom meg elfordul, hogy ne is lássa, hogy mi történik.
Megoldások helyett kivárás, túlélés a stratégia.
Akármi is történjék, néhány évtized múlva mi már nem leszünk itt, a gondokat pedig örökül hagyjuk
a következő általunk kitenyésztett nemzedékeknek.
Oldják meg ők, ha tudják!
Addig is, a jelen problémáira nincs hathatós megoldás, és ebben a rendszerben a szándékot sem látom.

asperjangyorgy 2010.01.15. 12:25:21

Kedves Józsa!
Önről aztán egyikünk sem gondolja,hogy grafomán lenne, különösen nem gondolja ezt FairyFeller (szerintem). Sőt, én úgy látom, hogy ebben a blogban, ha egyezik igazán két ember véleménye, akkor az az öné és FairyFelleré, bár lényeges életkjorbeli különbség van önök közt.
Az írása nagyon-nagyon igaz. Az írásának minden kitételével egyet értek.
Tudjuk, mindannyian tudjuk, akik itt némileg gondolkodva élünk, hogy jelenlegi társadalmunk összes visszássága és ellenmondása lecsapódik az iskolában(is), a gyermekeink magatartásában (is). Annyi a probléma, hogy nem is tudja az ember, melyiket vegye elő, hogy valahogyan illusztrálja a baját, a mondandóját.
Önhöz kapcsolódva megemlítenék én is egy példát: újabban már ritkán járok iskolákba, amíg a rádióban dolgoztam, sok olyan műsort készítettem, amely középiskolás diákok közremáűködésével készült (pl. a Híres Alma Máterek sorozatoz, vagy ötven neves iskolát mutattunk be országszerte a gyerekek aktív közremáködésével, és igazán meggyőzőek, lelkesek, kedvesek, okosak voltak, csak jókat mondhatok róluk, különösen azokról, akik erre a feladatra vállalkoztak). Most úgy hozta a sora, hogy ellátogattam az egyik belvárosi gimnázium negyedik osztályába. Olyan nagy és különleges meglepetés nem ért, de azért mégis. Minden 18 éves lány úgy nézett ki, mintha a legújabb divatmagazinból lépett volna ki. A szájukban, orrukban testékszer, festett haj, lakkozott köröm, kilátszó has, feszes nadrág stb. stb. Igen csinosak voltak a lányok. Kiteltek, jólt tápláltak, elégedettek, öntudatosak és kissé lenézők. A pártállami zsarnokságról sok rosszat lehet mondani (minden korábban leélt, húsz-harminc évvel korábbi időszakról), de azt nem, hogy az oktatás tartalmára és külsőségeire ne figyelt volna oda (a szegénység is közrejátszott az utóbbiban). A gyerekek iskola köpenyt viseltek, az utcán forma sapkát hordtak... Persze aláöltöztek elég rendesen, különösen a nyolcvanas évek második felében... Erről persze sokféle véleménya lehet bárkinek, éppen ezért más példát hozok. Nagyon nagy szerencsémnek köszönhetően 2003-ban és 2005-ben, tehát nem a pártállam idején és baráti kapcvsolatnak köszönhetően két ízben is jártam Japánban, és nemcsak Tokióban, hanem több "vidéki" városban és településen is. Sokat utaztam a tokiói körvasuttal, ami az egyik legnagyobb emberi találmány és hatalmas alkotás. Jártam metróval is. Rengeteg kiránduló fiatalt láttam. Iskolában is jártam, óvódában is. Mindenütt, kivétel nélkül a gyerekek formaruhában voltak. Valamennyi oktatási intézmény formaruhája egy kicsit, mégis jól megkülönböztethetően eltér egymástól. De egyben azonosak: akár nagyon gazdag a gyerek szülője, akár nagyon szegény, ugyanolyan iskolai öltözetet viselt. Én ezt mérhetetlenül fontosnak érzem. Nem is részletezem, hogy miért, olyannyira nyilvánvaló. És egyáltalán nem jelenti a személyi szabadság megnyirbálását vagy korlátozását. Sőt. Ugye tudjuk, hogy a szabadság a felismert szükségszerűség. A rendezett külső, a testnek és a ruházatnak a rendezettsége hallatlanul fontos bevezető ahhoz, hogy a gyerek lelkében és fejében is sikerüljön némi rendezettséget teremteni. Nagyon fontos ahhoz, hogy a formaruhában a diák számára egyértelmű és nyilvánaló legyen, hogy ő diák, hogy az iskola rendjéhez kell igazodnia, hogy bizony ebben a rendben a tanulási szokásoknak, az iskolai rendezettségnek, fegyelemnek, s mindennek következtében az óvónőnek, a tanítónak, a pedagógusnak alárendelt, annak útmutatásait végre kell hajtania, azt nem lehet megkérdőjeleznie, illetve ha mégis, annak van bizonyos előírt és elfogadott módja.
Az öltözet, a hajviselet, az egész külső megjelenés rendkívül kicsinyke része az iskolainevelésnek és oktatásnak, de ugyanakkor elengedhetetlen része. Aki úgy megy be az iskolába,hogy nem tudja ott a helyét, a szerepét, a feladatát, az nem ismeri el a tanára tekintélyét, s ha nem ismeri el, akkor magában a tanárban is elbillen minden, akkor az egész oktatási rendszerben természtessé válik, hogy nem megfelelő pedagógusok is helyet kapnak ott nem megfelelő tudási és magatartási színvonallal, stb. stb.
Szóval valahol valamit el kellene kezdeni az iskolákban ahhoz, hogy a társadalomban is érvényesülhessenek bizonyos normák. De ez csak egy picinyke példa volt, annak megerősítési kísérlete, kedves Józsa, amit Ön írt. Az ön írásaira, tapasztalataira nagy szükség van a blogban, mindig nagy érdeklődéssel olvasom. Még ha előfordulnak is viták, ne menjen el a kedve attól, hogy oilvassa az itt közzétett írásokat és hogy hozzászóljon azokhoz. Számunkra, akik megpróbálunk kissé tudatosan élni, nagyon sokat jelentenek az ön gondolatai. Mardjon meg köztünk és velünk és segítse azt a munkát és feladatot, amit egy kissé magára vállalt ez a blog, nem én, hanem azok, akik ide rendszeresen írnak, és igényesen szólalnak meg, van mondanivalójuk, van tartásuk és hitük, és szenvednek mindattól a rendetelenségtől és összevisszaságtól, ami nem feltétlen velejárója a demokráciának.

