HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Nálunk a tragédiák is eredetiek

2011.01.16. 13:13 asperjangyorgy

 

AZÓTA, HOGY EZ A KIS JEGYZETEM BEKERÜLT A BLOGOMBA, SOK MINDEN APRÓSÁG KIDERÜLT (A LÉNYEGRŐL VISZONT SEMMI). NEM VOLNA ILDOMOS, HA MOST KISEBB KIIGAZÍTÁSOK ÉS JAVÍTÁSOK MIATT AZ EGÉSZET ÁTÍRNÁM. A LÉNYEGEN ÚGYSEM VÁLTOZTATNA, AZON, HOGY MEGHALT KÉT 17 ÉVES GIMNAZISTA LÁNY, AKIKET BE SEM LETT VOLNA SZABAD ENGEDNI, MEG KÜLÖNBEN IS: AZT GONDOLOM, HOGY ENNYI IDŐS KAMASZOKNAK OTTHON A HELYÜK. LEGALÁBBIS ESTE TÍZ ÓRA UTÁN. DE HA MÉGIS ELMENNEK EGY ILYEN BULIRA ÉS BEENGEDIK ŐKET, AKKOR A RENDEZŐSÉG VÁLLALJA A FELELŐSSÉGET, HOGY ÉPEN KI IS KERÜLNEK. HOGY BIZTONSÁGOSAN HAZAÉRNEK-E, AZ MÁR AZ Ő ÉS SZÜLEIK GONDJA-BAJA.

Az este egy szórakozóhelyen, a fővárosi mentőállomástól száz méterre meghalt három kamaszlány. Azt készséggel elismeri mindenki, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye és több mulatni vágyó fiatalt engedtek be, mint amennyi engedélyezetten befér. Attól, hogy 1600 fiatal lehet jelen hivatalosan, nem azt jelenti, hogy nem fér be akár 2500 is. Nyilván nem úgy állapították meg a befogadó-képességet, hogy négyzetméterenként négy emberrel számoltak. Ezt csak azért jegyzem meg, mert attól, hogy a megengedettnél többen vannak jelen a termekben, nem jelenti feltétlen azt, hogy pániknak kell kitörnie. Egy pánik kitörésének akár van valós oka, akár nincs, valamiképpen ki kell törnie, mert különben nincs pánik. Teljességgel érthetetlen, hogy az esemény után 14 órával a rendőrség még mindig nem tudja, mi volt, mi lehetett a pánik oka, s az valós volt-e vagy virtuális. A virtuális pánik általában, az esetek túlnyomó többségében viszonylag jól és gyorsan megfékezhető, vagyis nincsenek áldozatai. Ha viszont nem sikerül megfékezni, akkor - miként okos pszichológusok megfogalmazták - létrejön a spontán versenyhelyzet, vagyis az az érzelmi reakció, hogy a többi ember nem számít, egyetlen fontos dolog van a világon: én és önmagam megmentése.

És akkor mindenki menekül, mindenki mindenkit tapos. Tehát nemcsak esetleg halálos áldozatok lesznek, hanem sebesültek is. Nehezen magyarázható ép ésszel - és egyéb tömegpánikok körülményeit mérlegelve -, hogy ebben az esetben agyontapostak három kamaszlányt, és könnyebben megsérült egy fiú, akit a mentők a helyszínen elláttak, de semmi egyéb sérülés nem történt, legfeljebb jónéhányan megfáztak egy szál blúzban vagy garbóban a hűvös hajnalban. (Még szerencse, hogy nem mínusz húszfokos éjszaka volt, mert akkor többen meg is fagytak volna).

Az a tény, hogy a rendezőgárda nem volt a feladata magaslatán, még csak magyarázható. De hogy a rendőrség is elképesztő balfácán módjára viselkedett, az már semmivel nem magyarázható. Ugyanis speciális helyzet állt elő. Kabát, lakáskulcs és igazolványok nélkül az utcára került mintegy kétezer ember. A helyszínen tartózkodott vagy 150-200 rendőr. Hogyan nem lehetett gyorsan megszervezni, hogy rendőrsorfal között rendezetten a fiatalok átvehessék a ruhatárban a holmijukat(mintegy maximum két óra alatt)? Ezzel a helyszinelést egyáltalán nem zavarták volna. Azt hiszem, a rendőrségnek gondoskodnia kellett volna nemcsak a helyszín biztonságáról, hanem a pánikból szerencsésen megmenekült fiatalok testi biztonságáról is (ami ebben az esetben azt is jelenthette, hogy lehetőséget adni nekik a holmijuk átvételére és ezáltal problémátlan hazajutásuk biztosítására De erről senki nem beszél. Ez mintha egyáltalán nem lett volna a feladata a rendezőgárdának és a rendőrségnek. Miért veszik fel a fizetést, ha egy ilyen rendkivül egyszerű helyzet kezelésére, szervezésére sem alkalmasak???)

És ha egy ekkora tömegrendezvény készül, mit tud róla a rendőrség? Hogyan biztosítja, hogy ott rend legyen? Pl. milyen előzetes intézkedféssel és ellenőrzéssel, hogy van-e engedély, megfelelő-e a rendezői gárda, van-e annak átfogó irányítása? Stb. stb.

Szóval az abszolut tarthatatlan helyzet, hogy egy rendezvényre elmegy sok száz fiatal, és három család csak háromszor ötven kiló szerves anyagot kap vissza a gyermeke helyett.

Milyen konzekvenciái lesznek ennek?

Utólag vagyok okos? Nem, nem utólag. Ha az ilyen rendezvények figyelésének feladatát kapnám, akkor előzetesen is felelősséggel figyelnék minderre.

Hogy végül is mi történt?

Mint annyi más esetben, minden valószínűsg szerint most sem fogjuk soha megtudni. Az áldozatok emlékére gyújtanak néhány száz mécsest, amit másnapra eltakarítanak, az áldozatokat eltemetik, és a csak profitra éhes rendezvény-gazdák továbbra is úgy és azt csinálnak, ami nekik jól esik, illetve ami számukra a lehető legtöbb pénzt hozzá. Ha ez áldozatokkal jár, azt valahogyan majd kimagyarázzák, ha nem jár áldozatokkal, akkor pedig probléma nélkül zsebre vágják a zsozsót, és az élet megy tovább.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr632587664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.01.16. 15:00:20

A következő kommenthez tartozó internetes hivatkozások 3.

