HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Trianon

2009.06.04. 21:10 asperjangyorgy

Nem lévén más választása, 89 évvel ezelőtt az akkori magyar kormány aláírta a trianoni békeszerződést. Szégyen volt, nagyon nagy szégyen, de a szégyenen túl sorscsapás. Ám a sorscsapás nem Trianonban kezdődött, bármennyit is sirdogálunk azóta. Nehéz eldönteni, hogy az időben mennyit kellene visszafarolnunk, hogy igazán helyes választ adjunk. Talán Mátyás királyig. Illetve addig, hogy ennek az országnak a vezetői, a mai politikai elitig bezárólag, mindig is saját zsebre dolgoztak. A nemzet, a magyarság csak hivatkozási alap volt. Így hát faroljunk vissza csak az 1867-es kiegyezésig. A forradalom árulói, a saját zsebükre dolgozó nagyjaink kiegyeztek a Habsburg-házzal, II. Ferenc Józseffel, a forradalom eltiprójával. Akkor, az a kiegyezés sokkal inkább szolgálta Ausztria érdekeit, mint Magyarországét. A kiegyezés ünnepélyes aláírása előtt is és után is nyilvánvaló volt, hogy ennek egyszer majd keményen meg kell fizetni az árát. Mert Közép-Európa már akkor is Közép-Európa volt, teli nacionalizmussal, sovinizmussal, teli gyűlölettel és évszázadokon át felhalmozódott bosszúvággyal (olykor nem alaptalannal!). Aláírtuk a kiegyezést, a nemzet végre magyar királlyá koronázhatta a forradalom eltipróját. De mindannyian tudjuk, hogy nem a nemzet kötötte a  mocskos és aljas alkut, hanem a korabeli uralkodóosztály. Andrássy gróf végre akadálytalanul csaphatta a szelet a magyarok védőszentjének, Erzsébet királynénak.

Aztán az Osztrák-Magyar Monarchia dalolva belesétált az addigi legmocskosabb, legaljasabb háborúba, amelyet csak elveszíteni lehetett.

Jött az addig elnyomott, félig-elnyomott, alig-elnyomott kis vagy közepes nagyságú nemzetek bosszúja, amelyet egész addigi történelmi magatartásunk miatt és okán megérdemeltünk.

A "csonka" Magyarországon tovább virult az a mocskos, csak a saját érdekeit értő, látó, képviselő arisztokrácia, amely a revizióban látta élete értelmét, további meggazdagodása lehetőségét.

Ez az arisztokrácia elsők között dörgölőzött Hitlerhez. És elsők között kaptunk, nagyon drágán, jóvátételt igényelt területek visszacsatolásával.  Ennek a visszacsatolásnak köszönhettük azt is, hogy a szlovákok, a románok és a szerbek zsidó lakossága szinte teljes egészében Magyarországra került. A több mint 800 ezer zsidót meg kellett volna védeni a pusztulástól. Jó ideig védte is a maga módján Horthy. Már Trianon után elkezdődtek a megkülönböztető zsidótörvények, de egészen 1944 tavaszáig - az iszonyatos és gyalázatos munkaszolgálatok ellenére - úgy látszott, hogy a magyarországi zsidóság megmenekül a legrosszabbtól, a deportálástól. Már csak Magyarországon volt ilyen nagy tömegű zsidó lakosság. De 1944 tavaszán aztán a mindig mindent kiszolgálók belehúztak. Már több mint egy éve látszott, hogy Németország és vele mi, a hű csatlós elveszítjük az újabb háborút. Nem volt elég a Don-kanyar, a 2. magyar hadsereg pusztulása, 1944 tavaszán mérhetetlen buzgósággal a magyar csendőri, rendőri szervek, kormányzati támogatással persze, összegyűjtötték a nagy szövetségesnek az idecsatolt területek zsidóságát, például Kassán, ahonnan az első vonat indult a haláltáborba.

Ha sikerült volna megmenteni a mai Magyarország területén és a csatolt területeken a zsidóságot, más lett volna az újabb vesztes háború után Párizsban a tárgyalási pozíciónk.

