HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A gonosz jókat derül...

2010.05.28. 16:04 asperjangyorgy

 

FairyFeller kommentje:

Kedves hozzászólók!

Önöknek valamennyiüknek igaza lehet. Minden jel arra mutat, a hatóság megteheti azt, hogy "félvállról vegyen" minket, hiszen néhányan, igen kevesen maradtunk olyanok, akiket érdekelne az ügy, annak fejleményei, következményei. Mi néhányan biztosan azok közé tartozunk, akik nem szeretnénk, hogy a jövőben ilyen gaztett még csak véletlenül se fordulhasson el és ezt nem csak kifejeztük szóban, igyekeztünk tenni is Nóráért és ahogy Asperján úr fogalmazott a könyvében, Labancz Annával kapcsolatban: Annáért, az Annákért - úgy mi is Nóráért, a Nórákért.

Mert nyilvánvaló, hogy Nóra szimbólum. Azzá vált. Nóra szimbolizálja a világ összes "Nóráját". Sajnos megtörténtek azóta is hasonló szörnyűségek, határokon innen és túl, olyan esetek, amelyek közel nem nyertek a Horák Nóra-ügyhöz hasonló publicitást. Nem nyertek, mert nem nyerhettek.

Nem voltak olyan emberek, akik kiálltak volna mellettük, nem volt olyan polgármester, annyi együttérző ember, annyi igaz barát, nincs emlékkövük.

Az összes fájdalom Nórában összegződött, mert mikor rá gondolunk, az Emlékkő mellett állva, akkor mindenkire gondolunk, a köztünk élő gonosz minden ártatlan áldozatára.

Sajnos olybá tűnik, hogy ez a "világfájdalom" egyre inkább közönyös beletörődéssé, hallgatássá silányul.

Szani írja: "...kihívtam a Fókusz munkatársát és a feldühödött buta és tudatlan tinisereg szabály szerint elüldözte az operatőrt.
Szerintük-gondolom legalább is- úgy kellett volna tenni, hogy sehol semmilyen média még csak említésre se méltassa, mert milyen jó az, ha ezzel az úgynevezett csenddel is az elkövetőt segítjük.Naná, hogy azóta nem szívesen jönnek ide, hiába is próbálkozom.Szerettek volna egy riport filmet is anno, a táncos társakkal, barátokkal de senki sem akart részt vállalni."

Azt hiszem valahol most jókat derülnek ezen a mérhetetlen ostobaságon, amelyet a szóban forgó "barátok" tanúsítottak. Szánakoznak élhetetlenségünkön, mennyire "fikarcnyik" vagyunk.

Mert sajnos ez az igazság, és ezt Nóra látja odafentről. Nóra barátai, ismerősei közül kevesen maradtak vele ebben a harcban, majdhogynem magára maradt.

Ő sem akarja, nem akarná, hogy a gonosztettek iránt közönyösség váljunk, Nóra méltó jelképe, mártírja, hőse ennek az ügynek. Mert Horák Nóra-ügye nem csupán egy szokványos ügy: ez mindannyiunk elemi érdeke. Elemi érdek, hogy mindig emlékezzünk rá. Akik ismerték életében, azok beszéljenek róla, akiket megrendített a halála, azok is beszéljenek róla.

Ismerje meg mindenki, úgy ahogy más mártírokat.

Csakhogy...erre egyre haloványabb a remény. Mert ostobák és fikarcnyik vagyunk, nem fogjuk fel, mi zajlik körülöttünk, tompa aggyal, homályos tudattal élünk, úgy általában, ebben az országban.

Horák Nóra nem akarná, hogy idővel egy "új Horák Nóráról" beszélhessenek az emberek, szörnyű fájdalommal magukban.

De ha ilyen hülyék maradunk, annak következményei leszenk, borítékolható következményei...

A gonosz jókat derül ezen a mérhetetlen sötétségen, a gonoszok jókat derülnek rajtunk, határokon innen és túl... a hatóság pedig fél vállról vesz minket: gondolván, az embereket már úgy sem érdekli az igazság, csak páran maradtunk, minket pedig le sem tojnak.

Kevesen maradtunk, de Nóra bennünk mindig élni fog, mi mindig tudni fogjuk, milyen fontos személy, szimbólum Ő a világ gaztetteinek hosszú sorában.