LINK13: noisenightmare.netmaffia.hu/

LINK14: www.facebook.com/Szombatitragedia

LINK15: www.youtube.com/watch?v=WWm3SduSwyQ

FairyFeller 2011.01.16. 15:06:18

Azt lehet mondani, hogy egyelőre ellentmondásosak és bizonytalanok az információk

Az egyik hírportálon már olvasható a három lány áldozatból kettejük neve: Kadosa Kinga és Csikós Emese hunyt el, mindketten 18 év alattiak. Most nem akarok más esetekkel párhuzamokat keresni, amikor is ellentmondásos (esetenként a közvélemény nyomására később megcáfolódott) információk láttak napvilágot a hivatalos hatóságok részéről.

Néhány idézet, időrendi sorrendben:

"Egy fiú tudósítónknak azt mondta: látta, amint egy lányt vérző hassal visznek el." (Origo)

Sok minden olvasható a FaceBook közösségi portálon is, a szórakozóhely weboldalán: www.facebook.com/event.php?eid=184275621599436

"...a késelés nem a szórakozóhelyen, hanem az utcán történt. Több hozzászóló szerint öt lányt késeltek meg, közülük hárman haltak meg."

---

"Az indította el a tömeget a ruhatártól, hogy hat...megkéselt valakit. Aztán a már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam 5-en feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok. :'( Most tudtam meg, hogy az a három lány, akik mellettem álltak, és később kint élesztették őket újra, mindhárman meghaltak... :'(" (Twitter)

---

"A Twitteren egy lány azt írja, hogy "az iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön" és úgy dőltek el, mint a dominó, alatta öten feküdtek. "Azt hittem, meghalok" - írta a lány. Ezzel kapcsolatban ellentmondásosak az információk, helyszíni tudósítónk több résztvevőt megkérdezett, és senki sem panaszkodott ilyen drámai lökdösésre.”" (Index)

---

"Felfordul a gyomrom attól, hogy azt kell itt olvasnom, hogy hivatalos források szerint nem volt késelés. Nektek az számít, hogy mit ír pár újságíró? Nem inkább az hogy a szemtanúk mit mondanak? Akik ott voltak a bulin? Gratulálok, olvassátok tovább azokat a szenny oldalakat és higgyétek azt, hogy ti mindent jobban tudtok." (FaceBook)

---

"„Két embert késeltek meg: egy fiút és egy lányt. Két lányt agyontapostak...”" ( www.facebook.com/Szombatitragedia )

---

"„EZ Magyarország... A mai híradókban úgy fog lemenni az egész, hogy az ég világon semmi nem történt, csak vki pukizott egyet, és mindenki elkezdett kiözönleni a NOISE-ból, ez alatt három lányt összetapostak... És azt várják, hogy elhiggyük nekik. HÁT A NAGY F@SZT!!! Azért mert nem beszélünk róla, az nem azt jelenti hogy nincs...”" (HVG - hozzászólás)

---

"Ismerősöm:
"ott voltam :'( Előttem késeltek megy egy gyereket, soha, soha többé nem megyek ilyen helyre!!!
11-re értünk oda, már akkor akkora volt kinn a sor, hogy kétszer átért volna a Mekihez...
Odaadtuk az ezrest, két métert mentünk be, mert a "biztonsági őrök" löktek be, de úgy, hogy meg se motoztak, át se nézték a táskákat, semmi.
Két métert mentünk be, és nem tudtunk tovább... föl akartunk menni, hogy lerakjuk a kabátot, tíz lépcsőfokot tudtunk csak menni, és fordultunk is volna vissza, hogy menjünk ki, de már semerre nem tudtunk menni. Majdnem elájultam, úgy emelt fel a barátom!!!
Majd rá pár percre, hogy elindultunk volna kifelé, láttuk, hogy előttünk egy méterre szúrtak meg egy gyereket, és ott üvöltözött, hogy mentsék ki, és hogy megszúrták, meg ilyenek... négyezres helyre nyolcezren mentek be és még kettő ezer ember várt kinn, hogy bejusson...
Szörnyű volt...és rengeteg sérült"

( LINK5 )

---

"Tök mindegy a HVG és az összes többi rohadt oldal. A lényeg, hogy kik haltak meg...? MSN-en épp beszélek olyannal, aki ott volt és csak a pánikbetegsége mentette meg az életét; azért nem került előrébb a tömegben. Ő azt mondja, késelés volt."

---

"A rendőrséggel folytatott párbeszédéről számol be a nevét vállaló Szőke Gergő:

"11-kor hívtam a rendőrséget, hogy hátha fontos, amit kinn láttam...
- Látta az elkövetőket?
- Nem voltam bent...
- Visszhall!
Takarodjanak!"" ( LINK6 )

---

"megkéseltek egy csajt. Kettő meghalt pánikrohamban. Ekkor kiküldtek mindenkit. Senki nem szaladt kifele.”" ( LINK7 )

---

",,Amennyire én tudom, úgy volt, hogy ugye bejött hat...Őket én is láttam. Kötekedtek már a lépcsőnél is. Lökdöstek mindenkit. Aztán elvileg a ruhatárnál megkéseltek valakit. [Erre] bepánikolt a tömeg. Elindult mindenki lefelé, összetapostak 1-2 embert. Meg közben késeltek még..." ( LINK8 )

---

"Egy biztos áldozatot ismerünk, Kadosa Kingát. De tény, hogy előttünk voltak a hullazsákok. És durva volt, amik ott történtek: azt mondják egyesek, hogy csak tömegbalhé volt. De [nem,] ez késelés volt: nem engedték be a cigányokat, [erre] elkezdtek dulakodni.”" ( LINK9 )

---

"Egy srác, aki a bejárat melletti kőpadon állt és jól látta mi történik, a sor túloldalán mutatta, hogy valakit megkéseltek."

-

"Két lány meghalt mert hat...beléjük kötött és megkéselték. A csaj meg legurult a lépcsőn." ( LINK10 )

---

""Öt halálos áldozat: egy férfi és egy nő késszúrás, két nő agyontaposás, egyet a harmadik emeletről kilöktek / kiugrott. 12 súlyos sérült.

2 áldozat neve: Kadosa Kinga (14-15 éves) Késszúrás, agyontaposás
Csikós Emese 17 éves Agyontaposás

Az információk hitelesek. Elsőkézből, dolgozóktól kaptam őket." ( LINK11 )

---

"„én is ott voltam, és nagyon nem taposásos balesetről volt szó! Mindenki azt mondta, hogy késeléses emberölés történt. Ezzel a rendőrök is tisztában vannak, csak nem hozzák nyilvánosságra... Aki ott volt az tudja, hogy nem taposás volt." - Fehér Istváné ( LINK12 )

---

"„Én láttam őket b@zdmeg... futottak a késsel..mocskos rómaiak...gyilkosság volt ez, nem taposás... ”" ( LINK13 )

---

"...hogy a három lány halálát mi okozta, a rendőrség még vizsgálja". - Horváth Katalin Fanni rendőrszóvivő (FaceBook)

---

„Mikor leállt a zene...megkérdeztük a rendőröket hogy mi van itt...az egyik azt mondta szó szerint idézem: "A 2. szinten lányokat késeltek"
Míg kint várakoztunk a rendőrök azt mondták "Helyszínelnek" - mit a taposást?????
Majd mikor visszamentünk a ruhatár bejáratánál a rendőr a 3 halott lány képével a kezében következő kérdéseket tette fel: "Ismeritek őket? Láttatok valamit?

