HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Cigányok ellen elkövetett gyilkosságokról

2010.06.03. 10:46 asperjangyorgy

Az Index írása a cigányok ellen elkövetett gyilkosságokról. Gondolkodjunk el ezen alaposan - egy teljesebb, tágabb emberi és társadalmi dimenzióba helyezve az egészet. Magam is ezt teszem, és majd igyekszem kifejteni a véleményem. A.Gy.

 

Kedvenc fegyverükkel lőttek a cigányokra

2010. június 3., csütörtök 09:09

Pár héten belül lezárul a romák elleni gyilkosságsorozat nyomozása. A gyanúsítottak ügyvédei és rendőrségi forrásaink alapján összefoglaltuk, hogyan zajlott a 2008 márciusától 2009 augusztusáig tartó támadássorozat, amelyben összesen hat cigány származású férfi, nő és gyerek halt meg és öten szenvedtek súlyos sérülést. A tavaly augusztusban Debrecenben elfogott négy férfi közül volt, aki beismerte, hogy járt a helyszíneken, de egyikük sem vallotta be, hogy embert ölt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly augusztus 21-én Debrecenben tartóztatott le négy férfit [1], akiket azzal gyanúsítanak, hogy előre kitervelten, sok ember ellen, eleve gyilkosságsorozatban gondolkodva támadták meg a romákat.

Tavaly augusztusban az ORFK és a nyomozást vezető Nemzeti Nyomozóiroda képviselői közös sajtótájékoztatójukon azt mondták, a nyomozók kilenc helyszínen: Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tiszalökön és Kislétán találtak a letartóztatás, vagyis az alapos gyanú megalapozásához szükséges DNS-nyomokat és mobiltelefonos hívásinformációkat [2], így ezeket a helyszíneket kezelik a sorozat állomásaiként.

A nyomozás állásáról most újra érdeklődtünk az NNI-nél. Az iroda szóvivője, Bartha László azt mondta, egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben, de hamarosan, néhány héten belül sajtótájékoztatót tartanak. Információink szerint azért lesz a tájékoztató, mert a nyomozás hamarosan lezárul, jön az iratismertetés, majd a vádemelés.

A gyanúsítottak

A négy gyanúsított férfi közül ketten testvérek, őket gyanúsítják a legtöbb helyszínen elkövetett támadással.

A 42 éves K. Árpádot tizenegy cselekménnyel gyanúsítják. A gyanúsított korábban Izraelben is élt, és dobosként zenélt a Replika metálzenekarban [3]. Bérdi Zsolt, K. Árpád kirendelt ügyvédje az Indexnek azt mondta, hogy a nyomozóhatóság szerint a nyomok alapján védence mind a kilenc helyszínenhez köthető, valamint 2008 márciusában Besenyszögön egy családtól két társával együtt elrabolta azokat a golyós és sörétes fegyvereket [4], amiket aztán a gyilkosságsorozatban használt. Ezeken kívül még azzal is gyanúsítják, hogy még az első, a galgagyörki támadás előtt belőtt a debreceni menekülttáborba.

Bérdi Zsolt elmondta, hogy K. Árpád vallomást tett. Volt, amit elismert (az ügyvéd nem mondta el, hogy mit), de végig tagadta, hogy embert ölt volna. A Magyar Televízió információi szerint K. Árpád a galgagyörki helyszíni bizonyításon beismerte [5], hogy romák házára lőtt, azt viszont akkor is tagadta, hogy gyilkolni akart. A Magyar Nemzetnek pedig a gyanúsított korábbi védője, Ruzsbaczky Nóra azt mondta [6], hogy K. beismerte, hogy Piricsén és Tarnabodon is járt.

Öccsét, a 36 éves K. Istvánt nyolc helyszínhez kötik a nyomozók. K. István ügyvédje, Gerecs Krisztián az Indexnek azt mondta, ügyfele annyit vallott be, hogy a Molotov-koktél dobásokban, gyújtogatásban részt vett, de más bűncselekményben nem. „Az elfogása után még a fegyverrablással is meggyanúsították, de egyelőre a hatóság nem tájékoztatott arról, hogy melyek a gyanúsítás alapjai” – mondta dr. Gerecs. A Magyar Nemzetnek a gyanúsított korábban elismerte, hogy járt néhány helyszínen, gyújtogatott is, mert a társadalmi problémákra akarta ráirányítani a figyelmet, ugyanakkor nem ölt embert, és kizárólag fémdobozokra lövöldözött.

A harmadik gyanúsítottat, a cukrász végzettségű, kutyatenyésztéssel is foglalkozó 30 éves P. Zsoltot hat helyszínnel hozták összefüggésbe, mondta az Indexnek Lőrincz Márton, az ügyvédje. „Először csak a galgagyörgyi esetben való részvételével gyanúsították, majd azóta még öt helyszínnel bővítették a gyanúsítás körét. A gyanúsítás egyelőre vázlatosan fogalmaz, annyit tartalmaz, hogy ügyfelem adott helyszínen adott időpontban megjelent, Molotov-koktélt dobott és lövéseket adott le. Az eddig elém tárt bizonyítékok elegendőek az alapos gyanúhoz, de kíváncsi vagyok arra, hogy a büntetőjogi bizonyítékok mik lesznek, például, hogy a fegyveren lévő DNS-nyom esetében mi bizonyítja, hogy valóban ő lőtt-e” – mondta dr. Lőrincz. P. Zsolt nem ismerte el büntetőjogi felelősségét a nyomozóhatóságok által felsorolt gyilkosságokban. „Augusztusig van meghosszabbítva az előzetes letartóztatása” – mondta az ügyvédje.

A negyedik az előzetesben ülő gyanúsítottak közül 28 éves Cs.István, akit egy helyszínhez köt a rendőrség, a gyanú szerint ő vitte sofőrként a többieket a tiszalöki gyilkosság helyszínére, és tudott a gyilkossági szándékról. (Tiszalökön egyetlen golyóval szíven lőtték a munkába induló Kóka Jenőt.)  Cs. egyébként korábban szerződéses katonaként gépkocsivezetői munkakörben Koszovóban szolgált.

Cs. István ügyvédje, Barcsi István az Indexnek azt mondta, védence nem tett vallomást. „Egyelőre arról sem kaptunk a nyomozóhatóságtól tájékoztatást, hogy pontosan milyen bizonyíték alapján feltételezik, hogy az ügyfelem ott volt vagy tudta, hogy a tiszalöki helyszín közelébe azért fuvarozza a többieket, mert ölni akarnak. Amíg nem tárják elénk a bizonyítékaikat, nincs mire vallomást tennie ügyfelemnek”  - fogalmazott. Az ügyvéd elmondta, védence a kihallgatásokon kizárólag arról volt hajlandó beszélni a nyomozóknak, hogy mit csinált abban a 2,5 órában, ami társai és az ő elfogása között történt. Emailekre, és a másnapi születésnapjára érkező jókívánságokra válaszolt, a szüleinél járt, ahol felöltözött, beszélgetett másokkal, majd a Perényi1-be indult, mert munkatársa felhívta, hogy a szórakozóhely kinyit, tehát dolgoznia kell.

Mind a négy gyanúsított ezen a szórakozóhelyen dolgozott, itt is fogták el őket. K. István és Cs. István kidobóemberként, K. Árpád hangtechnikusként, P. Zsolt pedig jegyszedőként volt állásban.

Miért?

Az ügyvédek szerint az elkövetők nem vallottak a motivációikról, hogy miért lőttek a cigányokra. A gyanúsításokban mindenesetre az aljas indok egyikőjüknél sem szerepel, pedig ide tartozik a rasszista indíték, vagy fajgyűlölet, mint motiváló tényező.

Egy rendőrségi forrásunk szerint viszont két elkövető is beszélt a motivációról. Állítólag azt mondták, hogy a gyilkosságokkal az volt a tervük, hogy felkorbácsolják a cigány-nem cigány feszültségeket, polgárháborút szítsanak, aminek végeztével a romákat deportálják Magyarországról. Eszerint a forgatókönyv szerint direkt választottak a lehető legártatlanabb áldozatokat. Utóbbi elgondolást gyengíti az a tény, hogy mindig a cigánysor utolsó házát támadták, vagyis inkább a könnyű stratégiai pontot, mint az áldozatot keresték.

A támadások

Egy kivétellel minden támadás a települések cigánysorán, az utolsó háznál történt. Négy helyszínen öltek a támadók: először Nagycsécsen, Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés Évát gyilkolták meg [7], Illés Éva férjét, Nagy Tibort pedig megsebesítették. Tatárszentgyörgyön a 28 éves Csorba Róbertet és 4 éves kisfiát lőtték agyon [8], Tiszalökön az 54 éves Kóka Jenőt [9], az utolsó támadásnál, Kislétán a 43 éves Balogh Máriát ölték meg [10], 13 éves lányát pedig megsebesítették, maradandó sérüléseket okozva.

Életveszélyes sérült volt Alsózsolcán is, az akkor 20 éves Rontó Krisztián medencéjét lőtték keresztül. Piricsén a 65 éves Gyetinás Magdolnát sorozták meg sörétes puskával [11], azóta is a lábában vannak a lövedékek.

A fegyvereket a csoport 2008-ban a fegyvergyűjtő, vadász besenyszögi családtól szerezték, és a Perényi1-ben rejtették el. A rendőrség egy egycsövű és két duplacsövű sörétes, és egy golyós vadászpuskát talált. Egyedül Tiszalökön használtak golyós fegyvert, feltehetően távcsővel szerelték fel, Kóka Jenőt ugyanis 40 méterről, egyetlen golyóval lőtték le. A fegyverek a DNS-nyomok alapján három gyanúsítotthoz köthetőek, ők információink szerint a lopott fegyverek közül választottak és minden elkövető onnantól kezdve a kedvencét használta, ezért is egyértelműek a gyanúsítások.

Az Index úgy tudja, a csoport egy újabb fegyverrablást tervezett, egy Hajdú-Bihar-megyei laktanyából akartak utánpótlást szerezni.

A nyomozás

Rendőrségi forrásaink szerint az elkövetők alaposan felkészültek egy-egy helyszínből, Google maps-es terveket, helyszíni fényképeket találtak náluk. A helyszíneket úgy választották, hogy közel (maximum 25 kilométeres körzetben) legyen autópálya, ami megkönnyíti a menekülést. Rendszerint az autót 5-10 kilométerre parkolták le a helyszínekről, és gyalog mentek tovább, feltehetően azért, hogy kivédjék a rendőri ellenőrzést. Több esetben, összesen 11 Molotov-koktélt dobtak a házakra, majd a kigyulladt épületekből menekülő emberekre összesen 63 lövést adtak le.

Információink szerint az ötödik helyszín, Alsózsolca után lett a nyomozóknak nyilvánvaló, hogy sorozatgyilkosságról és nem külön eseményszálakról van szó. A sikeres nyomozati eredményeket elsősorban a híváslista-információk, és a – például a fel nem robbant Molotov-koktélokról, a lőszerekről származó - DNS-nyomok segítették, a profilalkotásban [12] és a média kezelésében FBI-nyomozók vettek részt.

A tarnabodi, majd a nagycsécsi helyszínen talált nyomok után egy piricsei DNS alapján merült fel, hogy rokoni szál lehet az elkövetők között. A Heti Válasz azt írja [13], egyetlen nyomozó volt, aki a cellainformációk és az elkövetések idejét összevetve rátalált a használt mobilokra. Az elkövetők annyiban (is) hibáztak, hogy nemcsak egymást hívták, információink szerint egyszer még a Perényi1-be is telefonáltak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr902052937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2010.06.04. 03:01:04

Kedves György!

Szívesen leírom a véleményemet, de egyelőre inkább visszatartom, nem akarom megadni "a kezdő hangot", talán nem is az én tisztem. Mindamellett már így is néhányan hisztérikusnak és paranoidnak tartanak, ezért nem szeretnék újabb hajmeresztő utalásokat tenni. Megvan a véleményem és vannak meglátásaim, de ezeket mindenki láthatja. Kíváncsi vagyok látják e, ill. meg is fogalmazza e valaki helyettem.

Elég beszédes információk olvashatóak, a fő gyanúsítottról.

Mindazonáltal: profi, hidegvérű, fegyveres múlttal (és még ki tudja milyen háttérrel rendelkező...) bérgyilkosoknak tartom ezeket az embereket, akik az ország mindenkori érdekeivel ellentétes törekvést szolgáltak.

