HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Ki a felelős a gátszakadásért?

2010.10.06. 14:47 asperjangyorgy

Nem tudjuk, ki a felelős.

Most még nem.

Ha lesz felelős, akkor majd a károsultak pert indíthatnak az Origo írása szerint. A per eltarthat 5-6 évig. A bíróság által felkért és a magyar állam által fizetett szakértőkkel szemben az összefogó lakosság, amely elvesztette mindenét és ráadásul munkahelye, munkája sincs, sok tízmillióért megfogadhat szakértőt és ügyvédet (miből???).

Végül aztán, ismerve a magyar bíróságot és a magyar ügyvédeket, a per egyrészt végződhet úgy, hogy valójában nem lesz bűnös, felelős, és akkor a károsultak fizethetik a több száz milliós perköltséget, másrészt alakulhat úgy az ítélet, hogy a gátőrt mondjáék ki felelősnek, akit lecsuknak három évre.

Aztán legeslegjobb esetben végződhet úgy is a per, hogy esetleg a tényleges felelősöket mondják ki felelősnek, de 5-6 év múlva már réges rég nem lesz semmi a vagyonból, ami most még talán megvan.

Egy biztos: akárkit talál is majd vétkesnek és felelősnek a szent és sérthetetlen magyar bíróság 5-6 év múlva, az áldozatok lesznek még egyszer, újra és duplán áldozatok.

Persze, elvileg, elrendelhetné azt is a főbíró, hogy ezt az ügyet - minden nap reggel nyolctól este 6-ig tárgyalva - a bíróság zavarja le egy hónap alatt, és fizessenek a gazdagok, illetve a vétkesek.

De ilyen csacsiság nem fog történni.

A gátszakadást mindenki elfelejti fél év múlva, senki nem fog vele foglalkozni, és az áldozatok úgy is áldozatokká válnak, hogy 5-6 év alatt jelentős részük meghal hajléktalanként az utcán, elpusztul rákban - és persze a milliárdos tulajdonosok pedig élik büntetlenül és felelősségrevonás nélkül az életüket. Illetve az is lehet, hogy végül a bíróság mindent ráken az esőre, a rejtélyesen megcsúszó talajra, szóval van választék bőven. Egyet előre prognosztizálni lehet: a vesztesek ebből az ügyből sokszoros vesztesként kerülnek ki, vagy egyenesen bele a földbe, a tragédiában meghaltak mellé.

Ha mégsen így lenne, az felérne egy kisebb vagy inkább egy rendkívüli csodával!!!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr202350757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2010.10.06. 20:06:25

Megúszták a felelősök az ajkainál 30-szor durvább iszapömlést[origo]|2010. 10. 06., 12:57|Utolsó módosítás: 2010. 10. 06., 13:37|24 kommentCímkék:USA, Nyugat-Virginia, vörösiszap, iszapömlés, környezeti katasztrófa
eszközök:Senkit nem vontak felelősségre, és a károsultak által elképzeltnél jóval kisebb kártérítést is csak két év pereskedés után fizették ki az USA-ban a 125 ember halálát okozó és négyezer embert otthontalanná tevő Buffalo Creek-i iszapkatasztrófa után. Az 1972-es iszapömlés sokkal súlyosabb volt, mint a hétfői Ajka melletti katasztrófa, de sok a hasonlóság is: a cégvezetők ott is az esőt okolták, a helyiek ott is azt állították, számítottak problémákra.

Mindent elmosott

Ajánlat
Világszerte címlapokra került a magyar iszapkatasztrófa
Sokéves pereskedést hozhat a vörösiszap-katasztrófa
Géppisztolyos rendőrök őrizték az iszappal elöntött falvakat
Az EU pénzügyi segítségére számít Magyarország a vörösiszap-elhárításban
"A halak is nagyon meg fognak ritkulni" - védekezés a Marcalon az iszap ellen
JÁTSSZ ONLINE!
Válassz kategóriát! Szófoci Word Soccer Billiárd Makaó Amőba Sakk Strip Póker Póker Texas Hold'em Dáma Torpedó Passziánsz Sudoku Wild West IQ kártya Pexeso Puzzle Hoki
Keresés
Reggel nyolc óra öt perckor kezdődött az egész, és délelőtt 11-re vége is lett annak a katasztrófának, amely az USA Észak-Virginia államában történt 1972 februárjában, és amely bár sokkal súlyosabb volt, több dologban is hasonlított a hétfői Ajka melletti iszapömléshez.