Ebből vonja le mindenki a következtetést magának....” - Várszegi Csaba ( LINK14 )

---

"Amennyire a helyszínen meg lehetett vizsgálni őket, nem találtak szúrásra utaló nyomot az áldozatokon" - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. A mentők fél 12 előtt néhány perccel kapták a hívást, hogy több fiatal is eszméletlen egy Nyugati téri szórakozóhelyen, ezért hat mentőautót küldtek a helyszínre."

---

"Az MTV úgy tudja, hogy a kerületi jegyző két hete visszavonta a szórakozóhely engedélyét,így a tegnapi, agyonzsúfolt bulit jogellenesen tartották meg."

---

"A mentősök szóvivője ugyanakkor azt mondta: még nem egyértelmű, mi okozta a lányok halálát, a pontos okot igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapítja meg."

---

„Azonban egyértelműen kizárható az, hogy nem történt késelés” - rendőrségi szóvívő ( LINK15 )

[ Kettős tagadás? ]

---

"Szemtanúk elmondása szerint a West Balkán nevű szórakozóhely zsúfolásig megtelt tegnap este 11 körül. A kívül rekedt tömegben (de még az épületen belül) bajkeverők is voltak, akik sehogy nem jutottak előrébb, ezért késsel akartak utat "csinálni". Törvényszerűen következett a pánik, majd a menekülés, és egymás taposása. A részletek még nem világosak, sok az ellentmondás."

***

Itt még bármi kiderülhet. Egybehangzó vélemények legalább 2 késelésről számolnak be.

A LINK1 és a LINK2 eredetileg a két áldozatként szereplő lány internetes közösségi adatlapjára hivatkozott volna, de mivel az információk nem vehetőek biztosra, se pro, se kontra, ezért inkább mégsem idéztem.

FairyFeller 2011.01.16. 21:37:10

„Egy méterről láttam a holttesteket, akkor még oda lehetett menni. Kettőn HATALMAS szúrt seb tátongott, ezt a saját két szememmel láttam. Sokakkal beszéltem, akik megerősítik a dominószerű leözönlést, de ez valószínűleg a késelés miatt... történt. Miért kell hazudni? Egyébként a rendőrségi szóvivőnő el is szólja magát (hibásan)”

---

„Nem akarok morbid lenni, bocsásson meg mindenki, de három fekete zsákban fekvő testet láttam, nem tudom, honnan kapott szárnyra a hír, hogy életben van az egyikük. Ha mégis így lenne, örülnék. Az alhason pedig hatalmas nyílt seb tátongott, egyértelműen szúrástól eredt, a helyszínelő rendőrök közül is többen mondták még... az elején. Nem értem, miért kell ködösíteni... Részvétem a hozzátartozóknak.”

(forrás: FaceBook közösségi portál)

***

Vannak egymással ellentmondó állítólagos szemtanúi beszámolók is. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik és a médiában pedig zavaros információk terjednk. Jobb lesz várni, hogy a felek (feltéve, hogy van rá egyáltalán szándék, ugyebár...) tisztázhassák ezeket az ellentmondásokat. Remélhetőleg hamarosan kiderül, hogy a fenti beszámolóknak mennyi a valóságtartalma.
Mindenképpen tragédia történt, akár gyilkosság, agresszió áldozatai lettek a beszámolók szerint 3-tól 5-ig terjedő számban elhunytak. Ettől függetlenül korántsem mindegy, hogy hogyan haltak meg. A baleset is tragédia, de ha lehet még szomorúbb, ha az történt volna velük, ami Magyarországon ma már és egyre inkább nem volna meglepő, hogy a főváros belvárosának legbelsejében is gátlástalan agresszorok szedték áldozataikat.

Az általam kibogozott történet a következő: egy társaság ki akart jutni (az előzményeket nem ismerhetem) a szórkozóhelyről, de a bejáratnál nagy tömeg tolongott a lépcsőn felfelé, így nem tudtak kijutni. A beszámolók szerint kést rántottak és át akartak gázolni a tömegen, közben több mindenkit megkéseltek (2 lányt és egy fiút, aki utóbbi túlélte?), a lépcsőn állók pedig ledőltek, mint a domino, egymás hegyén-hátán voltak a fiatalok. Eközben feltehetőleg az elkövetők a tömegen taposva kijutottak és elmenekültek. Ezek után a rendezők leállították a zenét és felkapcsolták a villanyt, majd megkértek mindenkit, hogy menjen ki (ez kb. 10-15 perccel később lehetett, mikorra már a hatóságiak is megérkeztek). A tanúk szerint nem ekkor volt a tolakodás, ők már könnyen ki tudtak menni, ekkor már nem sérült meg senki. A gyilkos pillanatok a bejáratnál történtek, valamivel korábban.
Hivatalosan 3, bennfentes információk szerint 5 a halálos áldozatok száma. Közülük két lány késeléstől, másik kettő a tömeghisztériában, míg egy állítólagos áldozat az emeletről esett ki (ez alegnagyobb kérdőjel számomra).

Az ügy súlyához mérten a kormány is reagált, együttérzéséről biztosítva az áldozatok hozzátartozóit.

[ www.mti.hu/cikk/2011/01/16/meghalt_harom_fiatal_lany_egy_budapesti_szorakozohelyen-525779 ]

...
"Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt közölte: a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani. Hozzátette, hogy a halál pontos okát az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapítja meg...Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezi ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai budapesti tragédiája miatt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kormányfő arra utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól. Tarlós István főpolgármester együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a szombat éjszakai diszkótragédiában elhunyt fiatalok családjainak - tudatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A közlemény szerint a Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel történt tragikus események "megerősítették Tarlós István azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása"." (...)

***

A fenti cikkben olvasható a következő mondat is:

"Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának szombat éjjel fiatalok közül többen elmondták: a szórakozóhelyen hirtelen leállt a zene, felkapcsolták a villanyt és mindenki menekülni kezdett a bejárati ajtón keresztül..."

Számomra nehezen elképzelhető, hogy több százan elkezdenek menekülni csak azért, mert leáll a zene és felkapcsolják a villanyt...

Kíváncsian várom, mire jutnak a hatóságiak a pánik kitörésének okfejtése kapcsán.