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr742038237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2010.05.29. 11:51:45

IME A BÍZONYSÁG: ÚJABB ÉS ÚJABB NÓRÁK AZ ÁLDOZATOK. MÉG MEDDIG???

Egy lány holtteste volt a zsákban
Független Hírügynökség, Index
2010. május 29., szombat 11:16

Egy 17 éves lány holttestét rejtette egy szombathelyi társasház padlásán lévő zsák, közölte szombaton Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Széll Kálmán utcai társasház lakói napok óta rossz szagot éreztek, végül csütörtökön kihívták a rendőrséget az orrfacsaró bűz miatt. A járőrök azonban már nem találták meg a padláson a bűz forrását, vagyis a padlásra fellógatott zsákot, mert azt időközben pár lakó autóba rakta, és kidobta a körgyűrű melletti erdő szélén - állítólag anélkül, hogy tudta volna, mi van benne. Később a rendőröknek megmutatták a zsákot, akkor fedezték fel a holttestet.

A rendőrség emberölés gyanúja miatt nyomoz. Egyelőre részleteket nem árulnak el, csak annyit közöltek, hogy az áldozat egy márciusban eltűnt 17 éves lány.

A padlás alatti szinten élő család a nyugat.hu-nak azt mondta [1], hogy kedd óta érezték már az elviselhetetlen szagot, de nem gondolták, hogy az egy holttesttől származik.

A vasnepe.hu úgy tudja [2], hogy a társasház padlásfeljáróját lakattal zárták a lakók, így szűk körben keresik a nyomozók azt, aki utoljára láthatta élve a fiatal lányt.

AMIKOR NÓRÁRA EMLÉKEZÜNK, AKKOR ÁLDOZAT-TÁRSAIRA IS EMLÉKEZÜNK. MINDAZOKRA A FIATAL LÁNYOKRA, NŐKRE, AKIKET AZÉRT ÖLNEK MEG, MERT VAGY NEM AKARNAK AZ ILLETŐ FÉRFIAKKAL SZERETKEZNI, VAGY RÁJÖTTEK, HOGY ELEVE KÁR VOLT VELÜK. ÉS EZÉRT, LÁM, A LEGSÚLYOSABB BÜNTETÉS VÁRJA ŐKET.
EZ AZ ÚJABB ISZONYAT, AMELY EGY 17 ÉVES LÁNYT ÉRT, NEM KEVÉSBÉ MEGRÁZÓ, MINT NÓRA SZÖRNYŰSÉGES HALÁLA.

FairyFeller 2010.05.30. 02:56:27

Az áldozat neve Erdélyi Katalin. A következő oldalon fénykép is látható róla: [ vasnepe.hu/cimlapon/20100408_eltunt_fiatal_lanyt_keresnek ]

Eltűntként keresték a következő ismertetőkkel: "kb. 165 cm magas, vékony testalkatú, sötétbarna vállig érő hajú. Bal alkarjának felső felén vágás nyoma látható"

A haláláról szóló eredeti cikk alatt érdekes kommentek olvashatóak:

"Az ottani lakó miért tüntette el a hullát hm..?? ezt nem hiszem el,hogy nem nézte meg hogy mégis mi lehet a zsákban!Sőt mi több lehet,hogy pont ezért is vitte el mert köze van a dolgokhoz. Mert így most van mire hivatkoznia ujjlenyomat szempontjából("azért található meg az ujjlenyomatom mert elszállítottam a zsákot")de ez csak az én elgondolásom,hiszen zárták a padlást oda csak a lakók juthattak fel,akkor mégis hogyan került a padlásra zsákba becsomagolva egy hulla?"

VAGY:

"hogy lehet hogy miután hivták a rendöröket és kiértek már eltünt a zsák?"

VAGY:

"A kukkolda a gyöngyös parton van de gondolom ezt tudja úgyis mindenki."

[ vasnepe.hu/cimlapon/20100528_holttest_a_padlason ]

Minden bizonnyal erőszakos bűncselekmény áldozata lett, az eltűnésekor még 16 éves lány.

