HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Figyeljünk a mezőőrökre

2011.02.17. 12:19 asperjangyorgy

Dyen kommentje:

Egy mezőőr beszámolója - valahol Európában :)

"Ha szól a fűrész…

avagy, mi történt a határban?

A Kedves Olvasó már megszokhatta, hogy időről időre röviden beszámolok a mezőőri szolgálat tevékenységéről.

Az ősz

A legutóbbi írásom – 2010. szeptember – óta bizony elég sok minden történt a határban. Az őszi gyümölcsösökben (almásokban, diósokban) fel-felbukkantak az alkonyati szüretelők, az önjelölt „böngészők”, sok munkát adva ezzel a mezőőröknek, mellyel meg is birkóztunk. ...

Decemberre kiürült a határ. Ahol tudták – az iszonyatos sár és víz ellenére –, learat ák a kukoricát is.
Marad viszont a fa. Több száz hektár erdő, fasor és út menti fa szorul folyamatos védelemre a hideg hónapokban. Meglehetősen gyakran sikerül lefülelnünk elkövetőket, illegális fakitermelés közben. Nem múlik el úgy nappal vagy éjszaka, hogy szolgálatunk ne kapna bejelentést folyamatban lévő falopásról, vagy a mezőőri járőr ne fülelne le éppen döntés vagy már darabolás közben több fős csoportokat.
A 2010. szeptember 1-től érvénybe lépet  új szabálysértési törvény szerint már a kisebb értékek eltulajdonítóira is kiszabható börtönbüntetés. Úgy tapasztaljuk, hogy ez eléggé elret entő és visszatartó erővel bír. Találkoztunk azonban olyan elkövetőkkel is, akik nem is hallot ak erről az örvendetes újdonságról! Nekik bőven lesz idejük tanulmányozni az új jogszabályt…
A lopáson tetten ért elkövetőkhöz – amennyiben nem voltak náluk az okmányaik – azonnal rendőrjárőrt kértünk...

Én csak böngésztem!

Ez az a mondat, melytől minden mezőőr összes haja szála az égnek áll! Nem tudnám összeszámolni, hogy 2010-ben is hányszor próbáltak ezen ártatlannak tűnő mondat mögé bújni azok, akik egyszerűen lopni próbáltak, de lebuktak. Vizsgáljuk meg hát, tisztázzuk egyszer és mindenkorra, hogy mit is nevezünk böngészésnek!
A kifejezést akkor szokták használni a különféle mezőgazdasági termények begyűjtésére, amikor az adot  terület szüretelése, learatása megtörtént. A gyümölcsfákon vagy a földeken maradt (túléret , nem hozzáférhető, kimaradt, értéktelen, selejtes, stb.) termést szokták böngészni.Amennyiben fontos a tulajdonosnak, úgy ő végzi-végezteti el. Amennyiben nem éri már meg vele foglalkozni, úgy a tulajdonos engedélyt adhat másoknak is a böngészésre. Röviden a lényeg: a betakarítás (szüret) után, és az engedély! Tehát nyomatékosan felhívjuk Tisztelt Elkövetőink és leendő Elkövetőink figyelmét, hogy ne is próbálkozzanak böngészésre hivatkozni, amikor a roskadozó barackfák környékén rakot  vödreikkel, szatyraikkal sunnyognak, mert ők bizony lopnak! Akkor is lopnak, ha a fák alól szedik fel engedély nélkül.
És a tolvajokkal szemben a lehető leghatározottabban léptünk fel eddig is és fogunk fellépni a jövőben is!

Hazaszállítani…

Ezzel elérkeztük egy újabb kritikus részhez, mely 2010-ben meglehetősen erős indulatokat kavart a gyümölcstolvajok és szimpatizánsaik köreiben. Több esetben sikerült elkövetőket fognunk zsákmányuk hazaszállítása közben, már a lakott területen, a faluban.
Hihetetlen panaszáradat indult meg ezen ügyekben az önkormányzat felé az elkövetők és támogatóik részéről, mivel úgy informálták őket, hogy jogosulatlanul vonták őket eljárás alá. Véleményük – pontosabban a nekik súgók véleménye – szerint a mezőőr csak a gyümölcsfa alatt foghatja el a tolvajt, úton hazafelé, a házak közt már nem tehet vele semmit! Hát jól néznénk ki, ha ez így lenne...

Bepanaszoltak

A Pest Megyei Közigazgatási Hivatalnál mezőőri zaklatással, túlkapással vádolt egy polgártárs, akinek fiát értük tetten falopás közben.
A község önkormányzatánál tett panaszt ellenem két hölgy (egyikük tiszteletre méltó korban van) és egy úr, akik sérelmezték a hölgyek belterületen történő eljárás alá vonását baracklopási ügyükben.
Szintén az önkormányzatnál tett panaszt ellenem több ízben az előző úr, aki szerint ön- és közveszélyes vagyok, mert az áprilisi (sic) újságunkban a mezőőri csoportképen szolgálati fegyverünkkel vagyunk láthatóak. Sérelmezi továbbá azt is, hogy állítólag csúnyán beszéltem vele, amikor barackszedés közben tetten értem őt a nyáron. Sérelmezi még egyéb, személyiségi jogait sértő állítólagos kijelentéseimet is. Az adatvédelmi biztos irodájához is fordult panaszával ezen polgártárs, mivel véleménye szerint helyi szinten nem történt orvoslat panaszaira.
Az APEH-nál vagyonosodási vizsgálat lefolytatását kérte irányomban az aktív, öntudatos polgártársunk (és a háta mögöt  álló egyének).
Feljelentettek: a ...rendőrkapitányságon tett  feljelentést ellenem a fenti idős hölgy, akit állítólag gépkocsim ablakából, a faluban fenyegettem meg, szeme közé célzot  pisztollyal és fejének szétlocscsantásával kecsegtettem.  Meglehetősen sérelmezheti a nyári baracklopási ügyeinek felfedését és jogerős – pénzbírsággal büntetőhatározatát, pláne, ha fel is tüzelik!..."

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr732667675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dyen 2011.02.17. 13:17:20

"Szoknyája alá dugdozta a cuccot - nem tudta eltitkolni

* dugtozta - szép új magyar kifejezés mint a bankolni :)

Áruházi tolvajokat fogott egy biztonsági őr Fonyódon február 15-én a délutáni órákban.

Az őr egy hölgyet(?) és egy urat(?) tartóztatott fel kedden, mivel a nő egy a szoknyája alá felerősített köténybe különböző élelmiszereket rejtett közel 10 ezer forint értékben, hogy azokat eltulajdonítsa.

A román állampolgárokat a rendőrök előállították és a rendőrség szabálysértési őrizetbe vette a lopással gyanúsítható nőt, aki 2 nap elzárást kapott tettéért. " Stop - 2 nap ingyen kaja :)
süti beállítások módosítása