FairyFeller 2011.01.16. 22:51:50

Egy ideig nem kommentálom ezt az esetet - Pintér Sándor ma este -az ügy súlyához mérten- személyesen tartott sajtótájékoztatót

...
Öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen történt tragédia ügyében, jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter - közölte a hírTV tudósítója. Kábítószert találtak a szombat éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint ez is meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt. Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben. A belügyminiszter azt mondta, hogy ott mindössze egy százfős kávézónak lett volna helye, és bár 307 embernek biztosítottak volna megfelelő menekülési útvonalat, felelőtlen, kapzsi magatartásból csaknem háromezer embert engedtek be. A miniszter hozzátette: nem ez volt a végső cél, mert négyezer jegyet nyomtattak ki. Kábítószerfogyasztásra utaló jeleket találtak a rendőrök a helyszínen, és az egyik áldozat vérében amfetaminszármazékot találtak. Az egyik lányt a rendezők, a másik kettőt a vendégek hozták ki. A szórakozóhely elé, a földre fektették őket, és először a biztonsági őrök próbáltak rajtuk segíteni. Ekkor érkeztek a rendőrök, és miután erősítést kértek, azonnal megkezdték az épület kiürítését, ami fél-háromnegyed órát vett igénybe. Az áldozatok testén zúzódásos nyomok vannak, mert az első és második emelet közötti lépcsőn hozzányomták őket a korlátokhoz. Az orvosszakértői vélemény megállapította: halálukat fulladás okozta - közölte Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány. A jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát, továbbá átfogó ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter a szombat éjszakai diszkótragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében. Pintér Sándor emellett fokozott ellenőrzéseket is ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd. Pintér Sándor - aki maga is együttérzését fejezte ki a sajtó előtt az áldozatok hozzátartozóinak - azt mondta: sajnálatos esemény történt, amit emberi felelőtlenség okozott, ezért a büntetőeljárást a rendőrség le fogja folytatni. Bár voltak hírek arról, hogy a helyszínen több újraélesztés is történt, ilyen nem volt, még egy embert vittek el a mentők, neki alkoholmérgezése volt, mondta Tóth Tamás. A késsel, szurkálással kapcsolatos szóbeszédek is alaptalanok voltak - közölte rendőrfőkapitány. A három lány testén nem volt ilyen sérülés, a rendőrség megkereste a fővárosi kórházakat, rendelőket megkeresték, ott sem jelentkeztek ilyen sérülésekkel, így a késelés lehetősége kizárt. Arra a kérdésre, hogy volt-e pánik a szórakozóhelyen, Tóth Tamás azt válaszolta: olyan tömeg volt, hogy nem kellett hozzá pánik. Van olyan vallomásunk, amiben elmondja egy tanú, hogy öt-tíz percig nem érte a lába a földet. A szervezők, illetve a helyet bérbeadók felelősségével kapcsolatos kérdésről a főkapitány azt mondta: van egy polgárjogi szerződés a két fél között, ami ezt világosan szabályozza, de a szükséges engedélyek ettől függetlenül nem álltak rendelkezésre. Kérdésünkre elmondta - miután erről eltérő tájékoztatást adott korábban a West Balkán és az NNL -, hogy a tízfős biztonsági szolgálatot a bérbeadó cégbiztosította." (...)

[ hirborze.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1092339 ]

***

Interjú az egyik lányt kimenekítő fiatalmeberrel

...
"A Bombahírnek sikerült interjút készítenie azzal a 24 éves egyetemista fiatalemberrel, aki a karjában hozta ki a legelsőként eltaposott lányt, aki a buliban életét vesztette. A tragédiából kifolyólag és a sokkhatás miatt a nevét nem szívesen vállalta, de beszámolt nekünk a helyszínen történtekről.

Feltételezték, hogy a pánikhangulat kialakulása miatt taposták el az embereket. Interjúalanyunk szerint ez nem így volt. Legalábbis a konfliktus kezdetén. Hatalmas tömeg akart bejutni a helyszínre, de a szűk lépcső nem tette lehetővé ennyi ember akadálytalan közlekedését. Túl sok embert engedtek be a biztonságiak. Mindenki be akart jutni a helyre.

Szó szerint végigtapostak rajta

A legelső lányt, akit eltapostak én vittem ki egy másik srác segítségével – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő fiatalember – A bejáratnál vette át őt tőlünk az egyik biztonsági őr. Az egész az első emelet és a földszint közötti lépcsőn történt. Mikor mi észleltük a problémát, akkor már legalább hárman feküdtek a lányon. Az egyik srác fel tudott magától állni, egy másikat én húztam föl. A harmadik fiút is sikerült felrángatni, ekkor vettük észre, hogy egy lány is feküdt alattuk. De a két srác, akik a kislányon feküdtek nem álltak meg segíteni, egyből elhúztak. Mi ordítottunk, de csak az előttünk lévők álltak meg, ám akik jöttek felfelé, azok nem. A lány keresztbe feküdt a lépcsőn. Mikor felkeltettük róla a srácokat, akkorra szerintem a csajt már réges-régen megtaposták. A feje pont azon az oldalon volt, ahol tódult felfelé a kinti tömeg. Leszarták… Szó szerint végigtapostak rajta.

Olyan szinten vakfolt az egész, hogy az valami elképzelhetetlen – nyilatkozta a bajbajutott lányon segítő fiatalember - Mikor utólag megmutatták a képeket, én nem ismertem meg a csajt. Próbálok visszaemlékezni a történtekre, de olyan mintha csukott szemmel mentem volna le a lépcsőn. Arra emlékszem, hogy lökdösődnek az emberek, jönnek nekem és visszük a csajt lefelé. Voltak akik, megpróbáltak helyet adni, de sokakat félre kellett löknünk. Mostanra már tiszta kék-zöld folt a lábam, a vállam, mindenem!

„Miután átvette tőlem őt a biztonsági, már nem engedtek oda hozzá. Akkor borultam ki odakint, mikor láttam, hogy a csajt újjáélesztik. Abban a pillanatban esett le nekem, hogy valószínűleg egy halottat hoztam ki a karjaimban. Olyan volt, mint egy rongybaba, de ezt mégsem gondoltam volna. A buliból nem is láttam semmit, csak a lépcsőn voltam és a ruhatárig jutottam. A rendőrök elvittek a Teve utcába kihallgatni minket. Kilencen voltunk, akiknek felvették a vallomását. Majd kabát nélkül elengedtek, bele az éjszakába.”

Késelés volt?