Érdekes, korábbi cikk, afféle portré K. Árpádról, a fő gyanúsítottról: [ www.origo.hu/itthon/20090825-romagyilkossagok-k-arpad-gyanusitott-portreja.html ]

"...nem adta jelét annak sem, hogy szélsőséges nézetei lennének, sőt, a Replika koncertjein többször is egy "Destroy Racism" (Pusztítsd a rasszizmust) feliratú pólóban lépett fel. A közös beszélgetésekben ugyanakkor közéleti vagy politikai kérdések soha nem is kerültek elő" (...)

További érdekes cikkek, a téma kontextusában:

Fidesz: Nő a cigányok által elkövetett bűncselekmények száma

[ index.hu/belfold/2009/02/10/fidesz_no_a_ciganyok_altal_elkovetett_buncselekmenyek_szama/ ]

"A Fidesz 60 új rendőrörsöt és háromezer új rendőrt akar. "A dolgok nem mehetnek így tovább, itt az ideje az őszinte egyenes beszédnek – áll a közleményben. – Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik." (...)

***

[ index.hu/bulvar/2009/02/09/veszpremi_cigany_onkormanyzat_adja_fel_magat_a_gyanusitott/ ]

"...a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat fontosnak tartja a békés társadalmi együttélést, s felhívja az üggyel kapcsolatban nyilatkozók figyelmét, miszerint a bűnösöket "tetteik alapján, és ne származásuk szerint ítéljék meg"..."Mi, cigány vezetők elítéljük a bűnelkövetőket, és mint tisztességes cigány emberek kitaszítjuk magunk közül azokat, akik a becsületesen, tisztességesen élőket járatják le" - hangsúlyozta a VMCKÖ elnöke, hozzátéve: "egyúttal határozottan visszautasítjuk a kollektív bűnösségre vonatkozó általánosító megfogalmazásokat" (...)

***

Ercsiben a terror az úr

[ www.demokrata.hu/napi-hir/ercsiben-terror-az-ur ]

"...az Ercsin permetezőszerrel megtámadott L. István életveszélyesen megfenyegetett egy helyi lakost. A Demokrata helyszíni riportjából az is kiderül, az Ercsi Polgárőrség vezetője szerint miért fizikai képtelenség, hogy a vegyszerrel permetező férfit az előzetes letartóztatásba helyezett L. Karolina egyedül gyilkolta meg. Alább egy exkluzív video L. István fenyegetőzéséről, és rövid ízelítő a Demokrata június 2-i számában olvasható döbbenetes helyszíni riportból." (...)

***

Ercsiben száz gyerek családját lehetne már ma szakcionálni

[ www.fmh.hu/cimlapon/20100602_csaladi_potlek ]

"...Viszont a gondok nem oldódnának meg. Az új feladat megint az önkormányzaté lesz. Ercsi polgármestere, Szabó Tamás szerint nagyon rossz a helyzet. Vannak diákjaik, akiknek az éves hiányzásuk 250 óra felett van, de akadt olyan is, aki több mint 400 órát maradt távol az oktatástól.
A polgármester azt mondja, a büntetésnek semmi értelme, mert simán kidobják a határozatot és a pénz úgy sem hajtható be. Az pedig nekik plusz feladat, hogy a különböző határozatokat írják, kézbesítik. A hatóság ugyanis ellenőrzi őket, hogy kiküldik-e a felszólításokat. A másik gond az, hogy a hiányzó gyerekek nagy része szociálisan rászorult, így ingyenes vagy kedvezményes ebéd jár neki. Amikor nem jönnek iskolába, az ebédet sem eszik meg. Ilyenkor pedig az Államknicstár szólítja fel az önkormányzatot a nem étkezők utáni állami normatíva visszafizetésére, holott az az étel elkészült, s a reggeli megrendelésnél nem tudják, hogy kik fognak hiányozni. Elvileg most is lehet élelmiszert adni a családoknak pénz helyett, ám ahol sok hasonló helyzetű család van, az önkormányzatra is újabb terhet ró. Ráadásul a pénzek megvonása miatt majd elmaradnak a villanyszámlával és a vízdíjjal és megint csak az önkormányzatoknál jelentkeznek támogatásért.
Ercsiben a kisegítő iskolába 83 gyerek jár, a másikba közel 400. Ez utóbbiban 250 körül van a halmozottan hátrányos helyzetű és a hátrányos helyzetű gyerekek száma. Mintegy 330 gyereket viszont más településre íratták be iskolába a szülők." (...)

