HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Ballada a magyar bíróságról

2011.04.10. 20:03 asperjangyorgy

Egy regény miatt a szent és sérthetlen magyar bíróság egész hátralévő, maradék kis életemre tönkre tett. A regény az elkövetett gyilkosság után negyven évvel jelent meg, de ez a bíróságot nem érdekekelte. Nem egyszerűen ítélkezett felettem, hanem bosszút lihegve kinyírt, nem volt semmire tekintettel: se a gyilkosság óta eltelt  időre, se az életkoromra, se arra, hogy a nyugdíjam egyharmadásnak elvonásával, amit természetesen a kétségtelen gyilkosnak utalnak át havonta, anyagilag, emberileg lehetetlen helyzetbe kerülök, megpecsételt és kitaszított ember leszek. Minek élek én még? Csak azért, hogy havonta finanszírozhassam egy, a rendőrség balféksége miatt soha felelősségre nem volt gyilkos kellemes életét, miközben 23 éves áldozata már réges régen a semmibe porladt, de ő naponta lelkifurdalás nélkül gyönyörködik az unokáiban, s könnyen teszi a bíróság által neki nagyvonalúan megítélt "anyagi támogatás" mellett, ami nekem a gyors halált jelenti. De az illetőt az sem zavarja, hogy kéjjel és körültekintő kínzással gyilkol meg. Mit számít neki egy brutális gyilkosság után még egy, amelyben tettestárs a magyar bíróság??!!

KIÁLTÁS A MINDENSÉGBEN című verseskötetemben, amely most jelent meg, erről a mérhetetlen sérelmemről és a magyar bíróság arculatáról, illetve sajátos magatartásáról szintén szót ejtek.

 

Ballada a magyar bíróságról

 

Kacska lábú, torz agyú, szenvtelen

bíró kaszált el, verdiktet kimondva,

törvényt fikázva packázott velem,

méltánylással a gyilkost pártfogolta,

nem nézve korom, rezge ősz fejem.

Fütyült arra, hogy nem lesz kenyerem,

és nem mérlegelt, ki méltó a jobbra.

Mit tegyek? Kegyelemre fanyalodva

megóvtam a döntést, igazra vágyva.

Magára vessen, ki számít a jogra –

valahány bíró, a törvényt gyalázza.

 

Feszít mind pulpitusán peckesen,

mintha az igazságnak szobra volna.

Szavuk az embert úgy vágja szegyen,

rögtön konyítja, eldöntött a sorsa:

neki nem jár méltóság, kegyelem,

bukik, próbálkozhat bármely szeren.

A paragrafus csak bűnt szavatolna?

Vagy a bírót csak az érdeke hordja?

Tárgyalóteremben cinkelt a kártya.

Bár a jog óvása volna a dolga –

valahány bíró, a törvényt gyalázza.

 

Pert vesztesz, múlik minden a zseben,

hol győzni az igazság gyenge szolga,

s hinta jogszabály, nyertes ki legyen.

Cinkos tett az erényt löki akolba.

Legfelsőbb bíróság szégyentelen

nem óhajtott változtatni ezen.

Rendőr, ügyész magát oda sorolja,

hol pénz csiripel, érvként cifra szoknya.

Könnyű itt belerántani a sárba,

mi önmagát alantas bűnbe rontja –

valahány bíró, a törvényt gyalázza.

 

Az igazságszolgáltatást befonja, 

hogy minden bíró dolgozik haszonra.

Ócsárolja, ha köp az igazságra.

Komisz bűnt, poshadást táplálja szomja –

valahány bíró, a törvényt gyalázza.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr622815119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2011.05.06. 10:25:01

SEMMI OKA NINCS A MAGYAR BÍRÓSKNAK ELKESEREDNI, HISZEN ENNYI ERŐVEL KESEREGHETNE AZ ORSZÁG JELENTŐS RÉSZE. ÖRÜLJENEK, HOGY NYUGDÍJBA MEHETNEK, TÖBBÉSGÜK A BÍRÓSÁGON ÚGYIS CSAK A NAPOT LOPTA. REMÉLJÜK - LEGALÁBB REMÉLJÜK -, HOGY AKIK A HELYÜKRE KERÜLNEK JOBBAK, KÜLÖNBEK LESZNEK, ÉS KEVÉSBÉ ÍTÉLKEZNEK FELSZÓLÍTÁSRA VAGY PARANCSRA, ILLETVE MÁS, NAGYON IS ÉRTHETŐ ÉS MAGYARÁZHATÓ OKBÓL, HISZEN A BÍRÓK IS A PIACRÓL ÉLNEK.

Baka: Bizonytalanok és elkeseredettek a bírók
MTI
2011. május 5., csütörtök 15:10

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.

Az LB elnöke a Hajdú-Bihar megyei összbírói értekezletet követő csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, meg kell találni a megoldást, "hogyan lehet a legkisebb kárt okozni az igazságszolgáltatás rendszerében, ahol 40 ezer ügyet kell átszignálni" a bíróváltások miatt.

hirdetés

Mindemellett súlyos egyéni problémákat is felvet a nyugdíjkorhatár csökkentése, amely 1869 óta 70 év volt Magyarországon, s ugyanennyi jelenleg is az európai országok 41 százalékában, míg további 36 százalékában 67-68, hat országban pedig 65 év, fűzte hozzá Baka.

Baka András egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a kormány kikérte-e a szakmai véleményét a bíróságokat érintő kérdésekben az új alaptörvény kidolgozásakor, ugyanakkor a főbíró reményét fejezte ki, hogy a sarkalatos törvények megalkotásakor ez megtörténik.

Baka András közölte, nem készül távozásra, mint kérdésre válaszolva fogalmazott, a szervezet átalakításán legjobb tudása szerint dolgozott, de tisztában van vele, hogy "Magyarországon minden kérdés egyben politikai kérdésként is megfogalmazódik".

Megítélése a Legfelsőbb Bíróság Kúriává történő átnevezése alapján "nem lehet intézkedéseket kezdeményezni", a Kúria ugyanúgy ellátja majd az LB ítélkezési és jogegységi tevékenységét.

Baka András a tájékoztatón elismerően szólt a Hajdú-Bihar megyei Bíróság valamennyi bírájának elmúlt évi munkájáról. Külön kiemelte a debreceni bíróság tevékenységét, ahol - mint fogalmazott - tűrhetetlen körülmények között kénytelenek dolgozni.
süti beállítások módosítása