A kialakult tumultusban egy kopasz férfi vette elő a kését, hogy utat vágjon magának. Valószínűleg megelégelhette a tumultust, melyben nem tudott előre haladni, ezért rántott kést. Úgy gondolta, hogy majd megijed tőle a tömeg és fentebb engedik. Egy civilben ott tartózkodó rendőr szenvedett sérülést. Neki az ujját vágta meg a késsel hadonászó férfi. Ám szerintem olyan, hogy megkéseltek volna valakit, nem volt. Nem beszélt senki ilyenről – nyilatkozota a neve elhallgatását kérő egyetemista.

A lányokat agyontaposták. Szét volt taposva mindegyiknek a feje. Mikor a rendőr megmutatta nekem a róluk készült képeket, az arcok felismerhetetlenek voltak. Mintha agyon verték volna őket. Életemben nem láttam még hasonlót.

Tömegnyomor? Hering-party? Á, dehogy!

Óriási tömeg volt – mondta el Kiss Ferenc egy 22 éves egyetemista, aki szintén ott volt a szombat esti bulin – A harmadik emeleten volt a ruhatár. Bent hihetetlen tömeg volt. A ruhatárnál gyakorlatilag verekedés volt, hogy le tudjuk adni a kabátokat.

Mikor ki akartunk jutni, már láttuk, hogy esélytelen a dolog. Két lehetőségünk volt: Beállni a tömegbe és hagyni, hogy vigyen magával, vagy kiállni egy sarokba és várni. Mi az utóbbit választottuk. Már ekkor felsejlett bennünk: Nehogy ennek is az legyen a vége, mint a Love Parade-nak, mert óriási tömeg van, és ha valaki elesik itt, azt rögtön összetapossák. Látva a sokaságot, egyáltalán nem meglepő, hogy ez meg is történt. Lehet, hogy volt valamilyen késelés, de az nem kellett a pánikhoz. Az már alapból megvolt. Már a ruhatárnál is be voltak pánikolva az emberek.

A szervezők folyamatosan azt bizonygatták a Facebookon, hogy elfér ennyi ember – folytatta Kiss Ferenc - Négyezren igazolták vissza az eseményt. Többen kérdezték is, hogy nem-e lesz ez így tömegnyomor vagy hering-party? Ám a szervezők bizonygatták, hogy ez nem lesz így, arra hivatkozva, hogy a West Balkánban volt már nyolcezer fős buli is, valamint minden szintet és termet kinyitottak, óriási ruhatár van és biztosan el fog mindenki férni.

16-

Ráadásul 16+-os party volt, ám egyik barátomnak az igazoltatás során a rendőrök elmondták, hogy az eddig igazoltatottak fele tizenhat év alatti volt. Alig voltak közöttünk húsz év felettiek. – mondta el Kiss Ferenc egyetemista hallgató - Beléptetéskor tőlünk sem kértek igazolványt. Felületesen megmotoztak, aztán toltak befelé, mert nagy volt a tumultus.

Valami 30 fellépő volt 5 teremben. Többféle stílusban. Aki szereti az elektronikus zenét az megtalálhatta volna itt, amit kedvel. 800 forint volt 10-ig a belépő, ami szintén csábító volt. Mikor láttuk, milyen sor áll kint, akkor gondoltuk inkább bemegyünk majd 10 után 1000 forintért, mert még úgy is megéri. Legalább normálisan bejutunk.

Amikor meglátta a tömeget, már nem akart bemenni V. Bettina 21 éves egyetemista, ám a társaság többi tagja szeretett volna, ezért ő is velük tartott. 9 órakor érkeztek meg a West Balkánhoz, de inkább nem vállalták a sorban állást. Gondolták később kisebb lesz a tömeg, ám amikor egy óra múlva visszatértek, ismét hatalmas tumultus fogadta őket.

A ruhatár a hibás

Bent már nagyon féltem – folytatta V. Bettina – Mondtam is a barátomnak, hogy ne engedje el a kezemet, mert összetaposnak. Rohadtul paráztam. Egy fél óra alatt jutottunk fel. Nagyjából két órát töltöttünk a helyen, de nagyjából csak fél óra lehetett az, amikor a tánctéren voltunk.

Egyértelmű, hogy szervezési hiba történt. Az is nagyban közrejátszott, hogy a ruhatár a legfelső emeleten volt, így a bajárat és ruhatár között rengeteg ember zsúfolódott össze a lépcsőn. Ehhez képest a tánctermekben borzasztó kevesen voltak.

A szűk lépcsőház az egyetlen hely, ahol közlekedni tudsz a szintek között – tette hozzá Kis Ferenc – Lehet, hogy elfér ott háromezer ember, ha a termekben vannak. Csahogy az a tömeg csupán a lépcsőn tudott mozogni. A liftbe se engedték őket. A ruhatárba ezernyolcszázan adták le a kabátjukat. Ám ez nem releváns szám. Mi is leadtunk hét kabátot három bilétával, ami azt jelenti, hogy azt három embernek számolták.

A termekben is sokan úgy táncoltak, - egészítette ki az elmondottakat V. Bettina - hogy ledobálták a földre a táskáikat és a kabátjukat, és akörül partiztak."
...

[ bombahir.hu/budapest/a-karomban-hoztam-ki-a-halott-lanyt ]

FairyFeller 2011.01.17. 13:09:30

A Népszabadság cikke: West Balkán: "Hogy jönnek ide a cigányok?"

[ nol.hu/archivum/west_balkan____hogy_jonnek_ide_a_ciganyok__ ]

***

Csakis egyféle képpen. AKKOR HA a már prominens médiában is emlegetett "6 fős társaság" VALÓBAN a halálos pánik kiváltója, HA VALÓBAN ők, vagy közülük valaki KÉST RÁNTOTT/HADONÁSZOTT/MEGVÁGOTT VALAKIT/KIFELE MENET HÁTRALÖKTE A LÉPCSŐN ÁLLÓKAT ("DOMINO HATÁS")/ "TRÉFÁBÓL" AZT KIÁLTOZTA, HOGY: "KÉSELÉS, MENEKÜLJÜNK!" - tehát ha ezek valamelyike (vagy együttese!) megtörtént és ez vezett a kamaszlányok halálához, tucatnyui sérüléshez (MERT AKKOR EZ MÁR NEM BALESET!) ÉS HA UGYANAKKOR ez a "6 fős társaság" VALÓBAN A CIGÁNY KULTÚRKÖRHÖZ TARTOZIK, AKKOR ÉS CSAK AKKOR mondhatjuk azt: ha azok nem lettek volna ott, akkor a lányok még ma is élnének.

Ha a fenti feltételek közöl akár csak az egyek nem igaz, akkor nem beszélhetünk cigányok -első számú- felelősségéről, mint a pánik és a halál kiváltó előidézőiről.