asperjangyorgy 2010.06.04. 10:14:43

Kedves FairyFeller!
Nagyon érdekes, amit írt, különösen, hogy annyi gondolati kapaszkodót (írások fellelési helyét is) kapcsolt hozzá. Valójában arra vagyok kiváncsi, hogy egyáltalán foglalkoztatja-e ez az embereket, gondolkodnak-e rajta.
Egyelőre annyit: nekem ez az egész társaság - és így a cselekedetük is - fölöttébb furcsa. Fölöttébb.
Ezt majd egyszer, ha azt látom, hogy a téme iránt van, lesz érdeklődés, részletesen kifejtem.
Most csak annyit: MINDIG KETTŐN ÁLL A VÁSÁR.
Egyet értek azzal a fideszes kijelentéssel, hogy nincs megélhetési bűnözés, csak bűnözés. De akkor bizonyos megélhetési feltételeket is kell teremteni.
Az MSZP-SZDSZ kormányzat rendőrsége vadul üldözte pl. a cigány-gyilkosokat (ami helyes), de semmit nem tett, hogy felszámolja azokat a bűncselekményeket, amelyeket bizonyos körbe tartozó személyek követnek el. Olvastam egy cikket: sehol a világon nem lopnak el és semmisítenek meg annyi bronzból készült köztéri alkotást, mint Magyarországon (ellopták és szétdarabolták Arany János salgótarjáni szobrát is). Egy dolog, hogy vannak emberek, akik ezt megteszik. Az ő cselekményüknél százszor, ezerszer súlyosabb azok tette, akik gond nélkül - illegális telephelyet fenntartva, engedély nélkül működve - átvesznek mindent, ami fém, azzal sem törődve, hogy az a bizonyos fém egyértelműen egy darabokra vagdosott Arany János szobor. (Ilyesmi a harmincas világgazdasági válság idején elképzelhetetlen lett volna!!!). És az eltelt húsz év alatt a kormányzatok, függetlenül attól, hogy ki volt hatalmon, tettek bármit is a legális és illegális szinesfém telepek m működtetői ellen, amikor azt tapasztalták, hogy olyan "hulladékot" vesznek át, aminek a származása egyértelmű?
És az illegálisan kiirtott több ezer hektár erdő?
És sok-sok más! Sok olyasmi, ami elfogadhatatlan, elviselhetetlen.
Sok olyasmi, ami egy normálisan működő társadalomban soha elő nem fordulhat.
És tettek ez ellen vagy ennek megváltoztatása érdekében a kormányzatok bármit is???!!
Egy cselekménysort meg lehet ítélni az összefüggések világából kiszakítva. És akkor teljesen hibás, hamis, hazug, önbecsapó eredmény születik. El lehet ítélni életfogytig tartó büntetésre (és el is kell!!) azokat, akik kvázi kezükbe vették az igazságszolgáltatás feladatát. De!!! De el kellene itélni azokat is, akik az igazságszolgáltatást, a rendvédelmi szerveket alkalmatlanná tették feladataik végzésére.
Lehet ítélkezni! Lehet szörnyűlködni! Lehet gyászolni! De ettől a problémák nem oldódnak meg. Ettől egy bizonyos társadalmi csoport nem fogja azt gondolni, hogy a magyarok fehérek, ők meg valami egészen mások, más felhatalmazással, más erkölccsel, más szabadságjogokkal stb. stb. Fent lehet tartani egy ilyen társadalmi hangulatot és alaphelyzetet? Nem, nem lehet fenntartani. És nem lehet elfogadni, hogy egyesek olyan módon próbálták erre a figyelmet ráfordítani, amiként tették (de azért ez is sokkal bonyolultabb, mint az első pillanatban látszik). Primitíven szólva: minden botnak két vége van. Hiába fogják meg az egyik végét és próbálnak ütni vele, ha úgy vélik, hogy ténylegesen nincs a botnak másik vége, csak annyi és akkora, amekkora a markukba elfér, a többi elvi vég, és úgy lehet magyarázni és úgy lehet vele lesújtani, ahogy egyesek vagy a hatalom azt jónak látja.
A példák semmit sem bizonyítanak, mert a példák mindent bizonyítanak, annak megfelelően, hogy mit akarunk velük bizonyítani.
És mit akarunk velük - bizonyítani???
süti beállítások módosítása