Józsa 2010.01.16. 07:10:15

@asperjangyorgy: Tisztelt Író Úr, Kedves György! Nagyon köszönöm, hogy megtisztelt válaszával, s olyan, mint ha jót beszélgettünk volna.
Nem, a blogot nem hagyom el, sőt ha gép elé kerülök, akkor elsőként ide látogatok el. Csak a hozzászólásom, ami kérdéses, mert bár igaz a mondás, más hibájából tanuljon az okos,valahogy a gesztenyét mégis mindenkinek magának kell kikaparnia. A nyugdíjasnak van ideje filozofálgatni, de csak azon, amit megélt, megtapasztalt.
Én is elrakosgattam olyan képeket, ahol tengernyi kis japán gyermek egyenruhában masírozik, mindegyiknek/!/piccoló a kezében. Láttam filmet, ahol a céghez kerülő többszáz japán fiatal egyenruhában tesz esküt a munkaadónak, s énekli a cég saját himnuszát. Lehet, hogy mégsem boldogok ebben a fegyelemben? Néhány éve japán pszichológusok kétségbeesetten vizsgálták, miért ugrálnak ki járványszerűen a fiatalok a toronyházakból, miért tépik csomóban a hajukat, támadnak a szüleikre.
Tény, hogy mi se boldogan éltük meg, hogy 30 fokos melegben egyensapkát kellett hordanunk, s ha kikerültünk az iskola körzetéből, vágtuk a táskába a jelképet. Nem értettük, hogy ha a szüleinkkel mentünk a 6 órás filmre, akkor miért kell erről az ellenőrző könyvben az "ofőt" tájékoztatni, s előfordult, hogy az ellenőrzőt egy ügyeletes a moziban el is kérhette.
Ma megélhetjük már a szabdságot is. Mehet diák, tanár egyaránt haspólóban az órára. Ez jelentheti csak a boldogság alapját? Emlékszem az igazgatónkra, aki azt sem engedte, hogy ha valaki lányként tanít, nadrágban álljon a gyerekek elé, mert a női mintához a nőies megjelenés is fontos. Ma már megmosolyogjuk talán. De volt alkalmam azt a riportfilmet látni, ahol arról számoltak be, hogy egy bírónőhöz, és a védőügyvédhez egy felbőszült vádlott széket vágott. S volt egy jelenet, amikor a bírónő 10 centis sarkú cipőben, 10 centi hosszú szoknyában, feszes felsőben tipegett végig a beidézett kidobóemberformájúak előtt, majd nyakába kanyarította a talárt.És eszembe jutott néhány gondolat a szakma becsületéről, meg a szakmai tekintélyről.
De leragadtam a külsőségeknél, mert olyan szépen foglalta össze író úr, hogy a külső rend, és a gondolkodás fegyelmezettsége, a belső harmónia valahol egy tőről fakad.
Én a mai életünket olyannak látom, mint egy 1000 darabos puzzle játék. Jól összekeverve kilökték elénk, tudjuk, hogy minden darabja passzol a másikhoz, gyönyörű kép is születhetne, csak találnánk egy fix pontot, ahonnan elindulhatnánk. Mindig várjuk a Messiást, hogy mutassa meg a titkot.Pedig a titok bennünk van, a gondolkodásunkban, kitartásunkban...,az még a kérdés, hogy lehetne azokat a kezeket lefogni, akik a szépen rendbetett részletet hozzá nem értésből,akarattal/?/ rendre szétbomlasztják. Pedig ha az ember megéli a 60 évet, akkor látja,hogy milyen rövid egy emberöltő. Meg lehetne élni boldogan is, bűn elfecsérelni, vagy fecséreltetni.
Mint olvasó, továbbra is jelen leszek a blog közösségében:) Szép napot mindenkinek!

Józsa 2010.01.16. 12:44:35

@FairyFeller: A legfrissebb: Debrecenben, a Könnyűipari Szakiskola udvarán egy indulatos anya felpofozott egy tanárnőt, cibálta a haját, amitől a tanár a földre zuhant, és eltört az ujja. Ok: két 9-es diák neveletlenkedett, szaktanári figyelmeztetést kaptak, ezután egyikük telefonon az iskolába hívta az anyját..../Velvet/

FairyFeller 2010.01.16. 14:59:57

@Józsa: Kedves Józsa,

remélem nem tűntem arrogánsnak, biztosíthatom, nem Ön ellen irányult a kifakadásom! Én nem pártolok semmilyen szélsőséget. Bemásolhatnék ide cikkeket (talán már meg is tettem korábban), amely arról szól, hogy tavaly egy cseh pornószínésznő Budapest forgalmas terein pózolt a kamerák előtt guggolt, kisgyermekes anyák és gyermekek szeme láttára. VAGY olyat, amely 2005 környékén készült és amerikaiak fényes nappal a spanyol turisták szeme láttára közösülnek a Hősök-terén, Árpád fejedelem szobrának tövében...
Az egyikük megjegyzi (videofelvétel: ilyet még Los-Angelesben sem szabad...). Következménye nem lett, a felvétel csak évekkel később terjedt el.

DE linkelhetnék cikkeket Szaúd-Arábiáról, az ottaniak életéről, ahol a nőknek kötelező még a kézfejüket is eltakarnia, ahol a nők 2 méter távolságban követik a férfiakat, sőt ha idegen férfiakkal szóba állnak, megbüntetik, megverik őket, stb-stb.

Egyik szélsőséget sem pártolom. Magyarország is átesett "a ló másik oldalára". A társadalom, ahogy Ön is kifejtette, nem tud okosan bánni ezzel a lehetőséggel, rengeteg a visszaélés, és ez egyre jobban megnehezíti az életünket, hasonlóképp mint a régi idők szilajabb (és hamis) ideológiája.

Én úgy látom, hogy lényegében egyetértünk, politikai felső irányváltásra volna szükség, legalább az "ország krémje" legyen jobb példa mutatója. Az sokat számítana a tanárok, a rendőrök, tűzoltók, kórházi dolgozók, de minden hétköznapi ember számára is.