Ott egy szénbányának egy patakra (Buffalo creek) épített szürkeiszap-tározójának a gátja szakadt át, miután a több napon keresztül hulló folyamatos eső miatt átázott. A gátat alig négy nappal a katasztrófa időpontja - 1972. február 26. - előtt megfelelőnek nyilvánította egy ellenőrzés. A korabeli beszámolók szerint ugyanakkor a helyi lakosok előzőleg több repedést is észleltek a gát falán, amire figyelmeztették is a bánya üzemeltetőjét, a Pittstone bányaipari vállalkozást.

Az ajkai károsultak között van olyan, aki szerint mindig is ment a szóbeszéd arról, hogy a közeli tározóval egyszer baj lehet, de hétfőn átszakadt tározót üzemeltető MAL Zrt. vezetői úgy vélik, nem lehetett előre látni a váratlan eseményt, és azt állítják, hogy a katasztrófának nem biztos, hogy van felelőse.

16 falut mosott el az ár

Az amerikai bánya meddőből épült gátjának anyaga a sok esőtől elfolyósodott, és összesen félmilliárd liternyi szürkeiszapos vizet szabadított a patak szűk völgyében meghúzódó 16 bányászfalura. Ezek közül a legközelebbi - Saunders - 80 méterrel feküdt alacsonyabban, mint a tározó. A 4-6 méter magas áradat mindent magával ragadt a völgyben: ezer autót és teherautót, 502 házat, illetve 44 lakókocsit - többet lakóikkal együtt. Összesen 125 ember vesztette életét, és hét ember tűnt el, akiknek maradványait máig nem találták meg. Az elsodort házakon kívül 943 épület rongálódott meg, több mint 4000 ember maradt otthon nélkül, csak az épületekben keletkezett kárt, 50 millió dollárra becsülték akkor.

Az esetet több bizottság is kivizsgálta, és megállapították, hogy a bányásztársaság nem vette figyelembe az előírásokat. A cég illetékesei ugyanakkor azt állították, hogy a katasztrófában Isten játszott közre, a gát egyszerűen "képtelen volt megtartani azt a sok vizet, amelyet isten hullajtott bele" - idézi érvelésüket a nyugat-virginiai kulturális hivatal honlapja.

A nyilvánvaló mulasztások ellenére azonban semmilyen állami retorzió nem érte a bányacéget, senkit nem vontak felelősségre. A nyugat-virginiai kormányzó által összehívott eseti bizottság tagjai például kivétel nélkül olyanokból kerültek ki, akik vagy érdekeltek voltak a szénbányászatban, vagy olyan hivataloknál dolgoztak, amelyek mulasztása hozzájárulhatott a katasztrófához.

Kattinson nagyobb képért!

A kormányzó nem engedte, hogy a bizottság tagjaiközött legyen egy bányász is, ezért a károsult közösségek saját bizottságot állítottak fel. Ez 124 ember halálában találta felelősnek a bányatársaságot, és többek között megállapította, hogy a katasztrófához a külszíni bányászat is hozzájárult, valamint az, hogy az állami hivatalok a bányatársaságok érdekeit védték az emberekkel szemben.

Üres ígéretek

A károsultaknak Nyugat-Virginia abban az évben újraválasztásért kampányoló kormányzója, Arch Moore összesen 10 helyreállítási projektet ígért, amelyek közül azonban alig néhányat fejeztek be, azokat is többnyire határidőn túl. Összesen 750 otthon felépítését ígérték, de csak 17 bemutatóház és 90 lakás készült el, ráadásul előbbieket egy régi meddőhányóra építették.

A károkat az amerikai hadsereg műszaki alakulatai számolták fel, de 3,7 millió dolláros költségeikről évekig nem sikerült megállapodni a szövetségi és a helyi kormányzatnak. Végül utóbbi 1988-ban 9,5 millió dollárt fizetett, amelyben benne volt a kamatok egy része is. A nyugat-virginiai kormány 100 millió dollárra perelte be a Pittston táraságot, ehhez képest Moore kormányzó 1977-ben 3 nappal hivatali mandátumának lejárta előtt egymillió dollár kifizetésében egyezett ki velük.