FairyFeller 2010.05.30. 14:39:07

A helyiek szerint elfogták az elkövető(ke)t - a Rendőrség még nem kommentálta

...
"A Nyugat.hu internetes portál vasárnapi információ szerint egy 22-25 év körüli szombathelyi fiatalembert, M. Á-t gyanúsítja a rendőrség annak a gyilkosságnak az elkövetésével, amelynek áldozatát, - egy fiatal lányt - elkövetésével egy zsákban talált ák meg. A rendőrség nem erősítette meg az információt, bár a hírportál úgy tudja, a férfit már őrizetbe is vették...A rendőrség korábbi közleménye szerint csütörtökön a szombathelyi Széll Kálmán utcában egy lakóházból érkezett bejelentés arról, hogy a lakók erős szagot éreznek, amelynek forrása a ház padlása. A rendőrök kiderítették, hogy a szag egy bomló emberi holttestből ered, ám a holttestet már nem a padláson felakasztva, hanem Szombathely külterületén, egy zsákban találták meg. A Nyugat. hu úgy tudja, hogy az áldozat egy 16-17 év körüli szombathelyi lány, akit eltűnése miatt a rendőrség is keresett. Az internetes újság információja szerint a gyilkossággal gyanúsított M.Á. testvére segítségével egy autó csomagtartójában vitte ki a holttestet a 87-es főút mellé, egy bokros részre." (...)

[ www.origo.hu/itthon/20100530-nyugathu-egy-helyi-fiatalembert-gyanusitanak-a-szombathelyi-gyilkossaggal.html ]

***

SZEMÉLYES VÉLEMÉNYEM: a 16 éves E. Katalint feltehetően elrabolták, fogva tartották és fiatalkorúval való szexuális üzérkedésre akarták beszervezni. A Horák Nóráéhoz kísértetiesen hasonló mártírhaláláért strici gyilkosok lehetnek a felelősök.

FairyFeller 2010.05.30. 16:21:36

MAJDNEM HORÁK NÓRA: internetes kukkoldában dolgozott a roma kisebbségi önkormányzat egykori elnökének a lánya...?

Részletes cikk (helyszíni fotókkal):

[ www.nyugat.hu/tartalom/cikk/internetes_kukkoldaban_dolgozott_meggyilkolt_lany ]

"Továbbra is teljes a hírzárlat a rendőrségen a csütörtök este talált holttesttel kapcsolatban, ami napokig egy Széll Kálmán utcai padláson lógott, felakasztva Szombathelyen. Egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a márciusban, a szomszéd utcából eltűnt lány holttestére bukkantak a zsákban. A koránál fejlettebbnek látszó E.K. 2010. március 25-én 13:00 óra körül távozott otthonról, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelt sem adott magáról...Családtagjai nem adták fel, hogy egyszer csak előkerül. Az egyik közeli ismerősétől azonban megdöbbentő dologról értesültünk. A 16 éves lány egy francia érdekeltségű cégnél dolgozott az eltűnése előtt. A cég profilja az erotikus szórakoztatás, jellemzően az USA-ban élő férfiak számára. Azt mesélik, valahol a Széll Kálmán és Malom utca közötti stúdiólakásban bekamerázott kis boxok lettek kialakítva. Az interneten keresztül élőben lehet nyomon követni, mi zajlik a boxokban. Az IP szűrésnek köszönhetően elvileg Magyarországról és a környező országokból nem lehet fogni ezeket az "adásokat", amelyek alapból ingyenesek, egészen addig, amíg a kamera által vett hölgy valamilyen extra produkcióba nem kezd. Úgy tudjuk, ez a stúdió hosszú évek óta (kb. 6-8 éve) működik Szombathelyen, indulásakor marokkói lányok vetkőztek az online adásokban. Amennyiben igaz, hogy az eltűnt lány ott dolgozott, az az életkora miatt szintén felvet néhány kérdést."

----------

Az Indexen olvasható bennfentes komment(ek): "E.K. egy Szombathelyen ismert, korábban a kisebbségi közéletben is rendszeresen felbukkanó férfi unokahúga."

VAGY

"Erdélyi László, a roma kisebbségi önkormányzat egykori elnöke, aki ma a roma holocaust emlékmű létrehozásra alakult szervezet vezetője"

***

Vajon mi történhetett Erdélyi Katalinnal?

Mennyire "ártatlan", az ártatlan áldozat?

Emlékeznek: ez a kérdés Horák Nórával kapcsolatban is előkerült. Egyesek azt híresztelték róla, hogy kirívó, régies ámde...hathatós kifejezéssel élve "cifra" öltözködése végett Ő sem lehetett volna a "ártatlanság" jelképe.