Egy dologban nem értettünk egyet, az a média jelenléte, hatása a kialakult folyamatokban való szerepében. Én hasznosnak tartom a botrányok kiderülését (közvélemény formáló erő - talán egyre többen mondják azt: betelt a pohár!), míg Ön úgy vélte (ha jól értelmeztem), hogy így csak elfogadjuk ezeket a jelenségeket. Az elfogadás, a beletörődés a legrosszabb. Azok az emberek kényszerülnek rá, akik számára nincs remény a változásra. Mondjuk félelemben, fenyegetésben, terrorizálva élnek és nincs segítség. Aki pedig nem él benne, az sokszor hajlamos cinikus, közönyös, vagy liberális, adott esetben bűnpártoló, a bűnözőt sajnáltató és az áldozatot felelőssé tenni a problémákért... Ettől pedig még mindig felfordul a gyomrom. Szerenécsre úgy tűnik, sokáig már nem kell "szoknom" és azoknak sem, akiket ez élesen érint. Engem csupán a szolidaritásban, együttérzésben. Állítom, hogy a legtöbb eset nem kerül be a médiába. A legdurvább történéseket adott esetben titkolják is (politikai érdekből: mint -például- Horák Nóra esete), vagy "nem erőltetik", harmadvonalbeli hír lesz belőle maximum (88 éves néni megerőszakolása, brutális kivégzése, holttestének baltával való meggyalázása; vagy a 10 éves kislány a bejegyzés kezdetén, akit fiúk -csoportosan- bántalmaztak, becstelenítettek meg...).

De megint elkalandoztam.
Én arra szeretném kérni, hogy ne hagyjon fel a kommenteléssel. Ezen a blogon sokkal nagyobb szükség van Önre, mint énrám. Belőlem már "túltengés" van :)

Ön legalább olyan fontos szereplő ezen a blogon a komplex gondolataival, mint én, az összegző, leegyszerűsítő véleményemmel, amely szintén objektív, tapasztalati alapokra alapul ugyan, de egyáltalán nem tévedhetetlen...

Tisztelettel: FairyFeller

Józsa 2010.01.16. 18:06:54

@FairyFeller: Semmi probléma Fairy F.!:)Mindenben egyetértünk.Csak én egy ízig-vérig RÁK vagyok. Elnézelődök a langyos menedékben. Ha piszkálnak hátrafelé megyek, de ha felbosszantanak, akkor rájövök, hogy vannak ollóim is.
Hogy mi bosszantott most fel?Azok a jelek, hangok, amelyek előrevetítik, hogy tavaszig mi vár itt ránk.Hogy megkezdődött a helyezkedés,hazudozás,sárdobálás,melyet nem a jobbítás szándéka vezérel, hanem a hatalom bebetonozása.És hogy arra lehet számítani, megint nem a szakembereké lesz a meghatározó szerep. Átlibben a libikóka,bár ez sem biztos, de minden marad, ahol van,ha nem omlik még tovább.
Igen, a hírek fontosak, ha igaz, és tárgyilagos a tudósítás. És nem csak a puszta tényt közlik, henem értékelnek, elemeznek mellette.Ha nem csak a 3 perces hírek, 5 soros tudósítások számolnak be a mocsokról, az emberi elaljasodásról,mert azok először lehet, hogy sokkolnak, aztán közömbössé tesznek, megszokjuk, hogy "ez van". Hiányolom a hiteles, pártok feletti publicisztikát. Vagy naiv vagyok?Erről már le kell mondanunk végérvényesen??Hol vannak a hiteles, igazmondó tudósok, művészek,akik véleményéhez mérhetnénk a mindennapi történéseket, akik nem a politika és a pártok által meghatározottan segítenék az élet jelentős kérdéseiben az eligazodást, hanem az EMBERSÉG mércéje szerint?Vagy rájuk már senki nem kíváncsi?"Nincs rájuk vevő?"Vagy elnémultak?

FairyFeller 2010.01.16. 18:59:58

@Józsa: Örülök, hogy minden rendben van, legalább is ezen a blogon! :)

Igen, a rák csillagjegy, éppen mostanában olvastam, ha jól emlékszem a "legnőiesebb" jegy. Szóval érzékenyen kell vele bánni! :)
Én mérleg vagyok, ezek szerint képes vagyok kijönni sokféle beállítottságú emberrel, amit egyébként tapasztalok is, nagyon sokszínű társaság vett körül, mindig is az életemben. Nem vagyok elzárkózó típus. A csillagjegyekben nem mondanám, hogy hinnék (lévén katolikus), de nem utasítom el, mint általában olyan dolgokat, amelyek misztikusak, bonyolultak, a mai tudással meg nem magyarázhatóak (pl. csodák, megmagyarázhatatlan jelenségek, stb...), mint tudjuk 100 éve Verne Gyulán kívül kevés ember lett volna képes elképzelni a Hold-utazást, például, biztos azt mondták volna, hogy "hülyeség", az illető "nem a Földön jár"...
Így állok a csillagjegyekhez, a jóslatokhoz, és gyakorlatilag minden misztikus jelenséghez, tudom, hogy már az emberi tudás is szó szerint félelmetes és elképesztő, de még mindig vannak olyan jelenségek, amelyekre nincs magyarázat. Akkor vagyunk bölcsek, ha nem zárkózunk el ezektől a dolgoktól. Én is láttam egyszer olyan jelenséget az életemben, hogy ha leírnám, elmesélném (már megtettem mások előtt), nem hinné el, nem hinnék el a kedves bloggolók. Szerencsére nem egyedül voltam. Majd egyszer leírom!
Visszatérve a tárgyhoz :) magával, Józsa biztosan nagyon könnyen "ki fogok tudni jönni" ezen a blogon, sőt ha valakinek visszakoznia kell, az én vagyok!

A szomorú esetről, amelyet bemásolt most volt adás a hírekben. Egy énektanárnőt bántalmazott egy 15 és egy 16 éves lány anyja - azért mert szaktanári fegyelmeztetést kaptak, mivel folyamatosan zavarták az órát.. Az iskolából kilépve rárontott, arcon ütötte, a haját húzta, a földre lökte, elszakította a kabátját, rugdosta, végül kicsavarta az ujját, ami ettől eltörött.
Az igazgatónő elmondta: mindenki fél a szakközépiskolában az erőszaktól, a tanárok és a gyermekek is. Az érintett 2 "diáklány" (akik nem biztos, hogy tanulni járnak oda) továbbra is jár az iskolába (a riport szerint).