A völgyben élő károsultak számos keresetet indítottak a bányatársaság ellen. A legnagyobb pertársaság 600 fős volt, akik összesen 64 millió dolláros kártérítést követeltek, de végül 1974-ben peren kívül egyeztek meg: a cég 13,5 millió dollárt fizetett nekik, amelyből fejenként 13 ezer dollárt kaptak az egyes károsultak a perköltségek levonása után. Ez az inflációt figyelembe véve ma több mint 56 ezer dollárnak (11 millió forint) felel meg. A károsultak ügyvédjei tiszteletdíjuk egy részét felajánlották egy új közösségi ház felépítésére, de Moore kormányzó erre vonatkozó ígéretét sem váltotta be.

A bányatársaságok befolyása miatt akadt el később az 1978-as kezdeményezés is, hogy az elmosott falvakat egy városban egyesítsék, amely révén szövetségi katasztrófaalapokhoz juthattak volna a helyiek az újjáépítéshez. A bányatársaságok azonban, amelyek Logan megye földterületének 60 százalékét birtokolták, megtorpedózták a tervet, mivel nem akartak ezek után ingatlanadót fizetni a városnak. A katasztrófa hatására 1973-ban elfogadtak egy gátakra vonatkozó szabályrendszert Nyugat-Virginiában, de a pénzszűke miatt nem tudták teljes mértékben végrehajtani. Még 1992-ben is 400 veszélyes gátat tartott számon az állam természeti

asperjangyorgy 2010.10.06. 22:13:49

index.hu/kulfold/2010/10/06/isten_esojet_okoltak_a_katasztrofaert/

Íme, egy összefoglaló írás az Indexből. Eddig a világon bárhol történt hasonló, gátszakadás következtében bekövetkező tragédia, bármennyien is haltak meg, bármekkora volt is az emberek kára - nem büntették meg a bűnösöket, a vétkeseket, akiknek a hibája, a proféhsége, nemtörődömsége okozta a tragédiát
Az ügyvédek viszont, bizonyára, iszonyatos pénzeket kerestek, azok is, akik a károkozókat, azok is, akik a károsultakat védték.
Nálunk másként lenne?
Nálunk miért lenne másként?
A szegény, elesett embernek nincsenbek kapcsolatai, a szegény, elesett ember azért él, hogy a gazdagok, a módosok, a profithajhászok bedarálják őket a reménytelenségbe, a halálba.
Miért, miért lenne éppen nálunk másként??? Miért???

FairyFeller 2010.10.07. 21:10:27

Átkozott bolsevikok! már megint...

A Levegő Munkacsoport már évekkel ezelőtt felhívta a kormány figyelmét a vörösiszap-problémára, haladéktalan intézkedéseket követelve. Hozzák nyilvánosságra a privatizációs szerződéseket! - írják közleményükben.

Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke és Bakonyi Zoltán, a timföldgyár vezérigazgatója külön-külön is az ország 100 leggazdagabbjai közé tartoznak, több üzleti kapcsolat is fűzi őket a hírhedt ex-miniszterelnök, Gyurcsány Ferenchez. Mi több, a kommunista időkből fennmaradó, nyereséges timföldgyárat még 1996-ban privatizálták, ÁRON ALUL. A nemzetkárosító paktumot (szintén) Apró Piroska, Gyurcsány anyósa vezényelte. Az utóbbi években 3 milliárdot kellett volna biztonsági fejlesztésekre fordítaniuk, ez állt az általuk vállalt szerződésben. TERMÉSZETESEN nem tartották be a vállalt feltételt. A szerződés szerint ez a mulasztás 1 millió (nem félreírás: 1 MILLIÓ) forint büntetést von maga után. Bizonyosan nagy nehézséget okoz majd ezeknek a milliárdosoknak...
Tehát ezt a privatizációt is "jól megcsinálták", ezt a szerződést is "jól megkötötték".
Az áldozatok majd fizetik a számlát. Az életükkel, az életművükkel, az egzisztenciájukkal, a lelkükkel, az egészségükkel.