Akár cigányok, akár nem, ha valóban ez a "6 fős társaság" okolható a pánik előidézéséért és az ebből következő halálesetekért, akkor ők az első számú felelősök. Ezt gondolom. Ez a véleményem.

FairyFeller 2011.01.17. 20:24:36

Az áldozatok: Kadosa Kinga (†18), Csikós Emese (†18) és Répászky Rita Szandra (†24).

FairyFeller 2011.01.17. 20:31:02

Az áldozatok: Kadosa Kinga (†17), Csikós Emese (†17) és Répászky Rita Szandra (†24).

(Javítva.)

FairyFeller 2011.01.20. 15:15:21

42 évvel ezelőtt gyújtotta fel magát Bauer Sándor a kommunista diktatúra elleni tiltakozásul

...
"Bauer Sándor (Budapest, 1952. február 28. - Budapest, Angyalföld, 1969. január 23.) autószerelő-tanuló, a kommunista elnyomás mártírja. Az emberi jogok eltiprása és a kommunista önkény ellen való tiltakozás jeléül öngyilkosságot követett el.
Bauer Sándor 17 éves ipari tanuló volt 1969-ben, akit nagyon foglalkoztatott a történelem, s éberen figyelte a körülötte zajló világ eseményeit. A barátaival amolyan ellenzéki klubot szervező fiú tudomást szerzett a négy nappal korábbi prágai történésekről, Jan Palach 20 éves diák Venzel téri önkéntes tűzhaláláról, a „Prágai tavaszt” eltipró kommunista önkényről.
1969. január 20-án egy óra után néhány perccel a Nemzeti Múzeum kertjében elővette a táskájába rejtett benzines palackot, lelocsolta, majd egy gyufa segítségével felgyújtotta magát. Miközben teste lángolt, két kis nemzeti színű zászlót lobogtatott. A Múzeumkertben hamarosan két-háromszáz ember gyűlt össze, az ott tartózkodók közül egy orvostanhallgató, Bihari Sándor is próbálta megmenteni az életét.
Mikor a szemtanúk kérdőre vonták, hogy miért tette, azt válaszolta, hogy hazaszeretetből, tiltakozásból az orosz megszállók ellen, illetve Jan Palach-ra is hivatkozott: „a cseh testvér is megtette”.
Bauer Sándort harmadfokú égési sérülésekkel szállították be a Központi Honvéd Kórház égési osztályára. A kórtermet rendőrök őrizték, és csak szüleinek és nagybátyjának engedték meg, hogy látogassák. Kihallgatása naponta több órán keresztül folyt, a rendőrség elkobozta szüleinek és barátainak írt búcsúlevelét.
Január 22-én este hét órakor helyezték előzetes letartóztatásba a kórházi ágyán Bauer Sándort a következő indoklással:

A rendelkezésre álló iratokból megállapítható, hogy a nevezett január 20-án 13.00 és 14.00 óra között a fővárosban, a Múzeumkertben magát benzinnel leöntötte, és felgyújtotta, hogy így önkényes tűzhalált haljon. Ezzel az volt a célja, hogy ily módon tiltakozzon a szovjet csapatok magyarországi tartózkodása ellen, illetve tiltakozásra másokat is felhívjon. Az eddigi meghallgatott tanúk vallomásából az is megállapítható, hogy a nevezett barátai és ismerősei körében a Magyarországon állomásozó szovjet csapatokra, továbbá a Magyar Szocialista Munkás Párt és a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányra gyalázó kijelentéseket tett. Ezt a felfogását széles körben terjesztette. Nevezett ügyében a fentiek szerint határoztam, mert szabadon hagyása esetén tartani lehetne attól, hogy az általa megkísérelt bűntettet végrehajtaná, vagy egészségi állapotában kárt tehetne, illetve szabadlábon hagyása a köznyugalmat zavarná. Továbbá alaposan tartani kell attól, hogy szabadlábon való hagyása esetén a még fel nem derített és ki nem hallgatott személyekkel összebeszélve a bűntett felderítését nehezítené. Édesapjával iratták alá a jegyzőkönyvet.
Bauer Sándor életét nem tudták megmenteni, január 23-án, a Honvéd Kórházban elhunyt.
Búcsúleveleiben barátjának, Sajbán Miklósnak így írt:

…Prágában… tűzhalált választott egy fiatal, tiltakozásul Csehszlovákia orosz megszállása ellen…

Osztálytársának, Szilágyi Jánosnak ezeket a sorokat írta:

…Azt üzenem, eszme nélkül nem él, csak létezik az ember…Tűzhalált halok, akárcsak az a csehszlovák fiatal, aki 19-én gyújtotta fel magát, így tiltakozva az orosz megszállás ellen.

Szüleinek is hagyott egy búcsúlevelet:

…szeretnék élni, de most szénné égett holt testemre van szüksége a nemzetnek.

A sajtó öngyilkosságnak próbálta beállítani a tettét, a temetés időpontját a rendőrség határozta meg. 1969. január 28-án, 9 órakor a Rákoskeresztúri új köztemetőben helyezték örök nyugalomra, szűk családi körben.
Dr. Tihanyi Sándor rendőrezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság első helyettese azt a javaslatot tette a Fővárosi Temetkezési Intézet igazgatósági vezetőjének, hogy a Temetkezési Vállalat részéről megbízható személyek végezzék el a szertartást, valamint a hivatásos búcsúztató csak nagyon rövid beszédet mondjon, melynek a szövegét is előírták. A temetést operatív tisztek felügyelték Főkapitányság részéről. Bauer Sándor barátait, osztálytársait, tanárait nem értesítették a temetés időpontjáról, titoktartási nyilatkozatot írattak alá a szülőkkel, így a közvetlen hozzátartozókon kívül más nem is értesült haláláról és temetéséről. A temetőbe titkosrendőröket küldtek, arra az esetre, ha valaki mégis érdeklődne a szertartás felől, akkor ők adjanak "felvilágosítást". A temetésre vonatkozó intézkedéseket a politikai rendőrség hét pontban dolgozta ki, ezekből az egyik a következő volt: „Január 27-én, 11 órakor a szülőkkel megbeszélést tartottunk a körülmények tisztázása céljából. Amennyiben speciális kívánságuk, kérésük merülne fel, azt azzal a feltétellel fogadjuk el, hogy a temetés csak zárt, szűk körben történhet. Amennyiben a halott elhamvasztását kérnék, úgy ezt elősegítjük, miután a továbbiak szempontjából politikailag előnyös.”