A garázda, öntörvényű szülő pedig "elvben (...) 3 év börtönbüntetést is kaphat".
Valószínűleg nem kap annyit. Valószínűleg semennyit, csupán felfüggesztettet. Majd meglátjuk. Nem az első eset.

A feltett kérdései egyáltalán nem naivak, szerintem. Csupán igazak és becsületesek. Jó lenne, ideális volna, ha volna olyan médium, amelyik a politikától függetlenül, a független értelmiségen keresztül eljuthatna a hétköznapi emberek tudatáig.
Sajnos kevés helyen van ilyen (talán sehol), mi pedig különösen távol vagyunk ettől. De ideje volna elkezdeni a lépéseket ebbe az irányba.
Volna rájuk vevő, csak hát a hatalom birtokosai ellen vannak ennek. Nekik az a lényeg, hogy a kampány alatt "elvarázsolják" a tudatlan néptömegeket, ráköltve néhány száz millió, vagy akár milliárdos összeget is...

Tisztelettel: FF

Józsa 2010.01.17. 09:02:11

@FairyFeller: Szimpatikus levelére csak egyetlen mondat válaszként: ha jól tudom, néhány évvel ezelőtt nagy vívmányként kezelték, hogy az ének-zene tárgy kötelező lett a 10. évfolyamig. Így a szakmunkásokat képző intézményekben is.A cél az volt, hogy ez a tárgy talán hangsúlyozottabban járul hozzá a zene eszközeivel a "személyiség sokoldalú fejlesztéséhez" Értelmet, jellemet,érzelmet...formál. Már a régi görögök is így gondolták. És ez az otromba támadás éppen az éneket tanító tanárnővel történt meg? Hát már a zene is ilyen indulatba hozza az ifjúságot? Hogy egy gyönyörű zenemű közös hallgatása, vagy egy jóízű közös éneklés után felpofoztatom azt, aki ilyen élményt szervezett nekünk? Nem értem. Szép napot kívánok!

FairyFeller 2010.01.18. 20:10:52

OLYAN ERŐSZAKOSAN FOGDOSTÁK MEG A 11 ÉVES KISLÁNYT, HOGY MEGSÉRÜLT...

"Tizenkettedik életévét még be nem töltött gyermek sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt őrizetbe vett a rendőrség egy 25 éves nyírbátori férfit – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője hétfőn.
A gyanúsított még péntek kora este társával közösen megállított egy általuk ismert 11 éves kislányt s egy közeli bódéba kényszerítette, ahol késsel fenyegette, lehúzta a nadrágját és olyan erőszakosan fogdosta, hogy a gyermek megsérült – mondta Fülöp Gergely.
A százados tájékoztatása szerint az elkövető csak akkor engedte el a kislányt, amikor emberek mentek arra, de még egyszer megfenyegette, nehogy elárulja a történteket bárkinek. A gyermek csak másnap merte elmondani az esetet a szüleinek, akik feljelentést tettek. Az őrizetbe vett gyanúsított mellett eljárás indult 24 éves társa ellen is, aki végig jelen volt a bűncselekménynél." (...)

-> www.mno.hu/portal/689011

***

KIFOSZTOTTAK ÉS MEGÖLTEK EGY 77 ÉVES FÉRFIT OROSZLÁNYBAN

"Különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból öltek meg a hét végén egy oroszlányi idős férfit. Az elkövetők között gyermekkorú is van – olvasható a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői közleményében...A dűlő lakói látták, hogy vasárnap nyomkereső kutyák a bűntény helyszínéről egy közeli házhoz vezették a rendőröket, ahonnan később két személyt vittek el. Mivel mindenki fél a feltételezett elkövetőktől, a környéken élők közül senki nem adta a nevét az elmondottakhoz...A rendőrség az ügy további részleteit későbbre ígéri." (...)

-> www.mno.hu/portal/689005

***

Bács-Kiskun megyében...évtizedek óta nem történt ennyire sok kiemelt bűncselekmény

"Polyák Zsolt őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, hogy a megyében 2008-ban 3 esetben történt emberölés, melynek 4 áldozata volt, míg 2009-ben 11 eset alkalmával 14 embert öltek meg...A bűnügyi vezető jó eredménynek tartja, hogy 12 fegyveres rablás elkövetőjét már elfogták. Egy takarékszövetkezet és egy benzinkút ellen intézett fegyveres rablás elkövetőjét még keresik. Polyák Zsolt őrnagy tapasztalatai szerint nőtt a lakosság segítőkészsége, az elmúlt évben nagyon sok érdemi, a nyomozást segítő bejelentést kaptak a különböző ügyek nyomozásakor." (...)

-> www.mno.hu/portal/688789

***

Elkábították, megerőszakolták a 19 éves lányt - a gyanúsítottakat szabadlábra helyezték

"Nem jogerős végzésével szabadlábra helyezte a 19 éves lány elkábításával és megerőszakolásával vádolt gyanúsítottakat a Nyíregyházi Városi Bíróság – tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság sajtószóvivője, elnökhelyettese hétfőn...A gyanúsítottak még kedden ismerkedtek meg a város egyik szórakozóhelyen a sértettel, akit aztán a lakásukra csaltak, kábító hatású anyaggal itattak meg, majd a védekezésre képtelen lányt a férfi megerőszakolta – mondta Nyakó Zsuzsanna. Tájékoztatása szerint az erőszakos közösülés gyanújával őrizetbe vett 29 éves helyi férfi, valamint a neki segédkező 20 éves nő előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt elutasította a bíróság, mivel „a bűncselekmény megalapozott gyanúja a nyomozás jelenlegi stádiumában nem állapítható meg”. A szóvivő elmondta: a bizonyítékok szerint a sértett ugyan ittas állapotban volt, szervezetében azonban semmiféle kábítószer nem volt kimutatható, ami az alkoholon kívül befolyásolta volna tudatát. Továbbá az sem volt megállapítható, hogy a sértett kivel közösült, a megalapozott gyanút kizárólag a lány vallomása támasztja alá – tette hozzá. Az előzetes letartóztatás általános és különös feltételei hiányoznak, ezért a bíróság az ügyészi indítványt elutasította és a gyanúsítottak szabadlábra helyezését rendelte el – közölte Nyakó Zsuzsanna. A végzés ellen az ügyész jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős." (...)