A milliárdos "szociknak" csak a pénzük és a hatalmuk számít, na meg az a sok idióta, aki ezekre szavazott, ismét emelkedő tendenciát mutatva. Természetesen ez utóbbi csupán magánvéleményem. Mert ez egy szabad ország, ugyebár.
A cinikus milliárdosok, illetőleg a "milliárdosok pártja" a következő segítséget ajánlotta fel: állják a halálos áldozatok temetési költségeit, illetőleg 2 millió, azaz 2 MILLIÓ forintot ajánlottak fel.

Tudják mit? Én is felajánlom eme két vén bolsevik temetési költségét, miután elvégeztek rajtuk 2 millió botütést, majd elkobzott vagyunukat szét kellene osztani az áldozatok közt.
De még az ők milliárdjai sem tudnák fedezni azt a kárt, amelyet okoztak. Többtíz, többszáz milliárd forintba fog kerülni a védekezés, a természetet ért kár, az embereket ért kár és a rendezési munkálatok.

Könnyen lehet, hogy ismét az áldozatok állják majd a számlát. És az is könnyen lehet, hogy a közvetlen áldozatokon túl, a morális károkon túl, valamennyien áldozatokká válunk, mert mi fogjuk fizetni a számlát, a milliárdosok pedig tovább dúskálnak gusztustalan gazdagságukban.

FairyFeller 2010.10.08. 18:13:02

A MAL tulajdonosai Bakonyi Árpád, Tolnay Lajos és Petrusz Béla az ország 28., illetve 21. leggazdagabbjai

...
A vörös iszapárban legalább féltucat ember között két kisgyerek is meghalt. A tragédia előre látható volt, a gát ugyanis már régóta szivárgott. A Napi Gazdaság által a leggazdagabb magyarokról összeállított listán Bakonyi Árpád és családja idén a százfős mezőnyben a 28. helyen található, 16,5 milliárd forintos vagyonra tett szert az alumíniumból. Ma Bakonyi Árpád Zoltán nevű fia viszi a céget, aki az Indexnek magyarázta bizonyítványát a katasztrófa helyszínén. Bakonyi Árpád közvetlenül már nem vesz részt a cég irányításában, évekkel ezelőtt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterként egyik legelső lépéseként Környezetünkért díjjal tüntette ki...
A Napi Gazdaság összeállítása szerint a tulajdonosok közül Tolnay 23 milliárd forintos vagyonával a 21. leggazdagabb magyar. A MAL-ban 40 százalékos tulajdonrésze van. Petrusz Béla, a cég első vezérigazgatója, Bakonyival osztozik a 28. leggazdagabb magyar címen, ugyanis mindketten 16,5 milliárdos vagyonnal rendelkeznek, amit nyilván tisztességesen gyűjtöttek össze.
A 2000-ben átalakult, ma Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nek tehát ők a fejesei. Akik joggal követelnék a fenti három ember felelősségre vonását, azoknak azt szokták mondani: "Az önbíráskodás rossz dolog, bízzuk a dolgot a független magyar bíróságra!"
Azt sajnos mindannyian tudjuk, hogy mi szokott lenni a "független bíróság" ítélete... Ma Magyarországon megszokhattuk: nincsenek felelősök. Illetve majd találnak, valami alsó- vagy középbeosztásban lévőt, aki elviszi a balhét. A fő felelősök pedig nyerészkednek tovább. Általában ők azok, akiket a média védeni szokott, akiknek nagyon fontosak a személyiségi jogaik...
...

FairyFeller 2010.10.09. 18:02:37

"A magyar oligarcha" - írja a Berliner Zeitung szombati száma

...
"A szerző, Peter Steinke a magyar oligarchák prototípusának nevezi Tolnay Lajost, aki – a Bakonyi családdal együtt – a Magyar Alumínium Zrt. részvényeinek többségi tulajdonosa. A hétfői katasztrófa bekövetkezése után alkalmazott kommunikációs stratégiája a kedélyek lecsillapítása volt: „a rozsdavörös massza nem mérgező”, a céget nem terheli semmilyen felelősség. Ráadásul cinikusan 110 ezer eurónak megfelelő nevetséges kárpótlást ajánlott fel a katasztrófa által sújtott 400 családnak.