Bauer Sándor tettét és halálának hírét csak 1969. február 5-én hozták nyilvánosságra. (Részletes összefoglaló jelentés az eset körülményeiről 1969. január. 31-én készült.) Később eljárást indítottak Bauer Sándor barátai, Berger István és Sabján Miklós ellen. A hónapokon át tartó faggatózás 1969. március 17-ig tartott, ekkor szüntették meg az eljárást. „Bejelentési kötelezettség elmulasztása” miatt figyelmeztetésben részesítették őket. A Bauer Sándor elleni vizsgálat 1969. március 19-én került lezárásra, sírját még több éven keresztül figyelték. 2001-ben avatták fel emléktábláját, mely a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél található." - Wikipedia
...

***

"Bauer Sándor tettét és halálának hírét csak 1969. február 5-én hozták nyilvánosságra."

Csak szeretném megjegyezni, hogy a dunaújvárosi Víg Alexandra halálhírét sem hozták még eddig gyilkosságra, pedig édesapja szerint nyílt titokról van szó, a Dunaújvárosi Hírlapban megjelent cikkben elmondta: 15 éves lánya brutális gyilkosság áldozata lett. Ő azonosította a november 5-én egy a Dune melletti erdős részen megtalált lány holttestét - néhány héttel a Horák Nóra-per első fokú ítéletének meghozatala előtt.
Szintén megjegyzendő tény, hogy Dunaújváros igen közel található Kiskunlacházához, ahol Horák Nórát hivatalosan máig tisztázatlan körülmények között (a legtöbb ellentmondás feloldásáraa hatóságok nem mutattak készséget - a lakosságot nyugtalanító kérdésekről történő hallgatás inkább az ügy országos elaltatását szolgálja) brutálisan meggyilkolták.

1944-től Magyarország megszállt, félgyarmati ország volt. 1989-ben esély volt arra a magyarság a nyugaton működő demokratikus fejlődés útjára lépjen. Ezt az elmúlt 20 évben még nem sikerült beteljesíteni. Még sokat kellene fejlődni, átvéve a jót, megszűrve a rosszat. Ha így folytatódnak a dolgok, újra fél-gyarmat, vagy teljes gyarmat leszünk a 21. században. Természetesen nem a jelenlegi kormányt okolom ezért, amely bizonyosan szeretne változtatni ezeken a ma jellemző irányokon. A kormány bár példátlanul nagy támogatású, nagy lehetőségek állnak előtte, nem mindenható és meg kell felelnie nem csak a lakosság, de valamennyire a politika felett álló globális jellegű befolyás minimális elvárásainak is. Nincs könnyű helyzetben: két tűz között!

Ezért nem áll érdekében, ha mondjuk nyilvánosságra jut adott esetben egy olyan felkavaró eset, tragédia, amelyik azt bizonyítja a közbiztonság hiányával kapcsolatban: Magyarországon ma már bármikor, bárhol, bármi megtörténhet.

És még bármi kiderülhet...

FairyFeller 2011.01.20. 15:45:14

Tanúvallomást tett Szadai Tamás, aki kezében vitte Kadosa Kingát: "a bal oldalán 10 cm-es vágás volt"

...
"Dr. Békefi László a TV2 Frizbi Hajdú Péterrel című műsorának felvételén kifejtette álláspontját arról, miért a szervezők tehetnek a tragédiáról, még akkor is, ha a fiatalok maguktól mentek be a szórakozóhelyre. Szóba kerültek a térfigyelő kamerák is, melyeken keresztül időben észlelhették volna a buliba kívánkozó és sorban álló tömeget, de mi történt bent? Megszólalt az események egyik nagyon közeli szemtanúja, Szadai Tamás, aki kezében vitte ki Kingát, az egyik 17 évesen elhunyt lányt. A fiú a műsor felvételén elmesélte, hogy nagy nehézségek árán tudtak ők is közlekedni barátaival az egyes helyiségek között, ezért kitalálta, hogy biztonsági őrnek adja ki magát. Tamás azt szerette volna elérni, hogy a lépcsőn a korlátnak préselődő tömeg valamilyen irányba elinduljon.

"Hangos kiáltással, erőfeszítéssel megpróbáltam a tömeget felfelé irányítani, akkor hallottam, hogy szóltak, hogy már emberek kerültek a földre. Én három embert láttam a földön feküdni, két lányt és egy fiút, a fiút felsegítettem. A két lány közül az egyiken pedig valaki taposott, aki kétszeri felszólításra sem ment arrébb. Ezek után őt lelöktem, és segíteni próbáltam Kingának" - magyarázta Hajdú Péternek Szadai Tamás, aki amint a lány közelébe ért, érzékelte, hogy se pulzusa, se légzése nincsen, a szeme pedig félig nyitva volt.

"Próbáltam felemelni, de az emberek csak néztek vagy nem reagáltak. Segítségért kiabáltam, egy úriember segített, s mikor kivittük Kingát, vizet locsoltam az arcára, de az már nem segített. Az arca, szája, orra sérült, a bal oldalán pedig egy körülbelül 10 cm-es vágás volt" - mondta a szemtanú, aki mindezek után barátaival tanúvallomást tett a rendőrségen..."
...

[ www.stop.hu/articles/article.php?id=809788 ]

---

Szadai Tamás késsel hadonászó-vagdosót is látott

...
"A kialakult tömegben egy kopasz férfi vette elő a kését, hogy utat vágjon magának. Valószínűleg megelégelhette a tumultust, melyben nem tudott előre haladni, ezért rántott kést. Úgy gondolta, hogy majd megijed tőle a tömeg, és fentebb engedik. Egy civilben ott tartózkodó rendőr szenvedett sérülést. Neki az ujját vágta meg a késsel hadonászó férfi." (...)

[ bombahir.hu/budapest/a-karomban-hoztam-ki-a-halott-lanyt ]

***

Ideje volna tisztáni, hogy esetleg mégiscsak volt e alapja a késsel hadonászó(k) félelemkeltő magatartásából következő pániknak. Mert már nagyon sok cikket írtak, erről a -korántsem elhanyagolható- részletről eleddig legalább is hallgattak a médiában.

Ezek szerint azok a tanúk is igazat beszélnek, akik látták Kingán az alhasi vérző sérülést. Ezek szerint az összepréselődött tömegben a 24 éves Szadai Tamás éppen Kinga és Emese (a tanúvallomás szerint mellette a másik földön fekvő lány) közelében volt és amennyiben látta a késsel hadonászó kopasz tagot, akkor bizonyára a "gyanús kliens" is Kingáék közelében volt.

Ami a sajtótéjékoztatón elhagzott Tóth Tamás, rendőrfőkapitány részéről: "A késelésről elterjedt szóbeszéd alaptalannak bizonyult." - mintha megkérdőjelezni látszódan.

Volt késsel hadonászó férfi (egyesek balhés társaságról beszélnek), volt vágás, a tanúk látták, a lépcsőn állóakat a késsel hadonászó állítólag le is lökte ("domino hatás"), könyen lehet, hogy ez a társaság felelős a pánikért, mindhárom lány haláláért. Rosszul gondolnám?