Ezt persze egyes ismerősei megcáfolták, egy osztálytársa szerint (ahogy az olvasható volt valahol), aki valakinek nyilatkozott: Nóra nem volt hivalkodó stílusú, "csak a bulik idején öltözött ki, mint minden más lány az ő korában".

Állítólag arra az ominózus bulira festette feketére a haját.

Ilyenek a mai fiatal-korúak, gimnazisták. Ez az ún. western-way, az amerikai életstílus. Bizonyosan mindenki látott már ilyen modern amcsi filmet, ahol bizonyos menő high school (azaz magyarra fordítva gimnazista korúak) diákok mértéktelen, bulizós életmódját tárják elénk.

Azonban a '93-as születésű Katalin ezen a "divaton" is jócskán túlléphetett...

FairyFeller 2010.05.30. 23:48:32

Helyesbíteném magam: a nyaklánca révén azonosított áldozat, Erdélyi Katalin, Erdélyi László -közéleti személy- unokahúga és nem pedig a lánya volt.

Elvileg a zsaruk holnap nyilatkoznak. Ármányos világban élünk...

FairyFeller 2010.06.02. 23:40:31

A szombathelyi városháza előtt demonstrált Erdélyi László, a meggyilkolt Katalin nagybátyja, aki szerint egyértelműen etnikai hátterű brutális gaztettről van szó. Bosszút forral a fasiszták ellen!

A Rendőrség a gyilkosság okáról és indítékáról egyelőre nem nyilatkozik, Halmosi Zsolt rendőrkapitány ugyanakkor leszögezte: biztosak abban, hogy az emberölést nem etnikai, anyagi vagy szexuális okokból követte el a gyanúsított.

Az érthető okból felkavart érzelmi állapotú Erdélyi László ezzel egyáltalán nem ért egyet. A vele készített interjúból sok érdekes információ kiderül: [ www.youtube.com/watch?v=1YH1O3ALY9g ]

M. Ádám (vagy Áron..?) ismerősei szerint -akikkel a Katalin nagybátyja beszélt- rasszista beállítottságú volt. Elmondása, így nem hivatalos információk szerint (amelyeket a Rendőrség egyelőre visszatart) olyan szóbeszéd terjeng a gyilkosság körülményeiről, amely szerint Katalin el szerette volna adni a mobiltelefonját Ádámnak, így került a lakásra, állítólag becsöngetett.
A pénzen nem tudtak megegyezni (állítólag), Ádám eltervezte, hogy -egyelőre nem tisztázott, Katalin nagybátyja szerint rasszizmus okán- meggyilkolja a lányt.

Ámbátor E. László ezt a szóbeszédet sem osztja, szerinte Ádám kereste fel Katalint és csalta be a lakásába, hogy aljas indíttatásból meggyilkolja.

E. László több száz ember megszervezésével, a fasiszták elleni harcra szólít, abban az esetben, ha "Orbán" letagadja, eltussolja a fasiszták uszító roma ellenes tevékenységét, így ezt a felháborító gyilkosságot is, ill. az unokahúgának emlékét rágalmazóakat feljelentéssel fenyegeti (tehát akik a néhai Katalinról azt terjesztik: peep-showban dolgozott).

A Rendőrség nem adott tájékoztatást a gyilkosság körülményeiről, a médiából csupán a -részleges beismerő vallomást tett- gyanúsított lebukásáról olvashattunk, igaz maradéktalan formában.

A Rendőrség továbbá M.Ádám (a riporter Áronnak nevezi...) érdekében nem magyarázza meg azt sem: mi volt az a megnyugtató válasz, amellyel a gyanúsított meggyőzte nővérét az amorf zsák tartalmát illetően...

Ami engem illet: egyetértek azzal, hogy Katalin hozzátartozói nem hagyják, hogy el legyen tussolva az ügy.
Mindamellett a letartóztatott gyanúsított nem sok jóra számíthat, azt hiszem pokoli élete lesz, amennyiben bizonyosan letartóztatják. Még P. Józsefnél is nagyobb nehézségek várják majd a börtönben, pedig őt is kiközösítik cellatársai, állítólag, nem mintha sajnálnám...

Egy figyelemre méltó felvétel, Katalin kozmetikai kellékeiről: [ www.nyugat.hu/tartalom/galeria/5512 ]

rugach 2010.06.03. 11:14:29

@FairyFeller: Én azt olvastam Erdélyi Katalinnal kapcsolatban,mikor még keresték őt,hogy volt egy vágás a csuklóján.Erről az jutott az eszembe,hogy nem öngyilkos akart lenni? Lehet,hogy felakasztotta magát és senki sem gyilkolta meg.....

FairyFeller 2010.06.09. 12:55:18

AMENNYIBEN VALAKIT MÉG ÉRDEKELNE AZ ÜGY: Rekonstruálták a bíróságon Nóra utolsó óráit

...
"Meghallgatta a bíróság J. Ádámot, akit Nóra hívott el a buliba. A fiatalember egész este „fűzte" a lányt.
– Sikerült kettesben maradnunk. Egy csókot akartam adni, de ő elhúzta az arcát. Azt mondta, amíg nem tisztázta a kapcsolatát P. Attilával, addig nem tesz semmit – emlékezett vissza a fiatalember, aki többször felajánlotta a lánynak, hogy hazakíséri. Úgy tűnik, a bestiális gyilkossági ügynek ez az egyik homályos pontja, azaz hogy miért indult el Nóra egyedül, sötétben, holott barátai szerint soha nem vágott neki kíséret nélkül az útnak...Nóra a gyilkosság estéjén összeveszett egyik legjobb barátjával, T. Áronnal, mert a fiú szerint nem foglalkozott vele eleget. Többen kérlelték a lányt, hogy ne menjen egyedül, de Nóra megmakacsolta magát, és hajnali fél és háromnegyed három között elindult. Egy barátja negyedórával később hívta, de nem érte el. A bíróság tegnap meghallgatta P. Attilát is, aki a tragédia előtt járt Nórával.
– Tíz hónapja voltunk együtt, 2008 nyarán szakítottam vele, de újra összejöttünk. Majd november közepén szüneteltettük a kapcsolatunkat. Jól ismertem Nórát, s kizárt, hogy elment volna egy idegennel – sóhajtott Attila...T. Áront...úgy felzaklatta a múltidézés, hogy rosszul lett, és ki kellett mennie a teremből." (...)

[ www.blikk.hu/blikk_aktualis/ok-lattak-utoljara-eletben-norit-14-2020377/ ]

A véleményem: nos, J. Ádám, T. Áron, P. Attila, hajnali bulizás, Nóra alig 15 évesen cigarettázik, cifrán öltözködik, festi a haját...
Ez a cikk mindenki számára közelebb hozza a valóságot. A fiatalság talán "átesett a ló másik oldalára".

100 éve a nők még kendőt viseltek, aztán jött az emancipáció, liberalizálás, amellyel én magam is egyetértek, nem szoktam kettős mércét alkalmazni.

DE!

DE! Helyes ez? Nórát ezáltal az olvasók, az ügyet nyomon követők (akik már viszonylag nem sokan maradtak) nagy része elmarasztalja emiatt. Mert az ilyen "cifra" lányokat (finomabban nem tudtam kifejezni) a közvélemény hibáztatja, nem tudja sajnálni annyira.

Az egyik kommentáló írja a bulvároldalon:

"Ez a baj a mai világgal, hogy a kis majmok megpróbálnak utánozni mindenki, de agyilag még sehol sincsenek. El nem tudom képzelni, hogy ez az együgyü ember miként vehetett rá egy okosnak mondott lányt ezekre a dolgokra. Vagy talán az áldozat volt még gyermeteg. Akkor meg otthon lett volna a helye. Igazság szerint vigyázzon mindenki a saját gyerekére, mert más nem fog, és nem közömbösségből, hanem mert neki is van gyereke."

Ajánlom figyelembe különösképpen a cikk fotóit, a fiatalokkal (milyen eszméletlen bunkó a srác, már elnézést, napszemüveggel a fején a bíróságon, háttérben P. József ül) PLUSZ a Nóráról készült "partizó" (utolsó) fotó...

A fenti utalásommal, természetes nem Önre céloztam, kedves György! Csupán az országra jellemző általános morálra írtam kritikát.

Nonametom 2010.06.09. 15:59:55

@FairyFeller:
Hát ez érdekes.........
Ebből kiderült néhány olyan dolog amit még nem tudtunk,pl hogy miért is indult el haza egyedül.