A Mal Zrt. tulajdonosai éveken át jó pénzeket kerestek – emlékeztet Steinke. 1995-ben kedvező feltételekkel vásárolták meg a korábban állami tulajdonban lévő ajkai gyárat. A magyarországi és szomszédos államokbeli nyersanyagágazatban végrehajtott terjeszkedés révén Magyarország 30 leggazdagabb vállalkozói közé törtek fel: vagyonukat 145 millió euróra becsülik. A politikához - legyen az bármilyen színezetű – fűződő jó kapcsolatok bizonyára segítségükre voltak ebben a fölemelkedésben. A kommunizmusból a kapitalizmusba történt rendszerváltásnak van azonban egy folyamatos tényezője: a környezet iránti gondatlanság.

Tavaly még rossz üzletmenetre panaszkodott Tolnay, ám idén már jó volt a gyár kihasználtsága, a zagytároló – amelyben nátronlúggal keveredett a nehézfémeket tartalmazó vörösiszap – megtelt. Alkalmasint az engedélyezett mértéknél is jobban. Hogy a katasztrófa okozóit valóban felelősségre vonják-e, az más lapra tartozik. A kohómérnök végzettségű Tolnay csütörtökön még a kormányt is megfenyegette: ha az időközben leállított üzemben a hétvégén nem indulhat be a termelés, akkor csőd fenyeget, és 3000 munkahely kerülhet veszélybe."
...

[ www.mr1-kossuth.hu/hirek/kulhon/a-berliner-zeitung-tamadja-tolnay-lajost.html ]

rugach 2010.10.11. 10:03:56

De tudjuk,hogy ki volt a felelős,nagyon is tudjuk épp azért mert nagyon is egyértelmű.Ilyen baleseteknél mindig annak a cégnek a vezetősége a felelős akinél a tragédia történt.Most persze próbálják menteni magukat,de hiába.Mulasztottak és ezért felelniük kell,mégpedig börtönbüntetéssel a Zrt vezetősége,énszerintem.

rugach 2010.10.11. 14:18:31

"Körülbelül eddig jutottam, amikor mellbevágott a hír, hogy kiöntött a zagy az ajkai timföldgyár tárolójából. Áttörte a gátat és három Somló tövében elterülő községet öntött el, s már két halottat is szedett. A vasárnapi választás diadalmas narancsszínű térképére tehát a vörös zagy foltját kúsztatta rá egy baleset. De itt megtorpanok. Baleset vagy szabotázs? Ugyanilyen alkalomra, egy választási győzelem másnapjára esett a móri mészárlás is. A timföldgyár privatizáció révén került magántulajdonba. Van benne Gyurcsány-érdekeltség is. De fontosabb ennél, hogy az egész privatizáció a hamis történelem része. A rendteremtést ígérő belügyminiszter, akinek a szándékait eddig két rendőrgyilkossággal keresztezték és egy rendőrbalesettel, a helyszínre sietett: ez volna a negyedik ütés, amit rámér egy ismeretlen hatalom, amely csak addig ismeretlen, ameddig a hamis történelem hatályban van? A hamis történelem felszámolása a nemzet megmaradásához szükséges. A privatizáció is a hamis történelem része.

A hamis történelmet és a terjesztését nem a belügyminiszternek kell berekesztenie, hanem a győztes, magasan felhatalmazott nemzeti akaratnak. Mindannyiunknak."