De ma már nem ez a lényeg, hiszen az a döntés, ami Trianonban született és a párizsi békeszerződéssel megerősíttetett: - örökös. A lényeg, hogy a mostani politikai elit ugyanolyan mocskos, a saját zsebére dolgozó, mint az összes korábbi. Vagyis Magyarország az unió tagjaként és az elkövetkező problémák hálójában vergődve a megsemmisülés felé sodródik.

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr941164217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.06.05. 15:55:52

Versailles, Nagy-Trianon palota, 1920. június 4.Ha a Habsburg Monarchia nem szenved háborús vereséget, s nem omlik össze az ország, akkor nincs Trianon. De az országot a történelmi határai között valószínűleg akkor sem lehetett volna fenntartani, a korább…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trencsi.gabor 2009.06.04. 22:35:57

Igazán felfogadhatna egy titkárnőt, vagy legalább nézesse át egy dokumentum ellenőrző programmal, amit ír, mert író létére döbbenetes helyesírási hibái vannak! Gondolom figyelmetlenségből erednek az elírások, de "vicces", hogy pl. ebben az írásban már a cím hibás! Szinte minden beírásában van valami hiba. Így hiteltelen, mert nevetséges. Vagy egy írónak nem kell, hogy írni tudjon? Ha már az olvasóit nem tiszteli meg azzal, hogy odafigyel arra, amit ír, legalább saját maga miatt legyen meg az igény, ÍRÓ úr!

FairyFeller 2009.06.05. 01:40:56

Tisztelt Asperján úr,

fájdalmas és elgondolkoztató a múlt, amely kihatott és továbbra is kihat jelenünkre, kísérteni fogja a "gyengélkedő" magyarságot aggasztó jövőjében is. "Magyar az, akinek fáj Trianon" - fogalmazta meg Illyés Gyula, kifejezően a együttérzés alapvető fontosságára. Sajnos ez az egyetemes együttérzés az, amely egyre inkább fogyóban van, helyét átveszi a közöny a cinizmus, identitásunkat rombolja nagytőke érdekeit szem előtt globalizmus jelensége, no meg nyíltan tetten érhető ármányos politikai törekvések is egyaránt, sajnos nagy sikerrel.

Amennyiben nem éled újá a magyarok közös sorsa iránti szolidaritás, az áhított együttérzés, nem történik a politikában (és az emberekben) erkölcsi, értékrendi megújulás, úgy semmi sem marad, ami gátat szabna annak, hogy nálunknál rátermettebb népek, érdekcsoportok ezt ki ne használják és sodorják Magyarországot egy végső kilátástalanságba.

FairyFeller 2009.06.05. 01:52:23

@FairyFeller:

Javításaim...

...kifejezvén az együttérzés alapvető fontosságát

...nagy tőke érdekeit szem előtt tartó

...éled újjá (+j)

A fenti kritika inkább illik rám, bizonyosan követtem el szarvas hibákat a kommentjeim során, és ez zavaró is lehetett. Való igaz, ügyelni kell.

Ugyanakkor Asperján úr írásai nagyon színvonalas, tartalmas és finom stílusú fogalmazások.

Balatoni Napsugár 2009.06.05. 07:51:39

Egyetértek FairyFellerrel!
Az IRÓ ÚR írásai valóban színvonalasak, tartalmasak, és finom stílusúak.
Ugyanakkor néha becsúszik, vagy kimarad egy betű, ami szerintem mindannyiunknál elő szokott fordulni.
Gondolom a fenti hozzászólónál is, csak most gondosan átnézte beírását mielőtt elküldte volna!
Mindemellett nyugodjon meg, mi nem a hibákat keressük az IRÓ ÚR írásaiban, hanem a tartalmat, a jó szándékot, a segíteni akarást...stb.
És higgye el ezután is csak ez fog bennünket érdekelni.
Azért örülünk hogy észrevette a "hibákat", ez azt jelenti hogy mindezek mellett is olvassa az IRÓ ÚR
oldalát rendszeresen. Köszönjük