-> www.mno.hu/portal/688994

FairyFeller 2010.01.18. 23:59:50

Faddon van a pokol! Terror: az erőszak és a rettegés uralja a települést

A 80 éves asszonyra Karácsony hajnalán törték rá az ajtót, kegyetlenül megverték, egyfolytában retteg.

A HírTV Keresztmetszet című beszámolója, január 17-ről, 2 részletben: még a riportereket is fenyegették, egy agresszív asszony a nemiszervét mutatta a kamerának - CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

-> www.youtube.com/watch?v=FSWVXdyajAA

-> www.youtube.com/watch?v=kr4oBOhlK40

FairyFeller 2010.01.19. 00:16:04

Faddon van a pokol! Terror, az erőszak és a félelem uralja a települést

Megrázó: Karácsony első napjának hajnalán rátörtek a 80 éves Ilonka nénire és kegyetlenül megverték, kirabolták. Jelenleg fia a kórházban van, műtik. A néni egyfolytában retteg.
Egy hét alatt 3 hasonló barbárság is történt. A állapotokat egyhangúan alátámasztja minden helyi képviselő.

A HírTV Keresztmetszet című műsorában vázolja fel a faddi helyzetet - a riportereket fegyveres őr kíséri, végig fenyegetik őket, egy agresszív asszony pedig többször is a nemiszervét mutatja a kamrának - CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

-> www.youtube.com/watch?v=FSWVXdyajAA

-> www.youtube.com/watch?v=kr4oBOhlK40

FairyFeller 2010.01.26. 12:16:26

@Józsa: Kedves Józsa,

szeretném a figyelmébe -és minden kedves bloggoló figyelmébe is- ajánlani a Somogy ONLINE cikkét, amely a Nagyatádon megtartott ifjúságvédelmi konferenciáról számol be. Kapcsolódik a fentebbi eszmecserénkhez és Ön, mint szakmabéli, többségünknél súlyozottabb véleményt képvisel ezen a fórumon.

EREDETI CÍM: Erőszak és diákterror: a rajoktól rettegnek a tanárok

...
"Rajokba zárnak össze egyes diákcsoportok diákok, velük sokszor a pedagógus sem mer szembe szállni. Gyermekkorú agresszorok, tanárverő szülők – nem telik el év iskolai erőszak nélkül. Pedagógusoktól az ifjúságvédelemmel foglalkozó rendőrig egyre többen állítják: hatalmas a baj...A fiatalkori devianciák felerősödtek; az iskolából szinte csak tankönyvet és füzetet nem lopnak, az agresszió egyre nagyobb méreteket ölt. A pedagógus tehetetlennek érzi magát. A folyamat ugyanakkor nehezen követhető – derült ki azon az ifjúságvédelmi konferencián is, amelyet nemrégiben tartottak Nagyatádon. A rendőrségi statisztikákból csak a jéghegy csúcsa látszik – erről Polgár László ifjúságvédelemmel foglalkozó rendőrtiszt beszélt a népes hallgatóság előtt. – A nagyatádi kapitányság területén évente a tizet sem éri el a gyermekkorú elkövetők száma. A fiatalkorúaké azonban már százas nagyságrendű. Vajon honnan toppannak elő hirtelen? – tette föl a kérdést. – Ahogy betöltötték a 14. évüket, abban a pillanatban rossz útra tértek? Inkább az történik, hogy az iskolák legtöbbször "lenyelik" a történteket, lerendezik saját hatáskörben azokat az eseteket is, amelyek valójában már a bűncselekményt súrolják. A másik amiből következtetni tudunk a valós állapotokra, az az elkövetők és az áldozatok aránya. Gyermekkorú elkövető alig van, gyermekkorú áldozat annál több. Ennek a korosztálynak tízszer-tizenötször nagyobb az esélye az áldozattá válásra, mint másoknak. Ha ehhez hozzátesszük, hogy mennyire gyakori a kortárs agresszió, akkor már valósabb képet kapunk a mai állapotokról és a gyermekkorú elkövetők számának nagyságáról. A pedagógusok azt mondják...elsősorban nevelni kellene, s csak azután oktatni. Minden eddigél fontosabb, hogy ez legyen a sorrend. A megszólalók arról sem hallgattak ezen az összejövetelen: vannak az iskolákban törvényen kívüliek, akikhez a tanár sem mer nyúlni. Elhangzott: megfigyelhető, hogy egyes gyerekcsoportoknál az önszerveződés sokkal erősebb, mint bárki másnál. Összezárnak, s ha az egyes csoportoknak rossz hangadóik vannak, ebből el lehet jutni a csoportos bűncselekmények elkövetéséig...Sokszor még a tanár sem mer velük szembeszállni, különösen ha ehhez erőszakosabb szülői háttér társul. Miközben a többi gyereknek minden szabálytalanságért büntetés jár, addig ezek a fiatalok valóban törvényen kívülinek
érezhetik magukat." (...)

EREDETI CIKK -> sonline.hu/somogy/kozelet/eroszak-es-diakterror-a-rajoktol-rettegnek-a-tanarok-283195

SZEMÉLYES KOMMENTÁROM: Az az igazság, hogy a gyermekek és az idős emberek, a fiatal lányok egyes településeken, régiókban potenciális veszélynek vannak kitéve, nap, mint nap....
Ki védi meg őket...? Marian Cozma és izmos, sportos társai sem tudták megvédeni magukat és itt jön képbe az, hogy egyesek törvénytelen, veszélyes támadófegyverekkel is rendre felszerelik magukat...

raynold 2010.01.26. 12:48:12

Szép napot mindenkinek!

raynold 2010.01.26. 12:51:00

Mi lesz veled szép Magyarország?!
Mi lesz veled édes Hazám?!

FairyFeller 2010.01.26. 15:21:41

@raynold: Ki tudja?

...
"Vona Gábor szerint a radikalizmus az egyetlen tisztességes mód a kitörésre az elmúlt húsz év tehetetlenségéből. A Jobbik elnöke említett öt tabukérdést, amit a mai politikai elit nem mer felvállalni; szerinte azonban tisztázni kellene a programjuk gerincét is alkotó kérdéseket: 1. Az államadósságot, aminek keretein belül az IMF-hitelt újra kellene tárgyalni. 2. A multinacionális cégek európai és környező országokhoz képest nagy kedvezményrendszerét meg kellene szüntetni. 3. A kedvezőtlen kamatpolitikát folytató Magyar Nemzeti Bank munkáját, létjogosultságát meg kell kérdőjelezni. 4. A szociális rendszerben elfolyó milliárdoknak ne Sztojka Iván legyen a végterméke. Vagyis a kormány ne a megélhetési gyermekgyártást támogassa. 5. A korrupció elleni hatékony fellépés.
Vona szerint az elmúlt húsz évben nem volt gazdasági stratégia. Pedig élelmiszeriparunk stratégiai ágazat lehetne - ehelyett Magyarországot elárasztják a külföldről érkező élelmiszerek, „miközben agrárszakemberek szerint harmincmillió embert tudnánk etetni, akár betörhetnénk Kínába, Indiába is.
A pártelnök a bóvli ellenkultúrát sugárzó RTL Klubot és a TV2-t azonnal elhallgattatná, helyükön - az elítélteket felvonultató korábbi Vacsoracsata mintájára - pedig szívesen látna egy börtön valóságshowt, melyben az előző évek politikai elitjének nemzetellenes szereplői lennének a börtönlakók, és arról lehetne szavazni, hogy ki kivel menjen zuhanyozni.
Végül a kérdésre, miszerint a Jobbik, ha bekerül a parlamentbe, összefog-e a Fidesszel, Vona Gábor azt felelte: nincs bizalom köztük, ezért nem szándékoznak koalícióra lépni a Fidesszel, ám a nemzet érdekeit szolgáló törvényjavaslatokat támogatni fogják." - Heti Válasz

Ami azt illeti, sok mindenben kétség kívül igaza van.

Vajon komolyan is gondolja...?

rugach 2010.01.26. 16:21:03

@FairyFeller: Nézd én őszintén szólva tartok a jobbiktól.Nem tudom,hogy pontosan kik ők,mindenesetre sok olyan dolgot kimondanak,amik jólesnek az átlagembernek.Mint azt jól tudjuk,a remény hal meg utoljára.Én pedig nagyon bízom és reménykedem egy jobb világban.

FairyFeller 2010.01.27. 12:38:16

MAI "ALAPOZÓ ERŐSZAK-HÍRCSOKOR":

***

Vonatelmaradás
Tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat, hogy a Lajosmizséről 17 óra 01 perckor induló és Budapest-Nyugati pályaudvarig közlekedő személyvonat, a vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló sérelmére két utas által elkövetett tettleges bántalmazás, azaz személyzeti ok miatt nem közlekedik. A jegyvizsgáló kolleganőt az incidens után kórházba kellett szállítani.
A vasúttársaság elnézést kér az utasokat ért kellemetlenségekért.
Budapest, 2010. január 26.
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság
MÁVINFORM
(kiadta: Miklós Éva)

A nem hivatalos (és moderált) lakossági beszámoló:

Nos, a következő történt: két örkényi lakosról van szó, akik nem voltak hajlandóak jegyet váltani. Ezt a jegyvizsgáló HÖLGY nehezményezte, ebbe azonban a felek nem nyugodtak bele és szegény asszonyt jól helyben hagyták (kórházba is került). Ez már mindennek a legalja... És csodálkoznak a libsik... (...)

***

Újabb sofőrverés [nem hivatalos beszámoló]

" [tegnap] 18:55-kor a Kőbánya Kispest buszvégállomáson két erősen ittas személy bántalmazott egy BKV buszsofőrt. Éppen hazafelé tartottam, így messziről szemtanúja voltam az esetnek. Amint megláttam, egyből segítségért is futottam, hívtam egy másik buszsofőrt, illetve egy biztonsági embert, de mire intézkedtek volna, a támadók távoztak. Pont az éppen leparkoló (148-as) busz mellett haladtam el, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy erősen ittas, (erős testalkatú, kopasz, kb. 180 cm 80 kg)...ember a buszban hány, míg társa (szintén kopasz, 190 cm körüli, 100-120, mondani sem kell, erős testfelépítésű), pedig a fülkéjében tartózkodó buszsofőrrel káromkodva ordít, annak felmenőit szidva. Tovább haladtam, ekkor vettem észre, hogy a sofőr kiszállt fülkéjéből és hátrament megnézni, hogy mi folyik ott. A következő kép, amit a távolból láttam, hogy a 2 ember üti a buszvezetőt, ahol éri. Egy pillanatra ledöbbentem, majd futva segítséget hívtam, közben gondoltam rá, hogy rendőrt hívok, de az események túl gyorsan zajlottak. A 2 támadó rövidesen leszállt a buszról, és elindult (a 85-ös busz irányába) közben diadalittasan indulókat kiabáltak, további várakozó emberekbe kötöttek bele és inzultáltak, majd tovább haladtak és valószínűleg egy másik buszra szállva távoztak, köszönhetően a biztonságiak gyors reagálásának. Felháborított az eset és nap mint nap szembesülök azzal, hogy Magyarországon mennyire romlik a közbiztonság..."