Csurka István

FairyFeller 2010.10.13. 15:21:31

Szokás szerint: megfenyegették a szivárgást emlegető dolgozókat a MAL Zrt.-nél

...
"A Népszabadság információja szerint húsz-egynéhány terhelő vallomás van már a rendőrség birtokában Bakonyi Zoltán ellen. Ezekből az derül ki, hogy a MAL Zrt. cégvezetője és menedzsmentje tudhatta, hogy a vörös iszap több helyen átszivárgott a gátakon. Lapunk értesülése szerint több mint húsz terhelő vallomást jegyzőkönyveztek a nyomozók Bakonyi Zoltán ellen. A MAL Zrt. vezetője ellen vallottak állítólag a társaság egyes felső és középvezetői is. E szerint Bakonyi már hetek óta tudhatott róla, hogy a vízzel hígított vörös iszap több helyen átáztatta a 10-es tározó gátját. A cégvezető azonban – bár tett intézkedéseket a szivárgások megszüntetésére – a tanúk szerint lényegesen nagyobb gondot fordított a gátszivárgás miatt aggódó dolgozók megfélemlítésére. A MAL dolgozói közül többen elmondták: kirúgással fenyegették azokat, akik túlságosan sokat és hangosan beszélnek a gát állapotáról. Bakonyit mégsem ezért, hanem egy 2009-ben általa aláírt katasztrófavédelmi terv miatt vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda. A terv ugyanis nem tartalmazott intézkedéseket olyan katasztrófák esetére, mint például a múlt hétfői volt." (...)

[ nol.hu/ajanlo/20101013-jogilag_aggalyos_lehet_az_eljaras ]

Kilencre emelkedett a vörösiszap-katasztrófa halottainak száma

"...közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.
Szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés következtében elszenvedett sérülései miatt - olvasható a közleményben."
...

asperjangyorgy 2010.10.14. 16:06:11

EGYÁLTALÁN NEM SZOKATLAN, HA MILLIÁRDOSRÓL VAN SZÓ. HA MILLIÁRDOSRÓL VAN SZÓ, BRÁMIT IS TETT, MAGYARORSZÁGON ELEVE FELMENTÉST KAP A MAGYAR BÍRÓSÁGTÓL. NYUGODTAN MEGÖLHET EMBEREKET, NYUGODTAN TÖNKRE TEHET CSALÁDOKAT, ELPUSZTÍTHATJA A KIS VAGYONKÁJUKAT, AZ ÉLETFELTÉTELEIKET,JÖVŐJÜKET, A REMÉNYÜKET, A BÍRÓSÁGON AZONNAL MENLEVELET KAP. EGY MILLIRÁDOS A MAGYAR BÍRÓSÁG SZERINT BÁRMIT MEGENGEDHET MAGÁNAK, MIKÉNT A PÉLDA BIZONYÍTJA. MÉG AZT IS MEGENGEDHETI MAGÁNAK EGY HATVANADRANGÓ VIZSGÁLÓ BÍRÓCSKA, HOGY A MAGYAR MINISZTERELNÖK, A MAGYAR PARLAMANT ÁLLÁSFOGLALÁSÁVAL SZEMBEHELYEZKEDVE, MENLEVELET AD A MILLIÁRDOSNAK, FÜGGETLENÜL AZ ÁLTALA, A VENÉVEL FÉMYJELZETT CÉGE TÖBB TÍZMILLIÁRDOS PUSZTÍTÁSTÓL. MERT A MILLIÁRDOS VAGYONÁT VÉDI A MAGYAR BÍRÓSÁG ÉS A MAGYAR ALKOTMÁNY. A KISEMBERÉT, MIKÉNT A PÉLDA MUTATJA, A MAGYAR BÍRÓSÁG LESAJNÁLJA, AKÁRMIT IS MOND AZ ALKOTMÁNY. LÁTHATÓAN EGY VIDÉKI VIZSGÁLÓ BÍRÓCSKA AZ ALKOTMÁNYT FENÉKTÖRLÉSRE HASZNÁLHATJA, LEGALÁBBIS ÍGY VISELKEDIK. ŐT NEM ÉRDEKLI A MÁSOK SZENVEDÉSE, FÁJDALMA, NYOMORÚSÁGA, CSAK ÚGYMOND A JOGSZABÁLYOK. ÉS HA A JOGSZABÁLYOKAT MEG TUDJA CSAVARNI A MAGA ELKÉPZELÉSE SZERINT - HOGY AZTÁN AZ ELKÉPZELÉSÉT MI MOZGATJA, AZT MI NEM TUDHATJUK -, AKKOR BIZONY MEGCSAVARJA - A MILLIÁRDOS JAVÁRA
ÍME, AZ INDEX ÍRÁSA:

Szokatlan bírói döntés volt a Mal-vezér hazaengedése
Janecskó Kata
2010. október 14., csütörtök 14:45
Tíz esetből csak egyszer fordul elő a magyar bírói gyakorlatban, hogy nem adnak helyt az előzetes letartóztatást kérő ügyészi indítványnak. Ennél is ritkábban hivatkoznak a bűncselekmény alapos gyanújának hiányára. Bakonyi Zoltán ügyében az ügyészség fellebbezett, a másodfokú döntés leghamarabb pénteken lehet meg.