Én nem ítélem el Nórát az öltözködése miatt,ez a mai világ az emberek de főként a fiatalok követik a divatot.És aki nem teheti meg vagy nem teszi ezt, azt diszkriminálják a (menőbb) társaságok.Ezt tudom mert én is fiatal vagyok.

És azt sem értem meg hogy sok olyan ember aki az egész ügyről alig tud valamit, az minek ront neki rögtön a szülőknek.Persze a szülei elég engedékenyek voltak,de nem ők tehetnek róla hogy nincs közbiztonság,és hogy elmebeteg embernek nem nevezhető ösztönlények ilyen dolgokra képesek.

A mostani kormány is csak ígérget, 2hét és érezhető lesz a változás hát én ebből nem érzek semmit!

Ezek az én gondolataim.

FairyFeller 2010.06.12. 00:27:32

@Nonametom: Igen, igazad van (már ha tegezhetlek). Természetesen én sem hibáztatom Nórát.

Azonban van egy olyan tényező a kérdésben, amely az ún. erkölcsös, vagy vallásos emberek szemszögéből (állítólag a magyar lakosság 70%+ -a) negatív irányba hat, az ügy megítélésében. De azt hiszem ennek nincs valós alapja, Nóra esetén sem. Talán csak képmutatás Nórában keresni a hibát, felelősségre vonni őt (vagyis emlékét), illetve a szüleit.

A legutóbb általam olvasott cikk (amelyet korábban linkeltem) alatt található egy érdekes eszmecsere a kérdésben:

Felvetés: "Szatymazon a saját udvarában erőszakoltak és öltek meg egy 84 éves nénit. Remélem nem akarod azt mondani, hogy a kihívó viselkedése miatt?"

Válasz: "És akkor mi van? Sosem mondtam, hogy csak azokat érheti baj, akik kihívóan viselkednek.... De azokat jóval nagyobb eséllyel érheti baj.
Bezárt lakásokba is sűrűn betörnek.
Mégis bezárod az ajtót, mert nagyobb az esély a betörésre ha nyitva hagyod az ajtót."

Természetesen igaz, mindkettőben van igazság.

De melyikben van a nagyobb igazság...?

Ha mérlegre tesszük (és nem "kettős mércével mérőre"), akkor könnyen eldönthetjük: SENKI, SOHA SENKI NEM BÁNTALMAZHAT, KORLÁTOZHAT JOGAIBAN, ERŐSZAKOLHAT, VERHET MEG, ÖLHET MEG egy másik embert, közterületen és máshol sem. Még akkor sem, ha az áldozat fiatal, kirívóan öltözködő, csinos lány.

Ehhez soha senkinek nincs semmi joga. Éppen úgy, ahogyan házba "betörni" bűncselekmény akkor is, ha bezárják az ajtaját (óvatosak), vagy ha nem zárják be (nem elég óvatosak).

De hát végső soron: az ember sosem lehet elég óvatos...különösen akkor, ha a hivatalos rendvédelemben sem bízhat meg.

FairyFeller 2010.06.12. 00:31:23

@Nonametom: Igen, igazad van (már ha tegezhetlek). Természetesen én sem hibáztatom Nórát.

Azonban van egy olyan tényező a kérdésben, amely az ún. erkölcsös, vagy vallásos emberek szemszögéből (állítólag a magyar lakosság 70%+ -a) negatív irányba hat, az ügy megítélésében. De azt hiszem ennek nincs valós alapja, Nóra esetén sem. Talán csak képmutatás Nórában keresni a hibát, felelősségre vonni őt (vagyis emlékét), illetve a szüleit.

A legutóbb általam olvasott cikk (amelyet korábban linkeltem) alatt található egy érdekes eszmecsere a kérdésben:

Felvetés: "Szatymazon a saját udvarában erőszakoltak és öltek meg egy 84 éves nénit. Remélem nem akarod azt mondani, hogy a kihívó viselkedése miatt?"

Válasz: "És akkor mi van? Sosem mondtam, hogy csak azokat érheti baj, akik kihívóan viselkednek.... De azokat jóval nagyobb eséllyel érheti baj.
Bezárt lakásokba is sűrűn betörnek.
Mégis bezárod az ajtót, mert nagyobb az esély a betörésre ha nyitva hagyod az ajtót."

Természetesen igaz, mindkettőben van igazság.