***

Újabb magyarverés a Vajdaságban

www.vajma.info/cikk.php?ar=tukor&id=3156

...
"A Temerini Rádió január 25-ei, hétfői híradásában újabb magyarverésről számolt be. A magyar adásban elhangzott hírt...közöljük:
„Ismét sajnálatos incidens történt szombaton éjjel Temerinben. Magyar fiatalembert vert meg szerb huligánok egy csoportja. Fejét, szemét célozták ütéseikkel, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi osztályán kellett ellátni sebeit. Mivel az esetről hivatalos közleményt ez idáig nem kaptunk, megkerestük a temerini rendőrállomás főnökét, Miskolci Lajost, aki az újvidéki rendőrállomás sajtófelelőséhez irányított bennünket. Mileva Tomić sajtószóvivő, amikor megmondtuk, hogy honnan keressük, még meg sem hallgatta, hogy ilyen ügyben szeretnénk hivatalos tájékoztatást kapni. Arra kért bennünket, hogy tárcsázzuk úgy 10 perc múlva. Ismételt telefonálásaink sem jártak sikerrel, ugyanis a két alkalommal már fel sem vette a kagylót. Így nem tudunk hivatalos tájékoztatót adni az esetről. Annyit azonban elmondhatunk, hogy az ismétlődő magyarverések, a gyűlöletkeltő falfirkák felborzolják a kedélyeket és nyugtalanságot, aggodalmat váltanak ki a temerini magyarság körében. Csak remélni tudjuk, hogy a rendőrség erélyesen fellép az elkövetők ellen.”
A rádió szerb adása, igaz, sokkal szűkszavúbban, de szintén beszámolt az esetről. Nekik ekkorra már sikerült tájékoztatás kapniuk az újvidéki rendőrség szóvivőjétől, állítása szerint az 1987-ben született L. Márk könnyebb testi sérüléseket szenvedett rátámadó fiatalok egy csoportjától, amelyről a rendőrséget vasárnap reggel hat órakor értesítette a szolgálatban levő orvos. Szavai szerint a rendőrség mindent megtesz a tettesek kézre kerítéséért.
Temerinben sokan a magyar fiatalok elleni embervadászatról beszélnek, és az utóbbi hetek esetei alapján olyan vélekedések is hallhatók, hogy – közvetett úton – de immár a helyi magyar értelmiségiek tudatos megfélemlítése a cél, és hogy a soviniszta huliganizmus tobzódása mögött voltaképpen a szélsőjobboldal és a politikai alvilág tervszerű szándékai húzódnak meg." (...)

***

Feje tetejére állt a világ? Magyarországon is a magyarokat ("parasztokat") verik -az igazi- szélsőségesek, míg másutt is...?

Én úgy tudom, hogy a magyarok biztonsága, Magyarország után (...?) tán Szlovákiában (?), Romániában "jobb", a legrosszabb egyértelműen a Vajdaságban.

rugach 2010.01.28. 12:33:18

@FairyFeller: Írtam Nóri apjának,hogy legyen,ill.legyenek szívesek megszólalni Nóri ügyében.

FairyFeller 2010.01.28. 13:08:32

@rugach: Üdvözlöm a kezdeményezést! Ha gondolják, ezen a blogon megtehetik, hogy megszólalnak, illetve eloszlatnak számos eddig felmerült kétséget.

FairyFeller 2010.01.28. 13:11:14

Egy tizenhárom éves angol srác megerőszakolt egy nála hét évvel idősebb leányt, és ezért mindössze három év börtönre ítélték

-> www.borsonline.hu/news.php?op&hid=26867

...
"Különös ítéletet hozott az angol bíróság. Tavaly a 13 éves Balal Khan Stoke-ban megerőszakolt egy húszéves lányt, s ezért igazán enyhe büntetést kapott, ugyanis mindössze három évre kerül a fiatalkorúak börtönébe. – Ez az ítélet rossz üzenet a társadalom felé - nyilatkozta David Davies parlamenti képviselő. – A dolgok rendszeréből fakadóan amennyiben a fiú jól viseli magát, másfél év múlva szabadlábra kerülhet. Csak abban reménykedem, hogy azt követően inkább a Playstationnal szórakozik, és nem nemi erőszakon töri a fejét. A vérmes Khan az utcán támadta meg áldozatát, elkapta a nyakát, a földre teperte, és azt üvöltötte, tegye azt, amit parancsol, mert nagyon megjárja. A nemi erőszaknak volt egy 10 és 11 éves szemtanúja, ám a gyerkőcök hiába kiáltoztak Khanra, hogy hagyjon fel becstelen mesterkedésével, a garázda kölyök a füle botját sem mozgatta. Miután végrehajtotta galád tettét, elrabolta a lány táskáját és mobiltelefonját is. Azon túlmenően, pár perccel az erőszaktétel után nyugodtan fogadta a megerőszakolt leány barátjának telefonhívását..."

Yamini 2010.01.28. 20:50:53

@FairyFeller: Uram Atyám!Ez a világ egyre lejebb sülyed!!!
Egy gyereknek egyáltalán hogyan jut eszébe,egyáltalán csak hogyan gondolhat arra, hogy ilyet megtesz,dehogy még el is kövesse,az mindennek a teteje:(
Nem hiszem el,hogy nem tesz senki semmit ez ellen.Szerintem sok módja lenne.Szigorúbban kellene eljárni az ilyen ügyekbe.Alapjáraton nagyon humánus vagyok,de ezek a dolgok nagyon felzaklatnak!!
Az ilyen ha gyerek, he nem maradjon élete végéig dutyiban.De hát a börtönökről is megvan a véleményem.Némely rab jobban él,mint az aki egész életében gürcöl az életbenmaradásért.Akik gyilkoltak,és raboltak,azok meg színes tv-n nézik a műsorokat,programokra járnak...mint egy szállodába:S Azért,hogy visszatudjanak illeszkedni ha kiszabadultak.Ugyan már!!!Esetleg egy gyilkos???
Az olyannak én villamosszéket adnék,aztán menjen.Mért kell ezeket babusgatni???

Tud valaki erre egy jó választ??

rugach 2010.01.29. 09:57:13

A jó megoldás az ép család,hitben és szeretetben való neveltetés,rendes taníttatás,és munkára nevelés.
Röviden,vázlatosan ezek.

Csillagocskám 2010.01.29. 17:47:42

Üdvözlet Mindenkinek!
A gyilkosok még mindig közünk járnak...
P. Józsefet már évekkel ezelőtt fel akarták jelenteni a szomszédai, mert szemük láttára baltával verte szét egy kutya fejét. Állítólag többször volt hasonló kegyetlen cselekedete, a kert szerintük tele van elásott kutyatetemekkel. Akkor még élt az anyja, s az ő könyörgésére álltak el a feljelentéstől. Rosszul tették!Viszont ennek ellenére is szent meggyőződésem, hogy Nórit többen gyilkolták meg! Az eset után pár nappal beszéltem egy illetővel, aki ilyenkor a holtestekkel foglalkozik, ő mondta, hogy több évtizedes pályafutása alatt sem látott ennyire brutálisan "helybenhagyott" testet. Nem szeretném ezt most itt részletezni, mások már megtették helyettem.