asperjangyorgy 2009.06.05. 09:36:27

Trencsi Gábornak igaza van. Rögtön ki is javítottam a hibákat, legalábbis igyekeztem. Néha csak eléggé zűrös körülmények között tudok a blogba írni, sajnos. Tehát az igazsággal nem vitatkozom, csak a szándékkal. Kioktató, lenéző a hangnem, ami nem engem minősít, hanem a kommentelőt. Én magánszemélyt soha nem bántok. Ha valakit mégis, azt csak azért, mert úgy érzem, hogy ront a sorsunkon, az életünkön, a magyarság morális és anyagi helyzetén. Tisztelt Trencsi Gábor úr, az írónak valóban kötelessége, hogy helyesen írjon, és odafigyeljen a gépelési hibákra is. De az a flegma megjegyzést, hogy fogadjak titkárnőt, miközben egy regényem, egy jószándékú és tisztességes alapállással megírt regény miatt havonta a nyugdíjam felét büntetés gyanánt a magyar állam viszi el, örülök, ha kenyérre és orvosságra telik, nemhogy titkárnőt fogadjak. De azért igyekszem majd a bejegyzéseimre jobban odafigyelni. Már csak azért is, mrt tegnap a blognak 1723 látogatója volt. Köszönöm, hogy elolvasták a bejegyzéseimet, és a gépelési hibákért nem tapostak az agyagba.

wlady 2009.06.05. 15:08:11

Tisztelt Trencsi Gábor!
Azt javaslom ön hülyeséget badarságot ne írjon inkább maradjon csendben mert ha valaki nevetséges akkor ön nagyon az!Asperján úr írásainak és meglátásainak ön a szélárnyékába sem érhet!

Evo 2009.06.05. 17:14:26

Tisztelt Trencsi Gábor!

Talán el lehetne nézni az Író Úrnak, hogy ennyi írással és pötyögéssel eltöltött évtized után a saját blogjában inkább a minél gyorsabb információ közlés motiválja és nem a klaviatúra billentyűinek hibátlan nyomkodása. Azt gondolom műveivel tett Ő már annyit a magyar irodalomért, kultúráért, történelemért és művészetért hogy inkább ezt tartsuk számon, ne pedig a -ennyi idősen - hirtelenségből elkövetett néhány melléütését.
Az Ön kedves szülei, nagyszülei vajon hogy alkalmazkodtak a technika vívmányaihoz, történetesen a számítógép kezeléséhez, klaviatúra használatához?
Bízom benne, hogy nekik is sikerül olyan ügyesen kezelni mint Asperján Úrnak, és ők is rendelkeznek azzal a frissességgel, lendülettel és szellemi termékenységgel amivel hazánk és korunk egyik legkiemelkedőbb írója..! :)

asperjangyorgy 2009.06.05. 17:41:22

Kedves FairyFeller, Balatoni Napsugár, wlady és Evo! Igazán megható a kedvességük, ahogyan a védelmemre kelnek. Azt gondolom, hogy trencsi. gábor (bizonyára nem ez az igazi neve) csupán kicsit kellemetlenkedni akart, azért mondta el jogos észrevételeit eléggé nyegle hangon. Nem akart ő nagyon bántani, mert nincs is rá oka, hiszen én sem bántottam őt soha. A hangvétele, sajnos, jellemző a legkülönbözőbb írások, blogok stb. kommentjeinek hangvételéhez, amikor is a névtelenség homályában egyrészt az illetők tücsköt bogarat összehordanak, másrészt a legalpáribb kifejezéseket használva sértegetik egymást, közben persze zsidóznak, cigányoznak, anyáznak. Nagyon örülök, hogy ebbe a blogba, egy-két esetet leszámítva, mindig olyanok írnak, akik az adott témát és egymást is tisztelik, nem abban látják bejegyzésük szándékát és értelmét, hogy belerúgjanak egymásba. Örülök, hogy így alakult. Örülök, hogy érték vagyunk egymás számára.
süti beállítások módosítása