De melyikben van a nagyobb igazság...?

Ha mérlegre tesszük (és nem "kettős mércével mérőre"), akkor könnyen eldönthetjük: SENKI, SOHA SENKI NEM BÁNTALMAZHAT, KORLÁTOZHAT JOGAIBAN, ERŐSZAKOLHAT, VERHET MEG, ÖLHET MEG egy másik embert, közterületen és máshol sem. Még akkor sem, ha az áldozat fiatal, kirívóan öltözködő, csinos lány.

Ehhez soha senkinek nincs semmi joga. Éppen úgy, ahogyan házba "betörni" bűncselekmény akkor is, ha bezárják az ajtaját (óvatosak), vagy ha nem zárják be (nem elég óvatosak).

De hát végső soron: az ember sosem lehet elég óvatos...különösen akkor, ha a hivatalos rendvédelemben sem bízhat meg.

FairyFeller 2010.06.12. 00:41:32

AZ UKRÁN TÉNYŐ: A GONOSZ MAGA JELENT MEG "A SZOMSZÉDUNKBAN"?!

A 26 éves ukrán programozó egy sátáni szertartás keretében élve feldarabolta és megette saját nagymamáját

[ www.blikk.hu/blikk_aktualis/dobbenet-elve-feldarabolta-es-megette-nagymamajat-egy-ferfi-2020688/ ]

...
"saját elmondása szerint azzal kezdte a mészárlást, hogy egy törött tükör darabjával felhasította nagymamája arcát, hogy kivájja a szemgolyókat, aztán megegye őket. Az asszony végig magánál volt, és valószínűleg megpróbált ellenállni, unokája azonban kivágta a nyelvét is, így nem tudott segítségért kiáltani. Az egyik szomszéd tompa sírást hallott a lakásból, de azt hitte, hogy csak horrorfilmet néznek a mellett lakók. Az eszement férfi édesapja már későn érkezett a helyszínre, vérbefagyva talált rá édesanyja brutálisan megcsonkított testére és eszét vesztett fiára, aki miután megkínozta és meggyilkolta saját nagymamáját, alsónadrágban állva szorongatott egy keresztet és imát kántált a test felett. A halálra rémült édesapa kirohant a házból és azonnal hívta a rendőrséget, akik gázzal hatástalanították a nyakig véres férfit." (...)

Mit is várhatunk a világtól, amikor a gonosz ugyanúgy meghódít és ugyanolyan brutális tettre késztet építészmérnököket (saját család kiírtása), progrmaozókat (sátáni rituális családi gyilkosság), vízvezetékszerelőket (homályos, bestiális szexuális gyilkosság), vagy iskolakerülőket (idős emberek brutális -olykor- szexuális gyilkossága) egyaránt...?

Mi jöhet még?

(felteszem, nem kitaláció, amit a bulvárújság állít)

Nonametom 2010.06.12. 10:13:14

@FairyFeller:
Nyugodtan tegeződhetünk.

Én is olvastam az általad írt komment(párbajokat)
Szinte mindegyikben van valami elgondolkodtató.

A mai fiatal lányok egyike sem fog azon elgondolkodni, hogy mit vegyen magára mert ha túl csinos esetleg megtámadják majd.Ezzel nem is lenne baj,mert nem ezen kellene hogy gondolkodjanak,ahogy még sok máson sem kellene(ha érted a célzást) És ezzel nem akartam megbántani senkit.

Azok közt a fiatalok között ahol én "mozgok", azt kell hogy észrevegyem hogy a nagy részüket nem érdekli semmi,ami körölötük zajlik a világban.
Csupán csak néhányan olvasnak rendszeresen híreket,és csak néhányan észlelik hogy mi folyik ebben az országban, és a nagyvilágban.

A világ hanyatlik ás bele sem merek gondolni hogy mi lesz itt 50 év múlva,sőt érzésem szerint még ennyi sem kell.

Nonametom 2010.06.12. 18:44:27

Tudom hogy sokaknak már ismerős lehet a téma,de akinek van egy ki ideje az olvassa el nagyon érdekes. A téma Ted Bundy a híres sorozatgyilkos élete.

csiribuszerdekessegek.freeblog.hu/archives/2009/05/01/Hello_Ted_vagyok__Ted_Bundy_avagy_egy_sorozatgyilkos_tortenete/
süti beállítások módosítása