Rendkívül ritkának számít a magyar bírósági gyakorlatban az, ami a Mal Zrt. vezérigazgatójával történt szerdán a Veszprém Városi Bíróságon. A bíróság nem adott helyt az ügyészség indítványának Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatásba helyezésére. A döntést a bíró részben azzal indokolta, hogy a nyomozás mostani szakaszában bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn.

Az előzetes letartóztatást kérő ügyészségi indítványoknak a magyar bíróságok az ügyek több mint 90 százalékában helyt adnak. A Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett statisztika szerint 2009-ben az országszerte benyújtott, összesen 5960 ilyen indítványból 5591-re mondott igent az illetékes bíróság, ami 93,8 százalékos elfogadási arányt jelent. Veszprém sem tért el az országos átlagtól: tavaly 164 előzetesről szóló ügyészi indítvány közül 152-nek helyt adott, azaz az arány 92,7 százalék volt.

A ritka elutasító bírósági döntések között is csak elvétve akad olyan eset, amikor az alapos gyanú hiányával indokolja az előzetes letartóztatás szükségtelenségét a bíróság, mondta Bánáti János, Bakonyi Zoltán ügyvédje. “Ez a lehető legritkább eset”, jegyezte meg. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke egyetlen korábbi ilyen ügyét tudta felidézni, akkor az eljárást is megszüntették később a gyanúsítottak ellen.

hirdetésA Veszprém Városi Bíróság szerdai döntése ellen az ügyészség fellebbezett, ezért a Veszprém Megyei Bíróság elé fog kerülni másodfokon az előzetes letartóztatásának kérdése.

Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője azt mondta: az ügyet a lehető leghamarabb le fogják tárgyalni, ami szerinte pénteket vagy hétfőt jelenthet. A pontos időpont attól függ, mikorra fogja írásba foglalni az indoklását a tegnap döntő bíró, és mikorra készül el az ügyészség a fellebbezéssel.

Bakonyi ügyvédje szerint a megyei bíróságon háromtagú tanács ül össze, ők pusztán az iratok alapján döntenenek az ügyészségi fellebbezésről, erre a tárgyalásra a gyanúsítottat nem hívják meg.

Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője a fellebbezés tartalmáról, az ügyészség érveléséről nem kívánt részleteket közölni. Az ügyészség érveiről Kahlernek és Bánátinak nincs tudomása.

Eredeti indítványában az ügyészség arra hivatkozva kezdeményezte Bakonyi előzetes letartóztatását, hogy Bakonyi szabadlábon bizonyítékokat semmisíthet meg vagy tanúkat befolyásolhat. A városi bíróság azonban amellett, hogy a bűncselekmény alapos gyanúját nem tartotta megállapíthatónak, ezt sem látta bizonyítottnak.

Bakonyit több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg. Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját, és kezdeményezte az előzetes letartóztatását.

Konkrétan azt rótták Bakonyi terhére, hogy aláírta a cég katasztrófavédelmi tervét, amely a hatóság szerint hiányos volt, hiszen nem rendelkezett a mostanihoz hasonló baleset kezeléséről, továbbá nem alakíttatott ki megfelelő védműveket és jelző-riasztórendszereket.

Bakonyi ügyvédje szerint egyelőre lehetetlen megjósolni, hogyan fog folytatódni védence büntetőügye, egyelőre azt kell tisztázni, mi miatt szakadt át a gát. A bíróság szerdán csak azt mondta ki, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában nem tekinthető alaposnak a Bakonyi elleni gyanú.

rugach 2010.10.15. 12:03:09

Bármennyire is szörnyű ez a tragédia ami történt,egy jó azért mégis van benne,hogy inspirálja a nemzetet az összefogásra és talán elindul egy olyan folyamat ami a magyarellenes multikat és kommunista császárokat végleg lelöki oda ahova valók,a gödör mélyére.Ha összefog a nemzet egy nemes cél érdekében,akkor győzni is fog.
süti beállítások módosítása