Más: Sajnálatos egészségügyi problémák miatt mostanság ritkábban jutok el ide, de mindig hűségesen követem a hozzászólásokat. Örülök, hogy egyre többen vagyunk itt a blogon!
Ajánlom a figyelmetekbe az alábbi linket a Cosma gyilkossággal kapcsolatban. Mennyire megható, sírni tudnék, úgy sajnálom szegény félelemben élő gyanúsítottat!
webcast.tv2.hu/tv2/index.php?m=video&video_id=410064%20title=

Kedves György Önnek kívánok továbbra is sok erőt, kitartást, de legfőképpen jó egészséget!

rugach 2010.01.29. 22:12:15

Az bizonyított,hogy a brutális gyilkosság mögött csak és kizárólag szexuális indíték lehetett?
Az biztos,hogy föl se merülhet,hogy Nóri meggyilkolása féltékenységből vagy irigységből származhatott? Hisz brutálisan ölték meg,ami éppen gyűlöletből ugyanúgy származhat szerintem.

Dyen 2010.01.29. 22:58:34

@rugach: Nóri barátait, ismerőseit és a bulin résztvevőket hallgatták ki (vettek tőlük mintát) első körben. Gondolom a rendőrség nagyon is "örült" volna, ha közöttük találja meg az elkövetőt :(

rugach 2010.01.30. 15:21:49

@Dyen: Őszintén szólva én már nem tudom,mit higgyek el a rendőrségnek:(

FairyFeller 2010.01.31. 21:40:00

HIVATALI SZEMÉLY CÁFOLJA A KORMÁNYPROPAGANDÁT
***

Pest megyében a közrend biztosításához a jelenlegi állomány duplájára lenne szükség - állítja Papp Péter, a megyei főkapitánység bűnügyi igazgatója.

***

-> nol.hu/belfold/_keves_a_rendornyomozok_negyedmillios_fizetese_

***

Szorgos tolvajok hordják szét a győri Petz Aladár kórházat

...
Használaton kívüli műtőasztalt és orvosi segédeszközöket is loptak a győri megyei kórházból, a tolvajok hónapok óta fosztogatják az épületet. A mosdókat és a vécéülőkét is leszerelik. Az eltűnt berendezések pótlása meghaladja az intézmény egész évi, 80 millió forintos karbantartási keretét, a kórház főigazgatója ezért márciustól kamerákat szereltet a folyosókra, és beléptető rendszert is kiépítenek. (...)

-> mno.hu/portal/691920

***

Úgy látszik Pest megyén kívül is "kevés a rendőrség".

FairyFeller 2010.02.04. 12:40:30

IDŐS EMBERRE TÁMADT, MEGVÁGTA A KEZEIT, MEGÜTÖTTE - A RENDŐRSÉG NEM KEZELI "BŰNCSELEKMÉNYKÉNT"

"Mindkét kezét megvágta a késsel, fejbeütötte, majd elmenekült"

...
Ismeretlen tettes beugrott egy 70 éves bácsi udvarába szerdán Kerekegyházán; a zajra felriadt sértettet vélhetőleg egy késsel megtámadta, mindkét kezén több helyen megvágta, fején megütötte, majd elmenekült, a bácsi segélykiáltására érkezett szomszédok sem tudták visszatartani – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. A szomszédok által adott személyleírás alapján a körzeti megbízott őrizetbe vett egy 29 éves orgoványi férfit, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. A férfit a szomszédok fénykép alapján felismerték, gyanúsítottkénti kihallgatása folyamatban van, kezdeményezik előzetes letartóztatását. A kecskeméti rendőrség felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés vétség gyanúja miatt indított eljárást az ügyben, és vizsgálja, hogy súlyosabb bűncselekmény megvalósult-e." (...)

-> www.mno.hu/portal/692560

***

Szóval ezt hívja a rendőrség "magánlaksértés vétség gyanújának"...

Minden esetre: jó tudni! Abban is "biztos vagyok", hogy a büntetés után (ha lesz) leszokik majd a betörő az ilyen aljas, erőszakos tettekről.

FairyFeller 2010.02.07. 20:19:44

FIGYELEM-FIGYELEM! Tudomásom szerint holnap este, február 8-ám a közszoláglati televízió egyes csatornáján (M1) az este 20:00 órakor kezdődő KékFény -bűnügyi magazin- kiemelten foglalkozni majd a Horák Nóra üggyel.

déjávu 2010.02.08. 12:02:03

@FairyFeller: Igen, kedves fórumozók, most láttam az M1-en a Kékfény előzetest. A ma esti műsorban foglalkoznak Horák Nóra és Marian Cozma meggyilkolásával.

rugach 2010.02.08. 16:29:12

Az origo-n is van egy cikk Horák Nóri ügyéről.

FairyFeller 2010.02.08. 19:05:25

@rugach: az említett cikk az origo-ról: "Kétkedik a tinigyilkosság megoldásában Kiskunlacháza"

"Megerősített rendőri jelenlét van Kiskunlacházán 2008 novembere, egy helyi tinilány megerőszakolása és meggyilkolása óta. Az ügy gyanúsítottja ellen múlt héten vádat emeltek, de a helyiek kétkednek, és még mindig nem szállt el belőlük a félelem. Többen helyi cigányokat gyanúsítottak meg a bűncselekménnyel, és bár tisztázta őket a DNS-vizsgálat, sok kiskunlacházi szerint kapóra jött a cigányokkal szembeni indulat."

-> www.origo.hu/itthon/20100205-gyilkossag-h-nora-hitetlenul-all-a-vadlott-elott-kiskunlachaza.html

***

Az cikk az első mondatában (már...) hamis tartalommal kezdődik.

Horák Nóra meggyilkolása előtt is sok bűncselekmény történt már a településen, azonban rendőrőrsöt csak később létesítettek. A "megerősített rendőri jelenlét" -ha jól tudom- 3 állandó rendőrt jelent.

rugach 2010.02.08. 20:29:27

Megnéztem a kékfényt.Nem tudom....
Nektek mi a véleményetek róla?

FairyFeller 2010.02.08. 21:30:40

@rugach: Azok számára, akik nem látták: digitalizálni fogom (felvettem videokazettára) és felteszem az internetre, néhány napon belül.

Még én sem láttam (nem voltam itthon, de beprogramoztam), most elolvasom Asperján úr bejegyzését.
süti beállítások módosítása