Az sem segít, amikor a mentőszolgálat szóvívője először eme képp: "Amennyire a helyszínen meg lehetett vizsgálni, nem találtunk késre utaló nyomokat".

Vagyis: nem lehetettek biztosak abban, a vágás mitől ered és nem akartak alapot szolgáltatni a kiteljesedő botrányhoz (kvázi ma már bármikor, bármi, bárhol megtörténhet...)

utólag kétértelmű módon már úgy fogalmaz: "Az áldozatok halála NEM HOZHATÓ ÖSSZEFÜGGÉSBE késeléssel.".

Ebben már kvázi nem is tagadja a késelést, de elhárítja a késelő felelősségét a lányok halálát illetően.

Ha én bezárok valakit egy ládába, oxigén nélkül, akkor megfullad.

Gondolom evidens.

Ha én megkéselek valakit és az agresszív, félelmkeltő tevékenységemmel pánikot idézek elő, amelyben az áltlam megkéselt lány összecsuklik, ráadásul egymásra lököm az embereket a tömegben, melynek következtében többen is megfulladnak, akkor is gyilkosságot követek el.

Mi a különbség aközött, ha valakit ládába zárnék, vagy aközött, ha egy ilyen bűncselekményt követnék el, amelynek ugyanaz az eredménye és ugyanúgy gyanítható, hogy az áldozat(ok) meg fog halni?

Valóban, úgy tűnik Magyarországon már bármi, bármikor, bárhol (akár a Nyugati-téren, akár Kőbányán - X. kerület...) megtörténhet (érdemi következmények nélkül...) és úgy tűnik a West Balkán disco tragédiában is még bármi kiderülhet.

FairyFeller 2011.01.25. 14:26:37

Feltehetőleg Szadai Tamás kérésére a TV2 kivágta a vele készült interjúból a Kingán látott sérülésekre vonatkozó részt - a Rendőrség lépett közbe...

...
"Szadai Tamás Hajdú Péter műsorában beszélt még szerda este, a videó viszont csak vasárnap került adásba. A Stop újságírója ott volt a felvételen, másnapra (csütörtökre) megírta a beszámolót, íme egy részlet belőle:

"Próbáltam felemelni, de az emberek csak néztek vagy nem reagáltak. Segítségért kiabáltam, egy úriember segített, s mikor kivittük Kingát, vizet locsoltam az arcára, de az már nem segített. Az arca, szája, orra sérült, a bal oldalán pedig egy körülbelül 10 cm-es vágás volt" - mondta a szemtanú, aki mindezek után barátaival tanúvallomást tett a rendőrségen. (Stop)

Szadai a rendőrségnek nem említett vágásnyomot, ezért pénteken ismét behívták tanúskodni..Az nem vitás, hogy "valamit" mondott a sérülésekről.

Azóta...leadták az említett beszélgetést, íme (~20 perc): www.youtube.com/watch?v=lI9EjzoJyPo

A Stop cikkének minden állítása pontos, megegyezik a fenti videóban elhangzottakkal. A vágásról, sérülésekről viszont nem esik szó - ezt a botrány kirobbantása után vélhetően teljes egészében kivágták, nem adták le.
Az is könnyen lehet, hogy csak egy szenzációhajhász, nézettségnövelő húzás volt ez a TV2-től, amikor Szadai azt mondta: vágásnyomot látott a lány testén. Vagy valami más áll a háttérben?" (...) - forrás: Saltib

***

Minő véletlenek... vagy inkább véletlen egybeesések sorozata...? Ismerős...és nem meglepő.

A Rendőrség közbenjárására a néhai Kadosa Kingát megmenteni próbáló Szadai Tamás visszakozott az általa elmondottaktól és valamiért igyekszik úgy beállítani az általa elmondottakat, mintha mindez csupán egy bizonytalan, meggondolatlan elszólás lett volna részéről, amely viszont "komoly veszélyeket" hordoz magában. Utólag úgy nyilatkozott (egy másik cikkben, amelyre már hivatkoztam), hogy: "nem is biztos, hogy mindenre pontosan emlékszik...".

Hát igen...így megy ez, valahogy Magyarországon. Nem tudhatjuk meg sajnos az: igazságot.

FairyFeller 2011.01.25. 15:44:59

Tegnap egy interjúban tisztázó szándékkal méginkább összezavarták a lényeges kérdést: mit látott Szadai Tamás szemtanú, a West-Balkánban? - az igazságot még most sem tudhatjuk

A TV2 felvétele: tv2.hu/mokka/video/ujra-meghallgatta-a-rendorseg-szadai-tamast

"Nem 10 centiméteres, csak 7 centiméteres vágást láttam."

***

Mit lehet erre mondani?

Szadai diplomatikusan foglamaz: ő nem tudta megállapítani, hogy a vágás mitől származott, de Liptai Klaudia nem is feszegeti a témát, eltereli a szót, ahogy azt anno a Pocsai József közeli ismerősével, egy hölggyel készült TV-s beszélgetés esetén is tette egy 10 perces interjúban, amikor is éppen és pontosan akkor terelte el a szót valami sokkal kevésbé érdekes irányba, amikor arról lett volna szó: PONTOSAN miért is nem hiszi ismerőse, hogy Pocsai követte volna el a kiskunlacházi gyermekgyilkosságot.

De ma már tudjuk. A hatóság akkor is fel tudott mutatni bizonyítékokat. Ugyanúgy, ahogy a West Balkán-ügyben is (legalább is a késelés-verzióval szemben...). A Rendőrség és egyéb hatóságok természetesen a hivatalos verziót támasztják alá, jelentésekkel, boncolási jegyzőkönyvekkel, sajtótájékoztatókkal.

Én sem azt mondom: "derüljön már ki, hogy késelés történt!".
Minden esetre a kételkedés jogát megtartom magamnak, ameddig annak alapos gyanúját látom. Nem segít, ha a mentőszolgálat a hivatalos jegyzőkönyvben kétértelműen fogalmaz ("a halál nem hozható összefüggésbe késeléssel, vagy szúrt sebbel" - ami nem jelenti automatikusan azt, hogy nem volt ilyen sérülés ugyebár, de ha egyértelműen fogalmazna ezek után már az sem jelentene -személy szerint- számomra bizonyosságot) és az sem ha az a vágás, amit a tanú (és csak nagyon kevesen - sem én, sem Kinga hozzátartozói, sem a legtöbb ember nem -) látott: nem 10 centiméteres, hanem csak 7 centméteres és nem is emlékszik már rá pontosan, amióta a rendőrség újra kihallgatta.
süti beállítások módosítása