HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Legyen önvédelmi fegyverünk vagy sem?

2011.01.13. 22:06 asperjangyorgy

A.Gy. megjegyzése: Ki fegyvert fog, fegyver által vész el - írja a Biblia. Hát igen, nagy kérdés, hogy legyen-e, lehet-e önvédelmi fegyverünk. Én nem azt pártfogolnám, hogy mindenki tarthasson otthon fegyvert. Mert a fegyver adott esetben önmagunkra is veszélyes. Sokkal inkább azt, hogy akinél engedély nélkül tartott fegyvert találnak, gyorsított tárgyalással ítéljék úgy húsz évre, hogy ne kaphasson belőle kedvezményt. Azzal viszont egyetértek, hogy a rendőrnek sokkal nagyobb hatáskört és önállóságot kell adni (nagyon szigorú ellenőrzés mellett). A zárójeles megjegyzésem azért is fontos volna, mert azokat a rendőröket, akik minden ok nélkül letartóztattak egy fiatalt, bevitték a rendőrségre, majd kábítószert raktak a holmijába, és rá akarták fogni, hogy kábítószerrel kereskedett, sokkal, de sokkal súlyosabban el kellett volna ítélni. Persze a rendőrség megerősítése önmagában kevés, ha szedett-vedett, felkészületlen a bírói kar és olyan puhák a gyilkosokkal szemben a magyar törvények, hogy szinte bűnözésre bíztatnak. Éppen ma hirdették ki az u.n. zálogházi betörést, gyilkosságot, és aki nemcsak rabolt, hanem gyilkolt is, húsz évre ítélték. Gyilkosságért? Amit aljas indokból követett el? Szóval volna itt sok minden, amin el kellene gondolkodni. Mindebből néhány nagyon fontos szempontot említ meg az alábbi írás.

FairyFeller írása:

Az új szlovák közrendvédelmi rendszer

...
"A szlovákiai belügyminiszter kedden bemutatta az közrend védelmére szolgáló új rendszert. Daniel Lipšic elmondta, hogy elsősorban a magas bűnözési aránnyal rendelkező körzetekben erősítik a rendőri jelenlétet. Főleg az olyan roma telepekről van szó, ahol nagyon magas a bűnözők és a bűncselekmények száma, és gyakran sértik meg az közösségi szabályokat. A belügyminiszter az új szabályozásról egy romatelepeken, a kisszebeni járásban lévő Jernyén (Javorince) számolt be. A rendőrség új szervezeti egysége megalakulását követően a bevezetés két részben várható, az első erősítés már ebben a hónapban megérkezik, míg a másik 2011 márciusában várható.   A készenléti motoros rendőrök száma 175-tel növekszik, a kommandós egységeknél dolgozók száma 25-tel lesz több. Az új rendszer három kerületben fog működni, ez pedig az eperjesi-, a besztercebányai- és a kassai kerület."
...

[ kitekinto.hu/karpat-medence/2011/01/04/nagyobb_rendri_jelenlet_a_romatelepeken/ | korzar.sme.sk/c/5707423/lipsic-slubil-pre-kriticke-oblasti-v-presovskom-kraji-viac-policajtov.html ]

***

Közbiztonság Szlovákiában (különbségek)

Engedélyezik az otthoni lőfegyvertartást és az önvédelemre használatát, azaz ott egy átlagembernek van esélye megvédeni otthonát, magát a rátörő támadóktól. Magyarországon többnyre csak a bűnözőknek van fegyvere, amit betöréskor is használnak.
A közrend ellen lázadó kisebbségek (a 2004 eleji eseményeket) ellen a hadsereget is bevetik, ha kell.
Több esetben fallal zárják el maguktól a "rossz környékeket" és még csak véletlenül sem bontatják le az ilyen falakat. Magyarországon ugye szó sincs ilyesmiről (illetőleg a tavaly őszi önkormányzati kampány során Miskolc kapcsán felmerült hasonló)
A rendőr gondolkodás nélkül lelövi az ellenszegülőt, vagy a menekülni próbálót. Magyarországon nagyobb eséllyel történik meg ez fordítva.

Én nem mondom azt, hogy ez mindenben jó, vagy hogy mindenben egyet lehet érteni ezekkel a különbségekkel. Általánosságban azonban markánsan láthatóak az előnyök.
A rendőrnek van tekintélye (ez ugye jó). A megtámadottnak lehet önvédelmi fegyvre (én ezt pszichológiai és mentális és lőfegyverhasználati vizsgához kötném, sőt az adott lakóhelyen a közbiztonsági viszonyokat is figyelembe venném). Az önszerveződő, esetlegesen felvonuló erőszaktevő csoportok ellen  fel tudnak mutatni erősebb és jobban szervezett rendvédelmi alakulatokat és nem is restellnek. Ezt itt is meg kellene oldani.
A fallal már nem feltétlenül értek egyet. Ilyen falak ugye Dél-Afrikára és Izraelre jellemzőek inkább. Csak akkor, ha tényleg szükséges (mondjuk beláthatóak az előjelek alapján, hogy előbb-utóbb valami szörnyűség, pl. brutális gyilkosság történhet az együttélési problémákból következőleg. Sajnos vannak ilyen helyek, Magyarországon is, Ózdon, vagy Miskolcon például.
A rendőrség tekintélyét itt is helyre kellene állítani ugyebár, de ehhez nem első sorban létszámnövelés, hanem a törvények és az intézkedő rendőr jogkörének a növelésére, megerősítésére, garanciákra van szükség.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr782582240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása